«Якась «зараза» косить керівництво міста: тільки питання про звіт — одразу хворіють»

38-ма сесія міської ради (20 грудня) носила статус «бюджетної» — депутати мали затвердити бюджет Новоград-Волинської міської ОТГ на 2020-ий рік. Попри важливість питань, на засідання зареєструвалися лише 27 із 34 депутатів. Після планової перерви на обід обранців громади стало ще менше…
Депутати знову перенесли на наступну сесію питання про звіт міського голови Віктора Весельського та дострокове припинення його повноважень, оскільки найвища посадова особа Новограда продовжує перебувати на лікарняному.
Як з’ясувалося, Віктор Весельський у п’ятницю вийшов на роботу, а в понеділок зранку — знову пішов на лікарняний. Подробиці щодо стану здоров’я мера, який відсутній на робочому місці декілька місяців, громаді не розкривають. Начальник відділу кадрів міської ради Жанна Колесник на вимогу депутатів пояснила, що лікарняний Весельського тривав із 4 вересня по 15 листопада. А тоді — знову з 18 листопада, через оперативне втручання. Тобто, із п’ятниці по понеділок міський голова перебував на роботі, проте до виконання обов’язків не приступав, бо субота й неділя — вихідні…
Депутат Олександр Остапчук назвав такі дії міського голови «відвертим маніпулюванням трудовим законодавством, оскільки є інформація, що Весельський веде активний спосіб життя, далекий від постільного режиму, який передбачає оперативне втручання з подальшим перебуванням на лікарняному». Таким чином, виснував Олександр Остапчук, Віктор Весельський уникає звіту перед депутатами із ймовірним припиненням його повноважень.
Тому депутат закликав колег звернутися від імені сесії до прокуратури й інших контролюючих органів, щоб ті перевірили обставини перебування міського голови на тривалому лікарняному й з’ясували, чи є для цього об’єктивні передумови, бо інакше «мер буде ховатися на лікарняному до наступних виборів».
«Якась «зараза» косить керівництво міста: тільки внесли питання про звіт — одразу захворів», — так депутат Олександр Остапчук прокоментував відсутність на сесії заступника міського голови Анатолія Легенчука, який мав звітувати перед депутатами про стан справ у галузі ЖКГ. Відтак звіт Легенчука також перенесли на наступну сесію.
Після тривалого обговорення депутати ухвалили бюджет Новоград-Волинської міської ОТГ на 2020-ий рік.
У бюджеті передбачено близько 2,5 млн грн на придбання нового компактора для сміття на потреби полігону твердих побутових відходів. Спецтехніку вирішили закупити нову і в лізинг, бо нова техніка буде на гарантійному обслуговуванні, а від уживаної — не зрозуміло, що чекати. «Нова техніка працюватиме по-новому, а «беушна» — «по-беушному», — заявив із трибуни доповідач із цього питання, начальник управління ЖКГ Олександр Богданчук.
Депутати заклали капітальні видатки у бюджеті прийдешнього року. Зокрема, планується виділити 5 млн грн на порятунок будівлі Молодіжного центру (на нього вже витрачено після пожежі 1,7 млн грн: 400 тисяч на капітальний паркан, решту — на проектно-кошторисну документацію).
Три мільйони планується виділили на добудову Прозорого офісу. Хоча будівництво в цілому й не зовсім «прозоре», з точки зору фінансів (детальніше — у минулому номері «Звягеля»), проте не залишати ж завершену на 90% будівлю в центрі міста в недобудованому стані.
Ще 5 млн грн (при потребі 20) закладено в бюджеті на реконструкцію Парку культури й відпочинку. Сама ж реконструкція розбита на два етапи.
Депутат Олександр Остапчук пропонував у бюджеті-2020 обмежити видатки на зарплати й утримування апарату міської ради до 25 млн грн на рік. «Дали 25 мільйонів — на них і гуляйте! Тоді вони самі почнуть оптимізувати структуру й скорочувати свій бюрократичний спрут!» — аргументував Остапчук. Проте ця пропозиція не знайшла достатньо підтримки. Зокрема, депутат Олег Журбенко сказав, що депутати теж відповідальні за розширення апарату, що не можна ось так просто поскорочувати людей, бо в них теж є сім’ї. Тож зупинилися на сумі близько 35 млн грн (для порівняння: у цьому році утримання виконавчих органів обходилося місту в 29 млн грн).
Після виступу директора КП «Шляхрембуд» Миколи Борісова й особистого ним запевнення, що за рік підприємство буде виведено із кризи (погасить борги перед податковою), депутати вирішили не передавати майно із «Шляхрембуду» на «Новоград-Волинськжитлосервіс».
Депутати прийняли рішення «Про пільгові перевезення на автобусних маршрутах загального користування у 2020 році». Ним затверджено перелік категорій осіб, які мають право на безкоштовний проїзд на міських автобусних маршрутах загального користування (таких категорій — 14), а також перелік категорій, які мають право на 50% знижку вартості проїзду у вівторок, четвер, суботу (4 категорії). Ці пільги надаються за рахунок коштів міського бюджету. Перелік категорій розміщено на сайті міської ради.
Депутати підтримали внесення змін у додаток до рішення міської ради від 23.12.2016 р. №216 «Про затвердження Положення про надання разової грошової допомоги громадянам». Із урахуванням змін, допомога учасникам АТО, ООС та членам сімей учасників АТО, ООС надається: від 500 грн до 1000 грн — учасникам бойових дій; від 500 грн до 3000 грн — особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ та ІІІ групи; від 500 грн до 5000 грн — особам з інвалідністю внаслідок війни І групи; від 3000 грн до 7000 грн — членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО, ООС.
У ході розгляду земельних питань у групи депутатів міської ради вже традиційно виник «конфлікт інтересів». Такі «конфлікти» виникають кожної планової сесії. Тож, враховуючи рішення про проведення депутатами звітів у січні-лютому 2020 року про свою роботу у 2019 році, виборці матимуть нагоду поцікавитися, зокрема, й тим, чому, набувши статусу депутата, громадянин одразу стає активним у земельних питаннях.
Тридцять дев’яту сесію міської ради сьомого скликання планується скликати 27 лютого 2020 року.
* * *

Військовий капелан із м.Житомира, за поданням Корпусу військових капеланів від Всеукраїнського союзу церков, відзначив члена виконавчого комітету міської ради Олега Годуна, який у 2014-2015 роках брав участь у захисті територіальної цілісності України на Сході, відзнакою «За службу державі».
Олег БРЮХАНОВ