Хроніка 4/2020

Хроніка 4/2020

У НОВОГРАДІ — ЗАМАХ НА КРАДІЖКУ З АВТО ТА ПОГРОЗА ВБИВСТВОМ
15 січня в Новограді-Волинському власник буса самотужки затримав потенційного автозлодія, який ще й погрожував йому фізичною розправою. На місці події чоловік передав поліцейським затриманого, який нині під вартою. Правоохоронці перевіряють його на причетність до інших правопорушень.
Близько 11 години до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про спробу крадіжки з автомобіля звягельчанина й утримання підозрюваного в її вчиненні на місці події.
За кілька хвилин за вказаною заявником адресою прибули працівники чергового наряду сектору реагування патрульної поліції, а згодом для документування обставин — і слідчо-оперативна група місцевого ВП.
Попередньо поліцейські з’ясували, що власник автомобіля «Renault Master», припаркованого на одній із вулиць райцентру, раптом помітив, як до салону його машини сів незнайомець і поспіхом намагався викрасти звідти особисті речі. Чоловік кинувся до машини і перегородив правопорушнику шлях. Той у відповідь почав погрожувати автомобілісту фізичною розправою, відповідно підтверджуючи серйозність намірів. Проте це не завадило чоловікові самотужки затримати негідника й утримувати його до моменту прибуття правоохоронців.
Обгрунтовано підозрюваним у причетності до протиправних дій виявився 42-річний житель Донеччини, якого поліцейські затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Як повідомив начальник Новоград-Волинського відділу поліції Микола Заровний, досудове розслідування розпочато одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України — за ст.15 (Замах на злочин), ч.1 ст.185 (Крадіжка) та за ст.129 (Погроза вбивством). Затриманого перевіряють на причетність до інших правопорушень на території району.
За чинним законодавством, чоловікові може загрожувати піврічний арешт чи до 3 років позбавлення волі.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ДВОХ ЮНАКІВ ЗА ПОГРАБУВАННЯ ШКОЛЯРА
Удень 17 січня до Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення про пограбування 8-річного школяра. На місці події поліцейські з’ясували, що близько 13:30 хлопчик повертався додому зі школи. Неподалік навчально-виховного комплексу двоє незнайомих юнаків видерли в нього з рук мобільний телефон та втекли.

Відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.186 (Грабіж) КК України. За кілька годин правоохоронці, перевіряючи громадські місця районного центру, звернули увагу на двох юнаків, які вешталися неподалік місцевого вокзалу. Під час поверхневої перевірки в одного з них виявили паперовий пакуночок із рослинною масою, попередньо — наркотичним засобом. А за прикметами хлопці були схожі на тих, кого розшукували за вчинення крадіжки товарів із місцевої крамниці, зображення яких поліцейські отримали з камер відеонагляду. За таких обставин парубків, 15-ти та 17-річного жителів району, було доставлено до відділу поліції.
У подальшому поліцейські встановили, що хлопці причетні і до пограбування школяра. Юнаки розповіли, що мобільний телефон здали до місцевого ломбарду.
Тривають досудові розслідування одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України: 185 (Крадіжка), 186 (Грабіж) та 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту). Парубкам може загрожувати від 4 до 6 років позбавлення волі.
ЗАТРИМАЛИ ДВОХ МАГАЗИННИХ КРАДІЇВ
До Житомирського відділу поліції звернулась адміністратор магазину промислових товарів із повідомленням про крадіжки. На місці події поліцейські з’ясували, що упродовж кількох останніх днів із полиць торговельного закладу було викрадено декілька пристроїв для укладання волосся та компактну електроплитку. Працівники закладу навіть помітили чоловіка, причетного до злодіяння, однак не зуміли зупинити.
Поліцейські встановили особу причетного до правопорушень — 33-річного житомирянина. Чоловіка розшукали, за місцем проживання в нього вилучили частину викраденого майна. Свою провину він визнав.
Триває встановлення всіх обставин подій у рамках кримінальних проваджень, розпочатих за ст.185 (Крадіжка) та ст.186 (Грабіж) КК України.
У Новограді-Волинському один із відвідувачів місцевої крамниці поцупив… м’яку музичну іграшку вартістю близько півтисячі гривень, що знаходилася на прилавку. Він не звернув увагу на заклики продавця повернути її або ж заплатити та пішов геть. Поліцейські швидко встановили особу грабіжника та вилучили в нього крадену річ.
Законодавством за відкрите викрадення чужого майна (грабіж) передбачено покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 120 до 240 годин, або виправних робіт на строк до 2 років, або арешту на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 4 років.
ВСТАНОВЛЮЮТЬ ОБСТАВИНИ ДТП ІЗ ТРАВМУВАННЯМ ЖІНКИ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 16 січня, близько 19:30, неподалік с.Романівки в Новоград-Волинському районі, на автошляху «Київ — Чоп».
За попередньою інформацією, 38-річний водій автомобіля «DAF», рухаючись у напрямку Рівного, допустив зіткнення з підводою, яка рухалась у попутному напрямку.
Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди травми отримала пасажирка підводи, 35-річна жителька району. Її було госпіталізовано до травматологічного відділення лікарні.
Поліція встановлює всі причини та обставини події в рамках кримінального провадження. Правова кваліфікація — ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ України.
ЗА ДОБУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ КІЛЬКОХ ЖИТЕЛІВ ЖИТОМИРЩИНИ В НЕЗАКОННОМУ ПОВОДЖЕННІ ЗІ ЗБРОЄЮ ТА БОЄПРИПАСАМИ
У жителя Бердичева правоохоронці вилучили розкладну металеву биту, на Звягельщині місцевий житель зберігав удома патрони, а житель Ємільчинського району «приберіг» на робочому місці рушницю з набоями. Нині за всіма фактами розпочаті кримінальні провадження та тривають розслідування.
Уранці 15 січня розшуківець місцевого відділення поліції помітив на вулиці міста бердичівлянина, який поводився підозріло. Чоловік раніше вже був засуджений та потрапляв у поле зору поліцейських за вчинення дрібних правопорушень. Відтак оперативник запитав у нього про наявність заборонених речей. А той… витягнув з рюкзака розкладну телескопічну металеву биту.
На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції, працівники якої вилучили предмет. Нині палицю направлено на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. За словами 34-річного чоловіка, він носив биту для самозахисту.
Цього ж дня поліцейські провели обшук у будинку 48-річного жителя Новоград-Волинського району. Дільничні офіцери поліції отримали від жителів села повідомлення про можливе зберігання односельцем боєприпасів. Відтак, отримавши відповідну судову ухвалу, правоохоронці оглянули помешкання. Як з’ясувалося, господар заховав під матрацом два десятки патронів калібру 7,62 мм. Про їх походження він нічого не пояснив. Цю обставину встановлюють поліцейські в ході досудового розслідування.
У Ємільчинському районі під час опитування громадян у зв’язку із встановленням обставин правопорушення, з’ясувалося, що один із місцевих жителів може зберігати зброю. У подальшому 31-річний чоловік розповів, що минулого року викопав рушницю неподалік приміщення сільськогосподарського підприємства, де він працює. Зброю та набої калібру 7,62 мм зберігав у підсобному приміщенні. Поліцейські вилучили виявлене.
Триває з’ясування всіх обставин подій. Водночас правоохоронці нагадують, що законодавством носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗВІЛЬНИЛИ ШІСТЬОХ ЛЮДЕЙ ІЗ ТРУДОВОГО РАБСТВА
Для тяжкої трудової експлуатації учасники злочинної групи вербували громадян, які перебувають у вразливому стані. Наразі підозрювані затримані, а постраждалі — звільнені.
Поліцейські встановили, що на території Житомирської області діє організована група з шести осіб, які займаються трудовою експлуатацією людей.
Учасники організованої групи вербували громадян, які перебувають у вразливому стані, для здійснення найважчих фізичних робіт на території різних районів Житомирської та Київської областей. Зокрема, йдеться про утеплення фасаду, зовнішніх та внутрішніх ремонтних робіт, копання траншей під будівництво, криниць, перекриття даху.
При цьому постраждалі були підконтрольні учасникам злочинної групи. Будь-які спроби залишити місце утримання або навіть висловлення супротиву одразу суворо каралися. Оплату за фактично виконану роботу потерпілі не отримували.
Слідчі поліції Житомирської області спільно з оперативниками територіального підрозділу Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, затримали фігурантів та звільнили потерпілих.
За результатом слідчих дій із трудового рабства визволено шестеро людей. Під час обшуків вилучено речові докази злочинної діяльності, зокрема засоби фізичного примусу.
Крім того, під час обшуків вилучено кілька одиниць вогнепальної зброї та гранат.
Фігурантів злочинної діяльності затримали відповідно до ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.
«17 січня прокуратурою Житомирської області забезпечено розгляд клопотань щодо застосування запобіжних заходів групі осіб, двох із яких підозрюють у скоєнні злочину за ч.2 ст.149 (Торгівля людьми) КК України, ще одного — за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами) КК України.
Ухвалами Корольовського районного суду міста Житомира двом підозрюваним у торгівлі людьми застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення грошової застави, третьому фігуранту справи, підозрюваному в незаконному поводженні зі зброєю та бойовими припасами, застосовано запобіжний засіб у вигляді цілодобового домашнього арешту», — повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області.
Із потерпілими проводяться першочергові слідчі дії. Визначаються їхні потреби для надання кваліфікованої медичної та психологічної допомоги.
За фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 12 років.
За матеріалами Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Національної поліції України