Хроніка 3/2020

Хроніка 3/2020

НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПРИПИНИЛИ МАЙЖЕ 45 ТИСЯЧ ПОРУШЕНЬ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ
Серед них 2,5 тисячі — це нетверезі керманичі транспортних засобів, кожне п’яте — перевищення безпечної швидкості руху. Третина від загальної кількості — ігнорування водіями пасків безпеки.
Відповідно до нормативного розподілу функціоналу, забезпеченням правопорядку на автошляхах Житомирщини нині займаються як патрульні (у м.Житомирі та на автодорогах державного значення «Київ — Чоп» і «Київ — Ковель»), так і працівники секторів реагування патрульної поліції територіальних підрозділів обласного ГУНП (на вулично-шляховій мережі інших населених пунктів).
Упродовж 2019 року працівники територіальних підрозділів поліції Житомирщини задокументували майже 45 тисяч адміністративних правопорушень, пов’язаних із нехтуванням і недотриманням Правил дорожнього руху. Серед них найбільше — порушень правил користування ременями безпеки чи мотошоломами (понад 15 тис. — ст.121 КУпАП) та перевищення встановлених обмежень швидкості руху або проїзд на заборонений сигнал світлофора (понад 9,5 тис.).
— Однак до обов’язків поліцейських груп реагування відділів та відділень поліції входить не лише дорожня безпека, а й низка інших функцій, насамперед реагування на повідомлення громадян про ті чи інші правопорушення, — розповів заступник начальника ГУНП Артем Лисогор. — За минулий рік цими нарядами поліції здійснено майже 76 тисяч виїздів на місця подій. Це — більша частина всіх зареєстрованих заяв жителів Житомирщини.
Поліцейськими в ході першочергової роботи розкрито майже 600 кримінальних діянь та загалом припинено 66 тисяч адміністративних правопорушень.
ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ ЧОЛОВІКА
Повідомлення про виявлення в лісі Радомишльського району тіла 47-річного чоловіка з ознаками насильницької смерті надійшло до поліції 10 січня. Правоохоронці швидко встановили особу ймовірно причетного до тяжкого злочину і затримали його. Розслідування триває за фактом умисного вбивства.
На місці події працювали слідчо-оперативні групи ГУНП та поліції Радомишльського району. Під час огляду тіла загиблого, як з’ясувалося, 47-річного жителя с.Городка, були виявлені численні травми голови та тулуба. Причину смерті встановлюють судово-медичні експерти.
Відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
— Встановивши особу загиблого, ми швидко зібрали відомості, що дозволили відтворити останню добу його життя. Так, стало відомо, що напередодні чоловік повертався маршрутним автобусом до свого села з Київської області. Останнім, хто міг бачити його живим, був ще один пасажир, який вийшов разом із потерпілим під час зупинки маршрутки. Особу молодика та його місцезнаходження ми також з’ясували. У ході перевірки і було викрито його причетність до тяжкого злочину, — повідомив заступник начальника ГУНП Житомирщини В’ячеслав Пашковський.
19-річного жителя с.Білої Криниці правоохоронці розшукали на місцевому підприємстві, де він тимчасово працював. За місцем його проживання були вилучені речі, які вказували на можливу причетність до вбивства чоловіка та мобільний телефон загиблого.
У ході досудового розслідування встановлено, що молодик нетверезим сів у автобус і проспав свою зупинку. Урешті вийшов разом із потерпілим. У результаті раптового конфлікту побив чоловіка й забрав його мобільник.
Молодика взято під варту в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Досудове розслідування триває за фактом умисного вбивства з корисливих мотивів (п.6 ч.2 ст.115 ККУ). За чинним законодавством затриманому може загрожувати покарання від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.
У НОВОГРАДІ ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ ДИТИНИ ПІД КОЛЕСАМИ АВТО
Дорожньо-транспортна пригода, у якій ВАЗівкою було травмовано 11-річного пішохода, сталась у м.Новограді-Волинському. Дитина госпіталізована. Розпочато досудове розслідування.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «ВАЗ-21114», 51-річна жителька райцентру, повертаючи ліворуч із вул.Шевченка у бік вул.Пушкіна, на регульованому пішохідному переході здійснила наїзд на 11-річного хлопчика-пішохода, який перетинав проїжджу частину дороги.
У результаті ДТП дитина отримала травми, з якими її було доставлено до лікарні.
У ході розпочатого кримінального провадження за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) поліцейські встановлюють усі причини та обставини події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ОРГАНІЗАТОРИ ГРАЛЬНОГО БІЗНЕСУ ПОСТАНУТЬ ПЕРЕД СУДОМ
Чотири учасники злочинної групи організували мережу підпільних гральних закладів у двох районних центрах області. Наразі обвинувальний акт із матеріалами кримінального провадження направлено до суду.
