Нарада щодо підготовки закладів охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги до підписання угоди з НСЗУ

14 січня в каб. №1 Будинку рад відбулася нарада щодо підготовки закладів охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги до підписання угоди з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Участь у робочій зустрічі взяли начальник відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Любомир Дутчак, заступник начальника відділу з питань охорони здоров’я та медичного забезпечення міської ради Галина Барашовець і керівники закладів охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги.
У 2020 році всі державні та комунальні медичні заклади отримуватимуть кошти за договорами з Національною службою здоров’я України. Зараз такий механізм діє на рівні первинної допомоги — комунальні заклади вже працюють за договором про медичне обслуговування населення.
Із 1 квітня 2020 року на модель оплати медичних послуг, наданих пацієнтам, перейдуть також заклади, які надають вторинну (спеціалізовану) амбулаторну та стаціонарну допомогу, екстрену, паліативну медичну допомогу та реабілітацію. У Новограді-Волинському надання медичної допомоги вторинного рівня забезпечують КНП «Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання» та КНП «Новоград-Волинське міськрайонне стоматологічне медичне об’єднання».
Варто зазначити, що у 2020 році робота медичних закладів грунтуватиметься на таких принципах:

  • пацієнти, які мають направлення, вільно обирають медичний заклад і лікаря відповідно до переліку послуг, який у цьому медзакладі надається за договором з Національною службою здоров’я;

  • Національна служба здоров’я замовляє медичні послуги та оплачує лікування пацієнта безпосередньо медичному закладу.


У новій системі гроші йдуть на конкретні послуги за конкретним пацієнтом. НСЗУ не утримує заклади відповідно до кошторису, а закуповує послуги на умовах договору з медичним закладом. Усі підстави для оплати наданих пацієнтам медичних послуг та підстави для припинення оплат буде передбачено в договорах.
Вимоги до надання медичних послуг, їх кількість, розрахована на основі історичних даних для кожного медичного закладу, та умови і модель оплати зазначатимуться в договорі, який підпишуть медичний заклад і НСЗУ.
У рамках бюджетного процесу розроблено програму медичних гарантій на 2020 рік — гарантований пакет медичних послуг. НСЗУ закуповуватиме медичні послуги, які базуються на стандартах надання послуг, у відповідності до реалій та протоколів сучасної медицини.
Якщо послуги, які надає медичний заклад, відповідають специфікації та умовам закупівель, він може претендувати на укладення договору з НСЗУ. Умови закупівель стосуються не тільки обладнання, але й наявності медичного персоналу, його кваліфікації, обсягу послуги.
Під час наради керівники медичної галузі Новограда-Волинського обговорили питання підготовки закладів охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги до підписання угоди з НСЗУ. Зокрема, готовність надання пріоритетних послуг для стаціонару — лікування гострого мозкового інсульту, гострого інфаркту міокарда, допомоги в пологах і неонатальна допомога, а також забезпеченість лікувально-профілактичних закладів необхідним медичним обладнанням.
За результатами робочої зустрічі було окреслено основні завдання в напрямку забезпечення умов для укладення договору з НСЗУ, у тому числі — щодо визначення переліку закупівлі нового медичного обладнання.
За інформацією видання «Дайджест змін у системі охорони здоров’я України» №17 (посилання: https://bit.ly/2lXw3Fj).
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради