Відбулося чергове засідання спостережної комісії виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради

Відбулося чергове засідання спостережної комісії виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради

26 грудня 2019 року під головуванням секретаря міської ради Олени Пономаренко за участі членів комісії відбулося чергове засідання спостережної комісії виконавчого комітету міської ради.
У порядку денному були розглянуті такі питання: про облік осіб, умовно-достроково звільнених від відбування покарання та про надану допомогу й потреби умовно-достроково звільнених осіб, а також про здійснену роботу з особами, позбавленими волі, звільненими від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком.
У ході засідання голова спостережної комісії Олена Пономаренко озвучила звіт про роботу комісії за 12 місяців 2019 року.
Протягом звітного періоду спостережною комісією надавалася певна допомога особам, які звільнилися з місць позбавлення волі, та особам, позбавленим волі, звільненим від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком. Члени комісії постійно сприяли в організації громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, та звільнених від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком.
Протягом 2019 року було проведено 9 засідань комісії, на яких розглянуті питання щодо обліку осіб умовно-достроково звільнених; осіб, позбавлених волі, звільнених від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком (5 осіб); осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі (6 осіб).
Також було заслухано інформацію представників Новоград-Волинського МРВ філії ДУ «Центр пробації» у Житомирській області, Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про надану допомогу особам зазначеної категорії.
За даними установ станом на 23 грудня 2019 року:

  • у Новоград-Волинському міськрайонному відділі філії державної установи «Центр пробації» у Житомирській області по обліках станом на 23.12.2019 року пройшло 230 засуджених осіб, на обліку перебуває 105 засуджених та 60 порушників;

  • Новоград-Волинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Центром соціальних служб) протягом 2019 року отримано 36 повідомлень від Новоград-Волинського МРВ філії ДУ «Центр пробації» у Житомирській області про постановку дітей чи осіб молодіжного віку на облік. Здійснено 36 оцінок потреб сімей чи осіб. 15 сімей, члени яких вчинили правопорушення, поставлено на облік сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. Під соціальним супроводом перебувало 6 сімей, члени яких перебувають у конфлікті із законом, із них — 4 сім’ї, де правопорушення вчинили неповнолітні. Для цієї категорії осіб проведено на базі МЦСССДМ 10 зустрічей за участю юристів, лікарів, соціальних працівників, представників благодійних і громадських організацій.


Також на базі Новоград-Волинського міського центру соціальних служб спільно із соціальними партнерами (службою у справах дітей управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Новоград-Волинської міської ради, Новоград-Волинським МРВ філії ДУ «Центр пробації» в Житомирській області, Новоград-Волинським відділом поліції Головного управління Національної поліції України в Житомирській області, Новоград-Волинським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги) було проведено 2 профілактичних заходи для неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, на тему: «Злочинності — НІ». Найважливіший очікуваний результат таких зустрічей — це те, що неповнолітні, які скоїли правопорушення, будучи дітьми, не повертаються до злочинних діянь, ставши повнолітніми, а продовжують нормальне життя в рамках закону.
Нагадаємо, що основне завдання спостережної комісії — це соціальний супровід умовно-достроково звільнених осіб від відбування покарання у вигляді позбавлення волі. Зокрема, спостережна комісія займається організацією та здійсненням громадського контролю за дотриманням прав, свобод та законних інтересів осіб, засуджених до покарання, що не пов’язано з позбавленням волі, та осіб, звільнених від відбування покарання; організацією виховної роботи з особами ,умовно-достроково звільненими від відбування покарання, та громадським контролем за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання; наданням допомоги в соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.
Олена ПОНОМАРЕНКО, секретар міської ради, голова спостережної комісії виконавчого комітету міської ради