Із 1 січня скасовується звіт про суми податкових пільг із ПДВ

Із 1 січня 2020 року скасовується звіт про суми податкових пільг, а ведення обліку податкових пільг із податку на додану вартість контролюючими органами здійснюватиметься на підставі податкової звітності.
У зв’язку з цим вносяться зміни до:

  • форми податкової декларації з податку на додану вартість;

  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань із податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

  • розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі — їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;

  • порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.


Зокрема, розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, здійснюватиметься у додатку 6 до податкової декларації з податку на додану вартість «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю».
Податкова звітність із податку на додану вартість, у тому числі — додаток 6 до податкової декларації з податку на додану вартість, з урахуванням змін, внесених наказом 488, подається, починаючи зі звітного (податкового) періоду за січень 2020 року.
Довідково. Із 01.01.2020 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 року №891 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. №1233», відповідно до якої скасовується звіт про суми податкових пільг, а ведення обліку податкових пільг із податку на додану вартість контролюючими органами здійснюватиметься на підставі податкової звітності.
У зв’язку з цим Міністерством фінансів України видано наказ від 20.11.2019 р. №488 «Про внесення змін до форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року №167», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.12.2019 р. за №1285/34256.
Новоград-Волинське управління ГУДПС у Житомирській області