Вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

13 грудня, напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у Новограді-Волинському керівництво міста та району, представники міськрайонного громадського об’єднання «Спілка — Чорнобиль», родини ліквідаторів, молодь та старше покоління поклали квіти до пам’ятного знака жертвам Чорнобиля.
У малій залі Палацу культури ім.Лесі Українки відбулося урочисте зібрання та концерт «Гіркий полин Чорнобиля».
В.о. міського голови Оксана Гвозденко щиро подякувала ліквідаторам аварії на ЧАЕС за мужність і відвагу, завдяки яким, без перебільшення, вони врятували світ, зазначивши: «Для нас ви завжди будете героями — символом самопожертви. Під час страшного лиха ви добровільно зголосилися прийти на допомогу в умовах невідомої на той час небезпеки. Ваші мужні дії допомогли значно зменшити негативні наслідки катастрофи для України та світу. Усього з травня 1986 року по грудень 1990 року з міста Новограда-Волинського для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС було направлено більше 3 тисяч осіб. Багатьох наших земляків відзначено державними нагородами».
Із вітальною промовою виступив новопризначений голова районної державної адміністрації Сергій Литвинчук.
До присутніх у залі звернувся голова міськрайонного громадського об’єднання «Спілка — Чорнобиль» Олександр Гончарук, який подякував міській та районній владі, а також департаменту праці та соціального захисту населення міської ради за підтримку громадської організації.
Викладачі та учні Школи мистецтв міста підготували для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та їх родин концертну програму.
Довідково. Відповідно до Указу Президента, починаючи з 2006 року, 14 грудня встановлено Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Цю дату обрано не випадково, адже саме цього дня, 33 року тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» — саркофагу, який забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради