Зніміть із себе… безкультур’я

Усі хочуть змін. І в медицині, зокрема. Чекають, що лікарні стануть сучасними, медики не братимуть хабарів, пацієнтів відпускатимуть за талонами у визначений час і нікого не проводитимуть без черги. Усі хочуть мати безкоштовну або страхову медицину, з якістю і гарантіями. Утім, коли приходиш у лікарню, видно неозброєним оком: ті, хто хоче все згадане, часто забувають відповідати власним вимогам кращого життя.
Складно уявити високий рівень у медичних закладах, де виховання не дозволяє людям спустися в гардероб, щоб не перетворювати поліклініку під кабінетами лікарів, пардон, у стайню. Мовляв, ну й що, коли куртки полежать на стільцях, де мають очікувати в черзі люди? Навіть деякі педагоги лінуються показати зі свого боку приклад, розклавши верхній одяг на стільцях… Що вже казати про тих, хто взагалі не знає, що таке етикет? Ось і виходить, що хтось сидить у футболці, а хтось — у кожусі. І як слід ставитися лікарям до пацієнтів, котрі заходять у повному обмундируванні в кабінет, на дверях якого написано: «У верхньому одязі не заходити»?
І ще один факт. Коридори поліклініки нагадують сесійну залу Верховної Ради України, коли в ній особливо «гаряче». Багато хто дозволяє собі так само голосно кричати, як депутати, у подробицях розповідаючи не лише про свої хвороби, а й про ціни на базарі, як важко жити, скільки можна над людьми в Україні знущатися... Тому на прийомі не завжди почуєш лікаря, натомість у подробицях дізнаєшся, що чийсь одружений сусід ходить до сусідки з верхнього поверху.
До речі, про таку зручність, що працює гардероб, у фойє поліклініки сповіщає медпрацівниця. Але дехто не просто цей факт ігнорує, ще й може щось неприємне сказати у відповідь, мовляв: «Відчепіться від мене, нема коли».
Пам’ятаєте, звідки починається театр? Так от, із гардеробу починається не лише театр. А що можуть вимагати від влади люди, коли від них самих немає сенсу щось вимагати? Питання риторичне.
Згадайте про це, якщо наступного разу сидітимете у верхньому одязі під кабінетом лікаря. Згадайте щоразу, перш ніж висувати свої вимоги до медицини, Президента чи одруженого сусіда.
Юлія КЛИМЧУК