Хроніка 51/2019

У НОВОГРАДІ НАМАГАЛИСЯ ПОГРАБУВАТИ ВІЙСЬКОВИЙ ШПИТАЛЬ
13 грудня охоронники військового шпиталю виявили трьох чоловіків, які демонтували частину огорожі з металевої сітки. Одного зі злодіїв вдалося затримати на місці події. Його передали працівникам слідчо-оперативної групи місцевого відділу поліції. Розпочато кримінальне провадження.
Подія сталася близько 16:00 по вул.Герцена. Троє чоловіків демонтували та встигли скрутити проліт огорожі розміром 2 на 4 метри і збиралися його прилаштувати на велосипед, коли їх помітили охоронники медичного закладу. Зрозумівши, що їх викрито, усі троє кинулись урізнобіч. Одного з крадіїв охоронці наздогнали.
На місце події прибула слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції. Як з’ясувалось, затриманий — 44-річний місцевий житель, особи його поплічників теж встановлені.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за статтями 15 (Замах на злочин) та ст.185 (Крадіжка). Демонтовану сітку крадії, тікаючи, покинули на місці події разом із велосипедом.
Санкція статті передбачає покарання від 3-місячного арешту до 5-річного ув’язнення.
ЗАТРИМАЛИ ЧОЛОВІКА ЗА ВУЛИЧНЕ ДЕБОШИРСТВО ІЗ ГРАНАТОЮ
Подія трапилась уночі 13 грудня в Новоград-Волинському районі. Чоловік із боєприпасом у руках намагався потрапити в приміщення сільського магазину. Дебошира розшукали поліцейські та затримали спецпризначенці ГУНП. Із його будинку вилучили навчальну гранату, холодну зброю та патронташ. Розпочато кримінальне провадження.
Близько півночі до Новоград-Волинського відділу поліції зателефонувала продавчиня цілодобового магазину одного із сіл району. Налякана жінка розповіла, що біля приміщення торговельного закладу дебоширить якийсь неадекватний чоловік, стукає у вікна та двері і при цьому демонструє предмет, зовні схожий на гранату та ніж.
На момент прибуття на місце події правоохоронців небезпечного нічного відвідувача біля магазину вже не було. Переглянувши записи камер відеоспостереження, поліцейські прослідкували маршрут його руху. Підозрілий чоловік міг перебувати в одному із сільських обійсть.
— Ми встановили, хто проживає за вказаною адресою. Розуміючи, що господар може бути озброєний у тому числі й вибухонебезпечним предметом, було викликано наряд спецпризначенців і працівників вибухотехнічної служби ГУНП в області, — розповів начальник Новоград-Волинського ВП ГУНП Микола Заровний.
У результаті проведеної операції поліцейські роти спеціального призначення ГУНП із дотриманням необхідних заходів безпеки потрапили в будинок, де й виявили господаря. Він спав у ліжку, тримаючи схожий на гранату боєприпас у руках. Потенційно небезпечний предмет вилучили фахівці вибухотехнічної служби поліції. На щастя, граната «РГД-5» виявилась навчальною. Сам чоловік, за зовнішніми ознаками, перебував у нетверезому стані.
У ході невідкладних слідчих дій із його будинку, окрім навчального боєприпаса, були вилучені ніж та патронташ. Усе це буде направлено на експертне дослідження.
Попередня правова кваліфікація події — ч.4 ст.296 (Хуліганство) та ч.2 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю) ККУ.
24-річний чоловік дає свідчення у відділку поліції. Триває з’ясування всіх обставин.
БІЛЯ НОВОГРАДА СТАЛАСЯ ДТП ЗА УЧАСТІ МІЖНАРОДНОГО АВТОБУСА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 12 грудня, близько 18:50, поблизу Новограда-Волинського. У результаті ДТП травми отримали четверо людей.
Автобус «MAN» прямував із Дніпропетровщини до Польщі. Попередньо, водій транспортного засобу, 37-річний житель Волині, виїжджаючи на об’їзну дорогу траси «Київ — Чоп» поблизу м.Новограда-Волинського, не впорався з керуванням та з’їхав у кювет, де автобус перекинувся.
У результаті ДТП травми отримали четверо людей: другий водій автобуса, 45-річний рівнянин, та ще троє пасажирів — 35-річний волинянин, 45-річна жителька Кіровоградської області та 29-річний житель Житомирщини. Їх доставили до Новоград-Волинської лікарні, де медики діагностували в них забої та рани.
