Яке місце краще для головної міської ялинки?

Ось і завершилися новорічно-різдвяні свята. Як і зазвичай, промайнули вони весело, цікаво, подекуди — яскраво й незабутньо. Адже ми любимо торжества, що символізують початок нового року та Різдво Христове.
Тим не менше, хочеться трохи проаналізувати, осмислити деякі елементи святкових миттєвостей, висловити певні міркування з цього приводу. Хтозна: можливо, вони допоможуть у майбутньому краще організовувати дійства, не викликаючи в містян невдоволення та недорозуміння.
Насамперед йдеться про місце встановлення головної ялинки Звягеля — площу Лесі Українки. Пригадую, свого часу вона прикрашала коло біля кінотеатру. Досить гармонійно, органічно вписувалась у місцину. Її могли оглядати не лише пішоходи, а й пасажири з вікон міського автотранспорту. Та чомусь тодішня влада вирішила змінити «дислокацію» лісової красуні і почали встановлювати її на площі Лесі Українки. Як на мене, не зовсім вдалий варіант. І ось чому.
По-перше, закриває головний пам’ятник поетесі, славний ювілей якої відзначатимемо незабаром. По-друге, свідомо блокується весь рух у цьому дуже пожвавленому місці Новограда-Волинського. Адже тут — скупчення магазинів, банки, офіси, аптеки, різні контори… Через штучно створений тупик складається вкрай небажаний затор транспорту, у тому числі — і спеціального. Адже всі намагаються в передсвяткові дні добратися, звісно ж, до базару, щоб скупитися. Усе це чимось нагадує хаос, безлад на вулицях індійських міст, де рух, як відомо, ніким і нічим не регулюється. У передноворічні дні довелося почути чимало нарікань у контексті вищесказаного.
— Це просто якийсь кошмар, ні пройти, ні проїхати. І так щороку, це вже не Лесина площа, а базарний майдан! Невже не можна щось змінити, аби не псувати людям настрій? — висловився один із водіїв на ім’я Іван.
— Я тут поруч мешкаю, у п’ятиповерхівці. Так не можу доїхати на своїй автівці до свого будинку, дивуюсь: навіщо свято перетворювати на такі незручності… — доповнює житель вулиці Шевченка Степан.
І справді, подумалось, спостерігаючи за ситуацією, що утворилася на цьому клаптику території: чи не можна якось розрулити проблему?
Бачаться декілька варіантів.
Перший. Доречним могло б бути розміщення новорічної красуні на території, що навпроти центральної перукарні. Місце зручне для огляду, фотографування, відпочинку. Здається, колись саме тут ялинку і встановлювали. Її могли б оглядати набагато більше містян, гостей міста. І головне — спокійно, без зайвої напруги та нервозності.
Ще одним реальним місцем для головної ялинки могла б стати так звана стометрівка. Відремонтована, гарно споряджена, ця вулиця й справді підходить для новорічно-різдвяних гулянь як дорослих, так і діток.
Отже, попереду цілий рік, щоб відповідні міські служби змогли визначитися з більш зручним місцем для встановлення головного символу новорічного свята. Хоча не виключаю і площу Лесі Українки, лише — біля самої будівлі Палацу культури, щоб усім було зручно і комфортно.
І насамкінець, цьогоріч чомусь мало продавали лісових ялинок. Натомість пропонували соснові та смерекові композиції. Через дорожнечу вони так і залишилися не розкуплені.
Віктор САВИЦЬКИЙ