У мікрорайоні «Морське» виявлено сказ кота

У мікрорайоні «Морське» виявлено сказ кота

Під головуванням заступника міського голови Анатолія Легенчука 10 січня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській міській раді щодо виявлення в Новограді-Волинському випадку сказу кота. Засідання відбулося за участю начальника Новоград-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області О.С.Коваля, директора Новоград-Волинської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів В.П.Беркити, в.о. начальника Новоград-Волинської районної державної лікарні ветеринарної медицини В.М.Павлюка, завідувача ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» Н.О.Корпач та керівників ОСББ.
Сказ — це дуже небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Сказ входить у п’ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних та економічних збитків. Це захворювання характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи, може мати летальні наслідки.
Начальник Новоград-Волинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Коваль розповів про випадок виявлення захворювання на сказ у кота, який належав мешканцю Новограда-Волинського (мікрорайон «Морське»). Кіт завдав травми своїм власникам. Усі потерпілі наразі лікуються — проходять курс антирабічного лікування.
Було виявлено, що хворий кіт не був щеплений проти сказу, та наголошено, що люди в більшості випадків нехтують здоров’ям своїх домашніх тварин, відмовляючись від щеплень.
Було прийнято рішення надзвичайної протиепізоотичної комісії, серед пунктів якого:

  • визначити неблагополучною зоною щодо сказу мікрорайон «Морське» (вулиці Єрьоменка, Ушакова, Гоголя, Вокзальну, Привокзальну, Ніколаєва, Морську, Відродження);

  • провести обов’язкові щеплення домашніх тварин проти сказу;

  • заборонити проведення на території міста виставок та видовищних заходів із залученням живих тварин на період карантину;

  • підготувати проект «Правил утримання домашніх тварин у місті Новограді-Волинському» для затвердження на черговій сесії міської ради;

  • продовжити роботу з відлову безпритульних тварин із подальшою стерилізацією та обов’язковим щепленням проти сказу.


Сказ — хвороба невиліковна! Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо — дикими та незнайомими, повинні стати головним правилом для людини.
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради