«Круглий стіл» щодо ринку землі в Україні

За ініціативи депутатів Новоград-Волинської міської ради та громадських організацій 16 грудня у великій залі Будинку рад відбулося засідання «круглого столу» щодо запровадження ринку землі в Україні.
Засідання розпочала секретар міської ради Олена Пономаренко, яка зазначила: «Верховною Радою України 13 листопада 2019 року було прийнято в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який активно обговорюється в суспільстві. Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення запроваджений у 2001 році. Його дія має завершитися 1 січня 2020 року, якщо Верховна Рада знову його не продовжить. Питання землі не байдуже жителям міської об’єднаної територіальної громади та жителям району. Тому місцевими радами обласного, міського та районного рівнів були прийняті звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Такі звернення також були прийняті Новоград-Волинською міською і районною радами. Відповідь на звернення міської ради не надходила».
За підписами депутатів обласної ради Олександра Ющенка та Степана Нусбаума, секретаря міської ради Олени Пономаренко, заступника голови районної ради Зінаїди Ляхович, голів об’єднаних територіальних громад, керівників аграрного сектору прийнято звернення, яке адресовано та буде направлено до голови підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народного депутата України Дмитра Костюка.
«Із метою недопущення посилення соціальної напруги в суспільстві, вимагаємо організувати та провести 24 грудня 2019 року засідання «круглого столу» у великій залі Будинку рад (вул.Шевченка, 16, м.Новоград-Волинський, Житомирська область) з питання «Запровадження ринку землі в Україні», на якому надати роз’яснення та відповіді зацікавленим особам, а також, за можливості, сприяти в зазначеному засіданні відповідним фахівцям та спеціалістам», — зокрема, йдеться у зверненні.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради