Хроніка 52/2019

Хроніка 52/2019

РОЗПОЧАТО 250 КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ ЗА ЗАЙНЯТТЯ ГРАЛЬНИМ БІЗНЕСОМ
У ході відпрацювання поліцейські вилучили майже 4,5 тисячі одиниць грального обладнання на 51 мільйон гривень. Поліцейські продовжують комплексне відпрацювання.
На виконання доручення керівництва Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України працівники Департаменту стратегічних розслідувань спільно зі співробітниками територіальних підрозділів поліції продовжують заходи з виявлення та припинення незаконної діяльності об’єктів грального бізнесу на території України.
Загалом у державі припинено діяльність 5300 гральних закладів. Проте мобільні групи поліції здійснюють постійний моніторинг і готові реагувати на спроби власників грального бізнесу поновити незаконну діяльність.
Загалом із початку відпрацювання в правопорушників вилучено 4400 одиниць грального обладнання. Серед вилученого — 29 електронних рулеток, 107 столів для гри в покер, 247 гральних автоматів, 3715 одиниць комп’ютерного обладнання, 318 одиниць іншого комп’ютерного обладнання. Приблизна вартість вилученого становить 51,3 мільйона гривень.
На цей час за фактами зайняття гральним бізнесом поліцейські відкрили 250 кримінальних проваджень за ст.203-2 Кримінального кодексу України.
Окрім того, на спецлінію «102» надійшло 14 повідомлень громадян про незаконну діяльність ігрових автоматів. За результатами виїзду нарядів поліції та слідчо-оперативних груп на місця подій за трьома адресами поліцейські задокументували протиправну діяльність, в інших випадках — інформація не підтвердилася.
Поліцейські звертаються до громадян: якщо ви бачите, що такі заклади функціонують, то повідомляйте на лінію «102» для оперативного реагування на такі події.
Нагадаємо, на виконання рішення Уряду поліція припиняє діяльність гральних закладів.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗПОЧАЛИ КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ФАКТАМИ ЗАЙНЯТТЯ ГРАЛЬНИМ БІЗНЕСОМ
20 грудня поліцейські області перевірили 86 ігорних закладів, у 7 випадках були виявлені порушення, а саме: неприпинення функціонування. Із приміщень вилучено 105 одиниць комп’ютерної техніки. Проводиться розслідування.
Діючі гральні заклади виявляли мобільні групи Управління стратегічних розслідувань і поліції області та патрульні в Житомирі на вулицях Великій Бердичівській, Хлібній, Покровській та Київській; у Новограді-Волинському — на вул. Лесі Українки та в Бердичеві — по вул.Європейській. Інтерактивні клуби знаходилися як у загальнодоступних людних місцях, так і в підвальних приміщеннях багатоповерхівок.
«У провадженні СВ Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.203-2 КК України, за фактом зайняття гральним бізнесом у підвальному приміщення житлового будинку на площі Лесі Українки, 15, м.Новоград-Волинський.
У ході розслідування вказаного провадження припинено функціонування грального закладу за згаданою адресою та за результатами проведеного в приміщенні обшуку вилучено 16 системних блоків, 16 моніторів, 4 флеш накопичувані, 15 комп’ютерних столів, стільців іншого обладнання, яке використовувалося для здійснення незаконної діяльності, а також
11 зошитів із фінансовою документацією тощо.
Наразі до слідчого судді направлено клопотання про накладення арешту на вилучене в ході обшуку майно.
Окрім того, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.12.2019 №1325-р «Про протидію гральному бізнесу» на підконтрольній території припинено функціонування 13 розповсюджувачів лотерей, діяльність яких не віднесена до організації та проведення лотерей, не заборонених Законом України «Про заборону грального бізнесу в Україні» на підконтрольній території», — повідомляє Новоград-Волинська прокуратура.
УПРОДОВЖ ДОБИ ПОЛІЦІЯ ОБЛАСТІ ВИКРИЛА БЛИЗЬКО ДЕСЯТКА КРАДІЇВ
19-20 грудня правоохоронці встановили причетних до 10 крадіжок у районах Житомирщини: з приватних садиб, магазинів та автомобілів.
19 грудня до поліції звернувся 39-річний житель Бердичева. Чоловік розповів, що напередодні увечері невідомі викрали з його автомобіля, залишеного у дворі приватного домогосподарства, понад сотню банок ікри та грошові кошти.
Працівники місцевого відділу поліції встановили та розшукали причетних до події. Ними виявилися двоє 16-річних дівчат, які напередодні були в будинку. Одна з юнок уже є обвинуваченою у справі про майновий злочин. У скоєному бердичівлянки зізналися, викрадені речі в них частково вилучено.
Окрім того, правоохоронці встановили осіб, причетних до крадіжок із приватних садиб жителів Брусилова, Пулинів, Хорошева та Ємільчинського району, а також із магазинів — у Житомирі, Бердичеві, Коростишеві та Овручі.
