У Новограді відзначили День Збройних Сил України та Міжнародний день волонтерів

У Новограді відзначили День Збройних Сил України та Міжнародний день волонтерів

5 грудня в Новограді-Волинському відбулись урочистості, приурочені до Дня Збройних сил України та Міжнародного дня волонтерів.
У святковому заході, що пройшов у Палаці культури імені Лесі Українки, взяли участь керівництво міста, військовослужбовці Новоград-Волинського військового гарнізону, рідні та близькі героїв сьогодення, волонтери, представники громадськості.
Розпочалося дійство з показу патріотичних відеороликів, які продемонстрували будні та свята наших захисників — військовослужбовців місцевого військового гарнізону, та спільного виконання Державного Гімну України.
Зі словами вдячності та поваги до військовослужбовців і волонтерів звернулася в.о. міського голови Оксана Гвозденко: «Низький уклін кожному воїну, який віддано служить Україні та є нашою гордістю. Саме завдяки вам сотні українських міст і тисячі сіл мають можливість жити мирним життям. Щиро дякую всьому особовому складу Новоград-Волинського військового гарнізону за сумлінне виконання конституційного обов’язку, відвагу та героїзм, продемонстровані в ході операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей».
Оксана Василівна підкреслила: «Дуже приємно, що новоград-волинці не залишаються осторонь проблем нашої армії, допомагають соціально незахищеним містянам, підтримують наших захисників на Сході країни. Неможливо всіх волонтерів Новограда-Волинського назвати поіменно, адже людей, які залучаються до волонтерського руху, дуже багато. Висловлюю слова подяки за вашу людяність, шляхетну безкорисливу працю, відданість добрим вчинкам на благо інших людей. Однозначно, спільними зусиллями волонтерів та військовослужбовців ми зберегли Україну».
Привітав присутніх т.в.о. командира 30-ї окремої механізованої бригади ім.князя Костянтина Острозького, полковник Микола Переступняк, який наголосив, що нині солдати й офіцери Збройних сил України продовжують традиції дідів, батьків, гідно виконуючи свій військовий обов’язок, та подякував усім, хто долучився до боротьби за цілісність та незалежність нашої країни.
Хвилиною мовчання учасники урочистого заходу вшанували пам’ять загиблих патріотів, які віддали життя, захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України.
Проникливо та надзвичайно мелодійно пролунала пісня «Тато, не йди» у виконанні дитячого ансамблю Школи мистецтв (керівник — Тетяна Нестерова).
Слова великої вдячності були адресовані волонтерам, які від самого початку підтримують військовослужбовців Новоград-Волинського гарнізону, особливо — колективу благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Повернись живим», волонтерам Станіславу Ковальову, Катерині Нечаєвій, Олександру Виговському.
До вітань приєдналася керівниця військового відділу благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Повернись живим» Наталія Калмикова, яка побажала, щоб якомога швидше на нашій землі запанував мир, а військові відточували свої навики винятково на полігонах.
Військовослужбовців та волонтерів відзначили Почесними грамотами з грошовою винагородою, подяками міського голови та військовими медалями.
Окрасою урочистого заходу став святковий концерт заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України (керівник — заслужений діяч мистецтв України, полковник Дмитро Антонюк, начальник ансамблю — полковник Сергій Макаренко).
Довідково.

  • Рішенням сесії міської ради №606 «Про пільгові перевезення на міських автобусних маршрутах загального користування у 2019 році» право на безкоштовний проїзд, зокрема, мають 188 інвалідів війни та 1 тис. 524 учасники бойових дій.

  • У 2019 році учасникам АТО виділено 11 земельних ділянок для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та 83 земельні ділянки для будівництва індивідуальних гаражів.

  • У місті звільнено від плати за харчування дітей учасників АТО в дитячих дошкільних та закладах загальної середньої освіти. На це з міського бюджету у 2019 році виділено 5 млн 100 тис. грн.

  • У рамках професійної адаптації учасників бойових дій, у поточному році департаментом праці та соціального захисту населення міської ради профінансовано навчання для отримання водійського посвідчення 39 учасникам АТО на загальну суму 228 тис. грн.

  • Також 14 учасників бойових дій з числа учасників АТО забезпечено санаторно-курортним лікуванням на загальну суму 116 тис. грн. Ще 9 воїнів пройшли психологічну реабілітацію.

  • У 2019 році надано 344 тис. грн матеріальної допомоги, згідно із 130 заявами, що відповідають міській Програмі соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції.

  • Крім того, з міського бюджету виділено: 400 тис. грн для 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького на заміну бетонного паркану на вул. Леваневського; 100 тис. грн — для 54-го окремого розвідувального батальйону на матеріально-технічне забезпечення; по 100 тис. грн — для 12-го окремого полку оперативного забезпечення та 181-го окремого батальйону матеріального забезпечення на поточний ремонт приміщень місць загального користування.


* * *

Із 5 по 8 грудня на площі Лесі Українки діяла виставка військової техніки та зброї.
Під час відкриття виставки було організовано польову кухню, де всі охочі мали можливість скуштувати смачної каші.
Відвідувачі мали змогу ознайомитися з різними видами бронетранспортерів, танків, броньованих бойових машин, вантажних автомобілів та зброї.
За матеріалами міської ради
Фото міської ради