Шановні ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС!

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців — людей, котрі віддали свої життя та здоров’я заради порятунку людства від страшної техногенної аварії. Такі люди мають право на пільги, допомоги та компенсації з боку держави.
На виконання завдань, пов’язаних із соціальним захистом громадян, постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, працюють спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської райдержадміністрації. На обліку в управлінні перебуває 97 осіб, які є учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Згідно зі ст.20-22, ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», потерпілі громадяни мають право на щорічне оздоровлення. Так, у 2019 році використано 32 санаторно-курортні путівки, у т.ч. — оздоровлено 2 ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС.
Компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування ліквідаторам та потерпілим унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС I та II категорії протягом 10 місяців 2019 року виплачена в сумі 1176394,00 грн.
На відшкодування пільг із безплатного зубопротезування та відпуск медикаментів за безкоштовними рецептами для ліквідаторів та потерпілих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС виділено з обласного бюджету на 2019 рік коштів у сумі 268900,00 грн, а саме: на зубопротезування — 54000,00 грн, на відпуск пільгових рецептів — 214900,00 грн.
Відділ соціального захисту громадян, постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС РУПСЗН