Хроніка 5/2020

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ГРАБІЖНИКА-РЕЦИДИВІСТА
У Новограді-Волинському у 28-річного чоловіка грабіжник відібрав мобільний телефон та гаманець із грошима. Оперативники кримінальної поліції встановили особу та розшукали правопорушника. Триває досудове розслідування.
За словами заявника, подія сталася пізно увечері 29 грудня минулого року. Тоді на вулиці його вдарили по потилиці, а коли він упав, грабіжник забрав із кишень мобільний телефон та гаманець із 2 тисячами гривень. Загальна сума збитку склала близько 8 тисяч гривень.
Відомості про подію було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.186 (Грабіж) КК України.
Оперативники карного розшуку встановили, що до вчинення правопорушення причетний 28-річний житель Новограда-Волинського. Відомо, що чоловік раніше вже був засуджений за майнові злочини і лише кілька місяців тому звільнився з місць позбавлення волі. Крім того, нині в суді на розгляді перебувають матеріали з обвинувальним висновком щодо вчинення чоловіком крадіжки.
У ході розслідування грабежу поліцейські встановили, що він здав чужий телефон до ломбарду, а гроші витратив. Нині проводять заходи для вилучення гаджета. Відповідно до чинного законодавства, чоловікові може загрожувати до 6 років позбавлення волі.
ПОЛІЦІЯ ПРОСИТЬ ВІДГУКНУТИСЯ СВІДКІВ ДТП У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 27 листопада 2019 року, близько 21:45, на автодорозі «Київ — Чоп» у с.Брониках Новоград-Волинського району. У результаті загинув 21-річний велосипедист.
У рамках досудового розслідування встановлено, що водій автомобіля «Kia Magentis», 33-річний киянин, рухаючись у напрямку столиці, на 210-му км автодороги в крайній лівій смузі здійснив наїзд на велосипедиста, який перетинав проїжджу частину по пішохідному переходу.
Унаслідок ДТП чоловік, житель с.Броників, отримав тілесні ушкодження, від яких загинув на місці події.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Шановні громадяни! Якщо ви були свідками або очевидцями вказаної дорожньо-транспортної пригоди, проїздили повз та маєте записи з відеореєстратора, просимо звернутися безпосередньо до Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП у Житомирській області за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Івана Франка, 3А, або зателефонувати за номером: (0412) 407-431 чи на спецлінію «102».
ЗАТРИМАЛИ ДВОХ МОЛОДИКІВ ЗА ПОГРАБУВАННЯ ПІДЛІТКА
Увечері 20 січня в 15-річного студента Новоград-Волинського училища двоє грабіжників вирвали з рук мобільний телефон та музичну колонку. Поліцейські оперативно розшукали та затримали підозрюваних у причетності до злочину. Розпочато досудове розслідування.
Повідомлення про пограбування надійшло до Новоград-Волинського відділу поліції близько 18-ї години. За словами 15-річного жителя району, на вулиці до нього підскочили двоє незнайомців, один з яких ударив в обличчя, а другий видер із рук телефон та музичну колонку. Грабіжники втекли, однак хлопець та очевидці запам’ятали їх прикмети та повідомили поліцейським. Сума збитків склала майже 5 тисяч гривень.
Оперативники карного розшуку встановили осіб, які можуть бути причетними до грабежу. У результаті 29-річного та 17-річного молодиків розшукали та доставили до відділу поліції. Їх затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм міри запобіжного заходу.
Триває досудове розслідування кримінального провадження за ч.2 ст.186 (Грабіж) КК України. За відкрите викрадення чужого майна, поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або за попередньою змовою групою осіб передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 6 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАКЛИКАЮТЬ ГРОМАДЯН СТЕРЕГТИСЯ ОШУКАНСТВА
Упродовж 22-23 січня до поліції звернулися щонайменше троє жителів області з повідомленнями про ошуканство. Довірливі громадяни сумарно втратили понад 70 тисяч гривень, тож правоохоронці закликають бути обережними, аби не натрапити на продумані схеми шахраїв.
Жінка — новий одяг, чоловік — автомобіль, ще один — ноутбук: усі ці речі купували жителі області, проте жодної із них так і не отримали.
Від рук шахрайок постраждала 73-річна жителька Радомишля. Зі слів бабусі, 22 січня вона поверталася додому, коли до неї на вулиці підійшли двоє незнайомок. Одна із них попросила перекупити одяг в іншої — її «конкурентки по торгівлі», оскільки напряму вона продавати не погоджувалася. Гроші на товар обіцяла дати. Після довгих умовлянь пенсіонерка погодилася і навіть впустила «торгашок» до своєї квартири.
Перекупниця пояснила, що забула кошти в машині та попросила господиню розрахуватися своїми під обіцянку за кілька хвилин повернути все витрачене. Тоді бабуся переглянула вміст сумки з речами і віддала «продавчині» свої гроші. Як заставу жінка навіть залишила у квартирі пенсіонерки перекуплений товар, однак ні за кілька хвилин, ані наступного дня за ним не повернулася.
Тоді бабуся ще раз переглянула вміст сумки і, добре роздивившись, зрозуміла, що там не новий, а вже старий і вживаний одяг. Лише тепер господиня зрозуміла, що її ошукали, та звернулася до поліції.
