У приватну колекцію чи на «чорний» ринок?

У приватну колекцію чи на «чорний» ринок?

У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВИКРАДЕНО ЦІННІ ЕКСПОНАТИ
Резонансні злочини в Новограді-Волинському продовжуються. Напередодні новорічних свят прикрий «подарунок» зробили громаді злодії, викравши цінні експонати з місцевого краєзнавчого музею. Містом одразу почали поширюватися здогади: де ж «вспливуть» артефакти?
Слід сказати, що музей нещодавно переїхав у власне приміщення, про яке мріяв багато років. І хоч офіційного відкриття досі не було, але якимсь «любителям» старовини закортіло нагріти руки на артефактах.

«Увечері 17 грудня на пульт служби охорони (управління поліції охорони в Житомирській області) надійшов сигнал про незаконне проникнення до Новоград-Волинського краєзнавчого музею, який знаходиться за адресою: вул.Соборності, 24. Відповідно до Договору, укладеного 25 січня 2019 року з управлінням поліції охорони в Житомирській області, саме зазначена служба зобов’язана здійснювати централізовану охорону майна та обслуговування сигналізації в краєзнавчому музеї з реагуванням наряду поліції охорони. Відтак, прибувши на місце події, працівники служби охорони та працівники музею виявили відсутність частини експонатів часів палеоліту. Адміністрацією музею на місце події було викликано слідчо-оперативну групу, наразі працівниками поліції ведуться слідчі дії», — повідомив відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
Сигналізація спрацювала, але охоронці, які прибули на місце злочину оперативно, змогли побачити лише втікаючих злодіїв.
Директор музею Олена Жовтюк досить обережно коментує інцидент, аби не зашкодити слідству.
— Цінність музейних експонатів вимірюється не грошима, адже кожен із них є уривком історії нашого міста, — каже Олена Миколаївна. — Щось було знайдено під час археологічних розкопок, щось подарували власники приватних колекцій тощо. У даному випадку в музей прийшли невігласи, які схопили те, що попало під руки, коли спрацювала сигналізація і приїхала охорона. За кожну річ у музеї в мене болить душа, тому цей випадок — спражня трагедія для мене. Прошу Бога, аби експонати були повернені.
Більшість експонатів досі знаходяться в коробках, бо експозиції в новому музеї тільки готуються до презентації. Тим часом слідство шукає крадіїв.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі

П.С. Слід зауважити, що напередодні новорічних свят міська рада ініціювала додаткові заходи безпеки біля головної ялинки Новограда-Волинського. З метою запобігти крадіжкам придбаних новорічних ялинкових прикрас та захисту встановленого до свят різдвяного містечка, на центральній площі у нічний час патрулюватиме служба охорони громадського порядку.