Місцезнаходження більшості викраденого поліцейські вже з’ясували та вилучили для подальшого повернення власникам. Серед такого: гроші, мультимедійні проектори, комп’ютерна та побутова техніка, велосипеди, одяг, їжа, косметичні засоби та інше.
За всіма виявленими фактами тривають досудові розслідування за ст.185 (Крадіжка) КК України. Законодавством подібні протиправні дії караються від штрафу до 6 років ув’язнення.
БІЛЯ ЄМІЛЬЧИНОГО СТАЛАСЯ ДТП, У ЯКІЙ ТРАВМИ ОТРИМАЛИ 4 ЛЮДЕЙ
Дорожньо-транспортна пригода сталася вранці 20 грудня неподалік Ємільчиного. На щастя, загрози життю постраждалих у ДТП немає. Поліція розпочала досудове розслідування.
Попередньо, близько 8:00 неподалік від виїзду з районного центру водій автомобіля «Skoda Fabia», 31-річний житель Ємільчинського району, рухаючись у напрямку с.Кулішів, не впорався з керуванням та з’їхав у кювет.
У результаті ДТП водій та троє пасажирів автомобіля, усі — місцеві жителі віком 21, 24 та 48 років — отримали тілесні ушкодження у вигляді забоїв та гематом. Їм була надана медична допомога в районній лікарні.
Триває з’ясування причин та обставин події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
У НОВОГРАДІ ШВИДКІСНИЙ ПОТЯГ НАСМЕРТЬ ЗБИВ ЧОЛОВІКА
Увечері 19 грудня надійшло повідомлення про те, що під потяг потрапив чоловік. Триває з’ясування всіх обставин події.
Попередньо, близько 20:11 швидкісний потяг сполученням «Київ — Львів», що рухався у західному напрямку, неподалік Новограда-Волинського смертельно травмував чоловіка, який знаходився на коліях.
Поліцейські встановили, що загиблий — 37-річний житель Хмельницької області. Нині з’ясовують причини та обставини події.
Правоохоронці закликають громадян суворо дотримуватися правил безпеки на залізниці. Переходьте залізничні колії тільки в установлених місцях (пішохідні мости, переходи, тунелі, переїзди тощо).
Перед тим, як увійти в небезпечну зону, упевніться у відсутності потяга. Стежте за звуковими сигналами, що подаються з локомотива, електропоїзда тощо при наближені до перону чи платформи та подбайте про безпечну відстань під час проходження потяга.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ СМЕРТЬ ПІШОХОДА
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 18 грудня, близько 17:50, на автошляху «Київ — Чоп», поблизу с. Кам’янки Житомирського району.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «Toyota Sequoia", 54-річний житель Луцька, рухаючись у напрямку столиці, здійснив наїзд на чоловіка, який перетинав автошлях на неосвітленій ділянці.
Унаслідок ДТП пішохід, 57-річний житель Житомирського району, загинув на місці події.
Поліцейські встановлюють усі причини та обставини події.
ЗАТРИМАНИМ, ЯКІ ВІДКРИЛИ СТРІЛЬБУ ПО ПОЛІЦЕЙСЬКИХ, ЗАГРОЖУЄ ДОВІЧНЕ УВ’ЯЗНЕННЯ
Днями під час затримання озброєної банди нападників один із членів злочинного угрупування відкрив стрільбу по працівниках поліції.
16 грудня за вказаним фактом розпочато досудове розслідування. Законодавство за такі дії передбачає позбавлення волі до 15 років або довічне ув’язнення.
Нагадаємо, 13 грудня працівники кримінальної поліції спільно з бійцями КОРДу ГУНП Житомирщини в одному з сіл Київської області затримали четверо осіб під час скоєння ними нападу на будинок підприємця.
14 грудня їм було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.187 (Розбій) Кримінального кодексу України, а 15 грудня обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави.
16 грудня про обставини та деталі викриття банди, члени якої підозрюються в причетності до низки тяжких та особливо тяжких злочинів, учинених на території Житомирщини, на прес-конференції розповіли начальник ГУНП Сергій Крупєй та прокурор області Олег Василів.
Керівник поліції регіону зазначив, що при затриманні підозрюваних поліцейські вжили додаткові заходи безпеки для родини підприємців, на яку готувався напад, розуміючи всі ризики. Після викриття члени угрупування намагалися чинити супротив поліцейським та спробували утекти, а один із них відкрив стрільбу на ураження. Усіх чотирьох було затримано та вилучено в них зброю й інші докази злочинних намірів.
— Під час подальших невідкладних обшуків було виявлено та вилучено близько 40 одиниць зброї, 20 з якої — вогнепальної, до 200 боєприпасів та інші свідчення небезпечності вказаного угрупування, — сказав Сергій Крупєй.
16 грудня розпочато кримінальне провадження за ст.348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) Кримінального кодексу України.
Санкція статті визначає покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років або довічне ув’язнення.
Відділ комунікації поліції Житомирської області