Поліцейські встановлюють причини та обставини події. Попередня правова кваліфікація — ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ КОНФЛІКТ МІЖ БРАТАМИ
14 грудня в с.Іванівці конфлікт між двома братами для одного завершився в лікарні, а для іншого — у відділенні поліції. За фактом завдання тяжких ушкоджень розпочато кримінальне провадження.
Про виявлення травмованого чоловіка в будинку с.Іванівки Житомирського району до поліції повідомив диспетчер швидкої медичної допомоги.
Працівники слідчо-оперативної групи з’ясували, що потерпілий, 35-річний чоловік, проживає разом із 41-річним братом. Час від часу між ними виникають конфлікти на грунті пияцтва. Цього разу, близько 14:00, суперечка виникла через відсутність цигарок. Молодший накинувся на старшого з кулаками, а той у відповідь ухопив ножа і поранив брата в живіт.
Травмованого чоловіка доставили до лікарні, де провели оперативне втручання, іншого — до Житомирського відділення поліції для з’ясування всіх обставин події.
Розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.
Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.
ЗАТРИМАЛИ БАНДУ РОЗБІЙНИКІВ ПІД ЧАС ЧЕРГОВОГО НАПАДУ НА ПІДПРИЄМЦЯ
13 грудня працівники кримінальної поліції спільно з бійцями КОРДу ГУНП Житомирщини в одному з сіл Київської області затримали четверо осіб під час скоєння ними нападу на будинок підприємця. Після викриття розбійники відкрили стрільбу по поліцейських та намагалися застосувати світлошумові гранати. Завдяки професійним діям правоохоронців, ніхто не постраждав. Нападники під вартою. Тривають подальші слідчо-розшукові заходи.
Близько 19:00 у селі Києво-Святошинського району підозрювані проникли до будинку місцевого підприємця з метою заволодіння його майном. Нападники мали при собі зброю, яку згодом застосували, обличчя приховували під балаклавами, а одягнені були в спеціальні тактичні костюми.
— Поліцейські ГУНП Житомирщини в ході слідчо-розшукових заходів фіксували дії вказаного угрупування упродовж певного періоду, оскільки в нас є підстави стверджувати про їх причетність до низки тяжких та особливо тяжких злочинів. Учинення ними чергового розбою було фактично припинено нашими працівниками. Над викриттям цієї групи працювали практично всі наші підрозділи: кримінальна поліція, слідчі, експерти, кінологи, спецпідрозділи, — повідомив начальник поліції Житомирщини Сергій Крупєй.
На місці події поліцейські затримали четверо осіб. Усі вони непрацюючі, раніше судимі (у тому числі — за вбивство), жителі м.Києва та Київської області, найстаршому — 43 роки, а наймолодшим — по 31. У них вилучено зброю, боєприпаси, радіостанції, засоби зламу замків та проникнення до будинків та інші свідчення злочинної діяльності.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушень, передбачених ч.3 ст.187 (Розбій), ч.3 ст.186 (Грабіж), ч.3 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Підозрювані затримані в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Криміналього процесуального кодексу України.
Тривають подальші слідчо-розшукові заходи, у тому числі — обшуки за місцями проживання підозрюваних. Законодавством України за вказані діяння передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років із конфіскацією майна.
ПОЛІЦІЯ ПРОВОДИТЬ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗАГИБЕЛІ ПІШОХОДА В ДТП
Дорожньо-транспортна пригода сталася 12 грудня, близько 21:00, на автошляху «Київ — Чоп» у с.Глибочиці Житомирського району.
Попередньо, водій автомобіля Audi Q7, 37-річний житель Донеччини, рухаючись у напрямку Києва, здійснив наїзд на чоловіка, який знаходився на пішохідному переході. Унаслідок ДТП пішохід, 42-річний житомирянин, загинув на місці події.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває встановлення всіх обставин події.
У ДТП ТРАВМИ ОТРИМАЛИ ТРОЄ ЛЮДЕЙ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 12 грудня, близько 3:30, на 129-му км автошляху «Київ — Чоп», поблизу с. Глибочиці Житомирського району.
Попередньо, водій автомобіля «Lexus», 38-річний киянин, рухаючись у напрямку Рівного, допустив зіткнення з вантажним автомобілем «Mercedes-Benz» під керуванням 29-річного жителя Рівненщини, що рухався в попутному напрямку та почав виконувати маневр розвороту. Після зіткнення «Lexus» виїхав на узбіччя та зіткнувся з бетонними спорудами.
Унаслідок ДТП водій автомобіля «Lexus» та двоє його пасажирів, жителі Вінниччини, віком 32 та 30 років, отримали травми та були доставлені до Житомирської обласної лікарні.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області