Чи можливе безоплатне стажування працівника?

Добрий день, редакціє газети «Звягель»! Я довго шукав роботу за фахом та знайшов підходящу. Але перед тим, як мене прийняти, роботодавець пропонує мені пройти безоплатне стажування. Чи правомірні його вимоги в такій ситуації?
Світлана Д., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Перед тим, як прийняти працівника на роботу, роботодавець часто пропонує пройти стажування. Як правило, безоплатне.
Стажування здійснюється з метою формування й закріплення на практиці професійних компетентностей, здобутих у результаті теоретичної підготовки. Метою стажування є здобуття досвіду з виконання професійних завдань та обов’язків, удосконалення професійних знань, умінь та навичок, вивчення та засвоєння нових технологій, техніки.
Як правило, прийняття на роботу працівників на «стажування» без проведення відповідної оплати є порушенням законодавства з праці й ознакою застосування примусової праці, використання якої заборонено ст.43 Конституції України.
Але з кожного правила є свої винятки. Наприклад, стажування лікарів, працівників з охорони праці, нотаріусів, адвокатів є обов’язковим, згідно з чинним законодавством.
На підприємствах усіх форм власності існує тільки 2 види стажування:

  • стажування студентів;

  • стажування безробітних.


В інших випадках «стажування» — це праця без належного оформлення. Працівник не може бути допущений до роботи без:

  • укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу;

  • повідомлення до територіального органу ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.


СТАЖУВАННЯ СТУДЕНТІВ
Стажування студентів — набуття особою практичного досвіду виконання завдань та обов’язків у певній професійній діяльності або галузі знань, відповідно до Закону України «Про освіту».
Згідно зі ст.29 Закону України «Про зайнятість населення», передбачено проведення стажування для молоді.
Для отримання інформації про можливість стажування студенти та учні звертаються до:

  • відповідних підрозділів навчальних закладів;

  • центрів зайнятості;

  • організацій роботодавців, а також безпосередньо до керівників підприємств.


Вищі та професійно-технічні навчальні заклади разом із підприємствами надають студентам ВНЗ та учням ПТУ інформацію про можливість стажування.
Підприємство може включати проведення стажування до договору про підготовку кваліфікованих кадрів, що укладається навчальним закладом та підприємством-замовником підготовки кадрів.
Одночасно з укладенням договору про стажування керівник підприємства затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування.
Обов’язково зі стажером проводиться інструктаж з охорони праці.
Строк стажування не може перевищувати шести місяців. А тривалість роботи під час стажування не повинна перевищувати тривалості робочого часу, встановленого законодавством для відповідної категорії працівників.
Запис про проходження стажування вноситься до трудової книжки стажиста, яка, у разі потреби, оформляється, згідно із законодавством.
СТАЖУВАННЯ БЕЗРОБІТНИХ
Громадяни, які мають офіційний статус безробітного, можуть проходити стажування — професійне навчання працівників на виробництві чи іншому підприємстві, організації, незалежно від форми власності.
Стажування безробітних здійснюється на замовлення роботодавців за індивідуальною програмою, що затверджується роботодавцем і погоджується центром зайнятості. Строк підвищення кваліфікації безробітних шляхом стажування на курсах цільового призначення встановлюється з урахуванням мети і складності навчання — від 20 до 500 годин. Для цього укладається тристороння угода між центром зайнятості населення, підприємством і безробітним. Після завершення стажування безробітних у роботодавця-замовника кадрів безробітні отримують довідку. По закінченні стажування роботодавець-замовник кадрів, який має право брати участь у визначенні змісту стажування безробітних, зобов’язаний протягом 30 календарних днів із дня завершення навчання працевлаштувати безробітних.