Від схем шахраїв 22 січня постраждав і 41-річний бердичівлянин. Чоловік розповів, що напередодні намагався купити ноутбук через один із популярних сайтів оголошень. Там він перейшов за вказаним в оголошенні посиланням, зареєструвався на сторінці магазину та замовив товар. Після того з ним зв’язався «менеджер», який повідомив необхідну до сплати суму та номер банківської картки, на яку чоловік і перерахував гроші.
Проте протягом кількох днів заявник ані реквізитів накладної, ані повернення коштів не отримав, а при спробі зв’язатися з магазином телефон менеджера вже був вимкнений. Тоді бердичівлянин і зрозумів, що його ошукали, та звернувся до поліції.
Ще один прикрий випадок стався 22 січня з коростенцем. 36-річний чоловік намагався купити автомобіль через той же сайт оголошень. Протягом двох днів він здійснив із півдесятка переказів (нібито завдатку) на два банківських рахунки «підприємства». Проте після переказу всіх домовлених сум заявник вже не зміг додзвонитися на жоден із номерів телефонів, за якими розмовляв із буцімто працівниками магазину. Тоді чоловік і звернувся до поліції.
За усіма виявленими фактами правоохоронці вже розпочали досудові розслідування за ст.190 (Шахрайство) КК України. Слідчі відділів та відділень поліції з’ясовують усі обставини подій та осіб, причетних до них.
Водночас правоохоронці закликають жителів області бути уважними!
ЗА МИНУЛИЙ РІК НА ЖИТОМИРЩИНІ З НЕЗАКОННОГО ОБІГУ ПОЛІЦІЯ ВИЛУЧИЛА ПОНАД 600 ОДИНИЦЬ ЗБРОЇ ТА БІЛЬШЕ 5 ТИСЯЧ БОЄПРИПАСІВ
Переважну більшість із вказаної кількості становлять зразки зброї, здані жителями регіону в результаті профілактичних місячників добровільного роззброєння. Заходи поліції з протидії незаконному поводженню зі зброєю тривають.
23 січня поліцейські виявили та вилучили в трьох жителів Житомирщини небезпечні предмети.
У с.Двірці Житомирського району поліцейські зупинили 33-річного безробітного жителя сусіднього с.Вишневого. Правоохоронці мали відомості про те, що чоловік може зберігати при собі заборонені предмети. У ході поверхневого огляду в нього виявили тротилову шашку.
У с.Малинівці Малинського району правоохоронці перевірили інформацію про зберігання місцевим жителем боєприпасів. У ході огляду його будинку поліцейські виявили та вилучили більше сотні різнокаліберних (від 5,6 мм до 12 мм) набоїв і ще стільки ж капсул до мисливських патронів, а також ємкість із порохом.
А в с.Лебедівці Новоград-Волинського району в рамках розслідування кримінального провадження поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання 45-річного місцевого жителя. У результаті виявили та вилучили незареєстровану мисливську рушницю калібру 16 мм, зо два десятки набоїв до неї та порох.
Усе це нині направлене на експертне дослідження до регіонального Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. А походження зброї, боєприпасів і вибухових сумішей поліцейські встановлюють у рамках розпочатих кримінальних проваджень.
— Упродовж минулого року в Житомирській області з незаконного обігу було вилучено майже 600 одиниць різної зброї. Слід зазначити, що значна частина з цього — зразки, добровільно здані до поліції громадянами. Серед виявленого і вилученого поліцейськими — гранатомет, кулемет, автоматична та короткоствольна вогнепальна зброя, бойові та мисливські карабіни, рушниці тощо. Також вилучено понад 5 тисяч боєприпасів (набої, гранати, міни, артилерійські снаряди) і більше 12 кг вибухових речовин. За фактами незаконного поводження з цими небезпечними предметами розслідувалися 136 кримінальних проваджень, по 71 уже складені обвинувальні акти та направлені до суду, — повідомив заступник начальника ГУНП Житомирщини В’ячеслав Пашковський.
За носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 7 років.
ПІДОЗРЮВАНОГО В НАПАДІ НА ПЕНСІОНЕРКУ ВЗЯТО ПІД ВАРТУ
23 січня відповідною ухвалою суду 55-річному підозрюваному в розбої обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб без права внесення застави. Також слідчі встановили причетність затриманого і до грабунку жительки Ружинського району. Тривають розслідування.
22 січня працівники кримінальної поліції Головного управління НП Житомирщини затримали в Шепетівці Хмельницької області підозрюваного в нападі на літню жительку Андрушівського району. Розбійник вдерся в оселю немічної пенсіонерки звечора 18 січня та вчинив глум.
За цим фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за ознаками відразу кількох злочинів. Чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 12 років (ч.3 ст.187 ККУ).
Окрім того, слідчі в ході додаткових перевірок встановили причетність затриманого до ще одного кримінального діяння.
21 січня на залізничній станції неподалік с.Вишневого Ружинського району чоловік, підійшовши ззаду до 50-річної жінки, схопив її за шию та вирвав із рук мобільник і гроші.
Під час затримання в підозрюваного було вилучено частину чужих речей. Досудові розслідування обох кримінальних проваджень тривають.
Відділ комунікації поліції Житомирської області