Як прийти у форму після свят?

Свята залишають по собі не тільки приємні спогади, але й зайві кілограми. Якщо ви не змогли втриматися від смачних спокус, то не переймайтеся — привести своє тіло у форму ніколи не пізно.
Крок 1.
Перше, що вам необхідно зробити, — це максимально швидко позбутися всіх «ворожих» продуктів та страв, що залишилися після святкувань (солодощі, ковбаси, майонези). Ні, не з’їсти, звісно! Можете віддати цукерки в притулок для дітей, а майонези просто викинути. Що завгодно, але щоб ця їжа більше не була в раціоні. Набагато менше шансів продовжити об’їдатися солодощами, якщо вдома їх просто не буде. І перестаньте купувати цукерки, пончики та печиво. Не будьте собі ворогом!
Крок 2.
Поверніться до звичного раціону харчування. Аби святкове переїдання покинуло ваше життя, не пропускайте основні прийоми їжі — сніданок, обід та вечерю. Чим більшим буде проміжок між їжею, тим голоднішими ви ставатимете, мозок кричатиме вам про негайну потребу в енергії (глюкозі), а це в нашій інтерпретації звучить, як: «хочу булочку/цукерочку/хлібчик/шоколадку/свій варіант». Швидкі вуглеводи — найлегший і найшкідливіший спосіб дати тілу енергію. Ще один негативний наслідок звички їсти 1-2 рази на день — переїдання. Наш організм влаштований так, що після стресової ситуації (як, наприклад, голод) умикає механізм суперкомпенсації та активніше запасає все, що ви наїли «на чорний день». Тому сигналу «стоп» від мозку під час прийому їжі не очікуйте. Ви їстимете все, що бачите.
Крок 3.
Вечеряйте овочами. Чимало жінок набирають вагу тому, що обирають на вечерю висококалорійні продукти. Енергію отримали, а використати вже немає часу, адже йдемо спати. Овочі ж — найкращі друзі кожного, хто хоче схуднути. Попри те, що вони займають багато місця на тарілці, у них дуже низька калорійність. Листя салату, рукола, капуста, кабачок, селера, броколі — усе це можна їсти великими порціями, при цьому залишаючись струнким. Тому замість картоплі та макаронів приготуйте увечері до риби чи м’яса звичайний салат або овочеве рагу. І смачно, і без зайвих кілограмів.
Крок 4.
Почніть пити багато води! Вода не лише необхідна організму для реалізації обмінних процесів, вона ще й відіграє чудодійну роль у схудненні, адже заповнює шлунок та на певний час утамовує відчуття голоду. Тому, якщо ви раптом захотіли пожувати щось, хоч тільки нещодавно пообідали, то замість того, аби робити ревізію в холодильнику, випийте склянку звичайної води. Вода рятує й тих, хто любить їсти більше, ніж треба. Якщо маєте звичку переїдати, почніть пити склянку води перед прийомом їжі. Їстимете набагато менше.
Крок 5.
Будьте зайнятими! Свята — період відпочинку та релаксу, але вони минають. Саме час зайняти себе чимось цікавим та захопливим. Знайдіть класне хобі, почніть втілювати в життя власні проекти та ідеї. А що спільного це має зі схудненням, подумаєте ви? Насправді, чим менше у вас вільного часу, тим менше нагод робити незаплановані перекуси та думати про їжу. У житті стільки всього цікавого, тож перемкніться на те, що дасть вам емоції поза кухнею!
Крок 6.
Рухайтеся! Купіть абонемент у фітнес-клуб та регулярно відвідуйте тренування. Витрачаючи неабиякі зусилля в залі, ви більше не зможете з легкістю та без докорів сумління їсти все підряд. Крім того, зайві кілограми покинуть вас набагато швидше, якщо додати регулярну фізичну активність. Немає часу/ грошей/ сил на тренажерку? Тоді просто живіть у русі! Почніть багато ходити пішки, робіть ранкову зарядку, стрибайте й бігайте. Це допоможе швидше витрачати калорії, які ви наїли впродовж дня. І головне — поставте перед собою конкретну ціль в об’ємах чи вазі, якої ви хочете досягнути, і термін, коли саме ви плануєте досягнути мети. А ще пам’ятайте: нормою вважається втрачати кілограм на тиждень, а не 11. Тому не обіцяйте собі того, чого не зможете виконати! І не забувайте, що здоров’я — завжди в пріоритеті, тому не вдавайтеся до необдуманих, радикальних кроків, як, наприклад, «диво-таблетки» чи голодування. Успіхів!
У.ДЕПУТОВИЧ, фітнес-інструктор, консультант із правильного харчування