На Житомирщині презентували відеофіксацію практичного іспиту на право керування

На Житомирщині презентували відеофіксацію практичного іспиту на право керування

Іспити на право керування транспортним засобом — одна з найпопулярніших послуг у сервісних центрах МВС. Наприклад, у 2019 році в Житомирській області було видано 11429 водійських посвідчень уперше, із них 2643 — у Новограді-Волинському.
Відтепер процес складання практичного іспиту на право керування транспортними засобами фіксуватиметься за допомогою відеореєстратора. Навчальні автомобілі оснащені камерами, які фільмують дії кандидата у водії на дорозі та ситуацію в салоні. Загалом в Україні функціонуватимуть 440 мобільних приладів.
«У кожному реєстраторі — дві камери: одна знімає те, що відбувається за межами авто і ситуацію на дорозі, друга — фіксує салон автомобіля, дії кандидата у водії та екзаменатора», — пояснює начальник ТСЦ МВС №1841 Юрій Опанащук.
За його словами, це унеможливлює виникнення суперечностей, а якщо ж людина захоче оскаржити результати іспиту, вона матиме об’єктивну інформацію, яку можна перевірити.
«Це дійсно є певним проривом та кроком уперед у реалізації права особи на прозоре складання практичного іспиту», — ділиться Юрій Опанащук.
Поки що відеофіксація є добровільною, і кандидат має право відмовитися від фільмування іспиту.
«На сьогодні це працює в тестовому режимі. Обов’язковою ця процедура стане з моменту остаточного затвердження відповідної нормативної бази, після чого відмова кандидата у водії від відеофіксації іспиту стане підставою для його недопуску до складення практики. На «тестовий» період строк зберігання вивантаженої інформації з відеореєстратора становить 10 діб. Після затвердження відповідної Інструкції цей термін збільшиться», — розповів заступник начальника РСЦ МВС у Житомирській області Володимир Гриб.
Як зазначив керівник, метою нововведення є забезпечення прозорості діяльності ТСЦ МВС у сфері проведення практичних іспитів та унеможливлення корупційних проявів.
Отримати більше інформації можна за телефоном: (044) 290-19-88, на офіційній сторінці Facebook Головного сервісного центру МВС.
Регіональний сервісний центр МВС у Житомирській області