Під час слідства оперативники управління стратегічних розслідувань у Житомирській області, слідчі поліції ГУНП області та за процесуального керівництва обласної прокуратури встановили організатора та ще трьох учасників злочинної групи, які налагодили на території міст Андрушівки та Чуднова функціонування мережі гральних закладів. Організатором виявився киянин, а інші члени групи — жителі Житомирської області.
Отримані від протиправної діяльності кошти вони легалізували шляхом купівлі нерухомості в столиці та елітного автомобіля.
10 січня всім фігурантам були вручені обвинувальні акти. Їм інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч.3 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.1 ст.203-2 (Зайняття гральним бізнесом) та ч.2 ст.209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.
Поліцейські звертаються до всіх громадян: якщо ви помітили гральні заклади, що функціонують, — повідомляйте про це на лінію 102.
Управління стратегічних розслідувань у Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ ВИЛУЧИЛИ З НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ПОНАД 300 КГ НАРКОТИКІВ
Упродовж 2019 року правоохоронці виявили понад 1160 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків. Серед них — зберігання та продаж заборонених речовин, ліквідація нарколабораторій, викриття наркопритонів, збут сильнодіючих чи отруйних ліків та інші.
Поліцейські області викрили понад чотирьохсот осіб у зберіганні наркотиків та ще майже півтори сотні — у їх продажу, ще близько 70 громадян вирощували нарковмісні рослини. Крім того, припинено діяльність близько десятка наркопритонів, ліквідовано кілька нарколабораторій та інше.
Наразі понад 420 жителям області вже повідомлено про підозру у відповідних кримінальних провадженнях, а це — кожні три з чотирьох розслідуваних злочинів, у тому числі — близько сімдесяти — наркозбувальникам.
Із незаконного обігу вилучено понад 300 кг наркотичних засобів, що в рази більше, ніж у 2018 році.
Упродовж року вилучено та накладено арешт на майно й кошти підозрюваних на загальну суму майже півмільйона гривень.
ЗА ПІДОЗРОЮ В ГРАБЕЖІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ЗВЯГЕЛЬЧАНИНА
35-річного жителя м.Новограда-Волинського правоохоронці обгрунтовано підозрюють у вчиненні грабежу в центрі міста увечері 8 січня. У ході розпочатого досудового розслідування чоловіка перевіряють на причетність до інших протиправних діянь.
Близько 21:20 до Новоград-Волинського відділу поліції звернулася 55-річна жителька райцентру із повідомленням про пограбування. Як з’ясувалося, кілька хвилин тому, коли жінка поверталася додому, на одній із центральних вулиць до неї підбіг невідомий молодик і поспіхом вирвав із рук сумку. Разом із нею грабіжник викрав гаманець із грошима та іншими особистими речами. Загалом сума збитку склала близько 9 тисяч гривень.
Жінка змогла описати прикмети зухвальця, які встигла запам’ятати, і напрямок його руху.
— За розповсюдженим між зовнішніми нарядами орієнтуванням, поліцейські одного з екіпажів сектору реагування патрульної поліції вже за чверть години помітили чоловіка, який біг вулицею із рюкзаком за спиною. За зовнішніми ознаками він був схожим на кривдника заявниці. Правоохоронці зупинили перехожого, і в результаті огляду була викрита його причетність до злочину, — повідомив начальник Новоград-Волинського ВП ГУНП Микола Заровний.
Поліцейські помітили, що з рюкзака чоловіка стирчала жіноча сумка, у якій потерпіла впізнала свою річ. Для подальшого з’ясування обставин обгрунтовано підозрюваного в правопорушенні 35-річного, раніше судимого, звягельчанина доставили до місцевого відділку. За чинним законодавством, затриманому може загрожувати покарання від штрафу до позбавлення волі на строк до 4 років.
УПРОДОВЖ РОКУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ РОЗШУКАЛИ 451 БЕЗВІСНО ЗНИКЛУ ДИТИНУ
9 січня до поліції надійшло повідомлення про зникнення 11-річної жительки обласного центру Марини Дубовської. Завдяки небайдужості житомирян, які відгукнулися на прохання допомогти знайти дитину, уже увечері цього ж дня дівчинку розшукали. Нині з родиною працюють ювенальні інспектори та соціальні служби.
Дівчинка вже не вперше йде з дому. Її мати у 2015 році була позбавлена батьківських прав, а дитину передали під опіку тітки. Утім родина постійно потрапляє в поле зору і поліцейських, і соціальних служб.
Днями відбудеться повторний розгляд вказаного питання.
Загалом же з початку року поліцейські Житомирщини розшукали 451 дитину, повідомлення про зникнення яких надходили від рідних чи опікунів. Упродовж доби з моменту отримання таких заяв правоохоронці, часто саме за допомогою небайдужих людей, встановили місце перебування 422 із них, пошуки інших тривали довше.
Усі безвісно зниклі діти були знайдені живими й здоровими.
Відділ комунікації поліції Житомирської області