Бачите «скажених водіїв»? Телефонуйте «102», — радить поліція

Щойно випав перший сніг і з’явився приморозок, як на дорогах активізувалися «скажені водії». Називаючи це модним словом «подрифтувати», вони навмисне спрямовують юзом свої автомобілі, чим створюють потенційні аварійні ситуації.
Дешеві понти на, як правило, таких само дешевих тачках демонструють вечорами не десь на безлюдді, а в центрі: на «стометрівці», по вулиці Шевченка, на центральному колі та площі Лесі Українки.
Чому патрульні поліцейські не звертають на це увагу? Про це ми запитали в прес-офіцера Новоград-Волинського відділу поліції Інни Вовченко.
«Досі до нас не надходило жодних звернень щодо описаних вами порушень правил дорожнього руху», — відповіла пані Вовченко.
«Чи може цей дзвінок до вас вважатися зверненням, щоб поліція надалі реагувала на подібні випадки?» — запитую далі.
«Ні. Щоб звернення було офіційно зареєстроване, потрібно зателефонувати на лінію «102». Справа в тому, що на добу на чергування заступає лише 2 патрульні автомобілі. У їхні обов’язки входить не лише дорожній контроль, а й виїзди на заяви щодо побутових конфліктів, ДТП (навіть дрібні) тощо. Прибути потрібно за 7 хв, а розбиратися в ситуації, складати протоколи — це інколи забирає до години. За цей час на планшеті викликів у автомобілі з’являються нові повідомлення. А ще трапляються виклики у віддалені села, куди потрібно супроводжувати слідчого. Тобто, патрульний екіпаж постійно завантажений. Тому й немає вільного часу, аби просто для профілактики патрулювати вулиці», — пояснила прес-офіцер поліції.
Водночас вона додала, що громадяни, які стали свідками нахабного нехтування правилами дорожнього руху, не лише мають право, а й зобов’язані, якщо вони вважають себе свідомими, повідомити про інцидент на лінію «102». Бажано вказати номерний знак автомобіля чи зняти подію на відео.
Олег БРЮХАНОВ