Національний університет цивільного захисту України запрошує на навчання

Національний університет цивільного захисту (НУЦЗ) України — один із найстаріших закладів вищої освіти — єдиний у системі ЗВО нашої держави, який здійснює підготовку фахівців за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями і спеціальностями для цивільного захисту України та інших країн.
Історія закладу розпочалася ще в далекому 1928-му із Всеукраїнських пожежно-технічних курсів, які через два роки дістали статус Харківського пожежного технікуму, у 1946 році — пожежно-технічного училища, у 90-х та 2000-х — інституту, академії. Від 2009 року заклад акредитовано як Національний університет цивільного захисту України.
За роки функціонування закладу підготовлено понад 35 тисяч фахівців, серед них — майже 800 спеціалістів для Республіки Азербайджан, Таджикистану, Молдови, Грузії, Вірменії. Його випускники очолювали МНС України та Республіки Білорусь, гарнізони пожежної охорони, МНС і управління МВС на теренах нашої держави й колишнього СРСР. 30 випускників стали генералами. До слова, один із них — генерал-лейтенант служби цивільного захисту Володимир Садковий — упродовж багатьох років очолює НУЦЗ України.
Навчально-виховний процес у НУЦЗ України забезпечує 21 кафедра. Наразі функціонує і здійснює щорічні набори слухачів військова кафедра. Науковий потенціал — це 41 доктор наук і 27 професорів, 190 докторів філософії. В університеті працює найбільше докторів наук і філософії України з профільних спеціальностей (пожежна безпека та цивільний захист). Цей потужний науковий потенціал у повній мірі забезпечує якісний навчально-виховний процес та науково-дослідну (інноваційну) діяльність вишу.
У НУЦЗ України функціонують п’ять факультетів: цивільного захисту, оперативно-рятувальних сил, соціально-психологічний, пожежної безпеки, техногенно-екологічної безпеки, Навчально-науково-виробничий центр, а також відокремлений структурний підрозділ університету — Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗУ України.
Підготовка фахівців здійснюється за першим (бакалаврським), другим (магістерським) освітньо-професійними рівнями та третім (доктор філософії) освітньо-науковим рівнем вищої освіти. Здобувачі вищої освіти НУЦЗ України навчаються за спеціальностями: «Цивільна безпека», «Пожежна безпека», «Хімічні технології та інженерія», «Психологія», «Екологія», «Технології захисту навколишнього середовища», «Публічне управління та адміністрування», «Туризм», за 21 освітньо-науковими та освітньо-професійними програмами.
Підготовка фахівців вищої кваліфікації здійснюється через докторантуру та ад’юнктуру, яка, відповідно до вимог нормативних документів, має ліцензію на п’ять спеціальностей — цивільна безпека, пожежна безпека, технології захисту навколишнього середовища, психологія, публічне управління та адміністрування.
У НУЦЗ України функціонують чотири спеціалізовані вчені ради з розгляду кандидатських і докторських дисертацій за спеціальностями: «Пожежна безпека», «Цивільний захист», «Екологічна безпека», «Психологія діяльності в особливих умовах», «Механізми державного управління», «ДУ у сфері державної безпеки та охорони громадського порядку».
У НУЦЗ України є унікальний тренувальний полігон у межах міста. Тут проходять практичні заняття в умовах, наближених до реальних. На навчально-тренувальному полігоні в урочищі Фігурівка Харківської області курсанти проходять топографічну підготовку й відпрацьовують практичні навички з гасіння лісових пожеж та ліквідації наслідків інших природних катаклізмів. Багато років у НУЦЗ України діє навчально-тренувальний комплекс для дослідження функціонального стану пожежних-рятувальників. Його основне завдання — навчити курсантів-газодимозахисників не боятись і чітко орієнтуватися в просторі, виконувати оперативні завдання в умовах різного ступеня задимленості, підвищеної температури, вплив якої можна коригувати, обмеженого простору, шуму. Також навчальний лабіринт має на меті вивчення функціонального стану рятувальників у певних екстремальних умовах. Починаючи з другого року навчання, курсанти несуть службу у навчальній пожежно-рятувальній частині, яка працює спільно із харківським гарнізоном та бере участь у ліквідації наслідків будь-яких надзвичайних ситуацій.
П’ятий рік поспіль у стінах вишу проходять заключні етапи Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт та Всеукраїнської олімпіади МОН України з цивільного захисту й пожежної безпеки.
У НУЦЗ України ліцензійний обсяг набору на навчання іноземних громадян становить 150 слухачів щороку. Серед них — представники Азербайджану, Туркменістану. Наразі у виші навчається майже 200 іноземних громадян. Щороку здобувачі вищої освіти НУЦЗ України проходять стажування за кордоном, а саме: у Польщі, Болгарії.
Матеріально-технічна база НУЦЗ України дозволяє навчати до 3000 здобувачів вищої освіти очної та заочної форми навчання. До їхніх послуг — сучасно обладнані навчальні аудиторії, мультимедійні класи, навчальні спортивні комплекси, сучасні тренажерні зали, затишні спальні приміщення, укомплектовані бібліотеки й лабораторії, доступний безкоштовний Інтернет, культурно-естетичний центр, медико-санітарна частина, а також нові сучасні їдальні. У день святкування 90-річного ювілею НУЦЗ України було відкрито нові аудиторії, серед яких — кризовий центр, оснащені комп’ютерною та сучасною мультимедійною технікою, інтерактивними дошками та міні-АТС для розгортання оперативного зв’язку між учасниками навчального процесу. Також було презентовано найсучасніший та єдиний на території нашої держави Центр впровадження психотренінгових технологій.
Постійно триває робота зі спортивної підготовки (легкої атлетики, гімнастики, спортивних ігор та плавання). Проводиться спортивно-масова робота зі службово-прикладних видів спорту: боротьби самбо; військово-спортивного багатоборства; дзюдо; панкратіону; рукопашного бою; боксу; кікбоксингу; тхеквондо; карате; легкої атлетики; кульової стрільби; стрільби з бойової зброї; гирьового спорту; настільного тенісу; пауерліфтингу; плавання; поліатлону; пожежно-прикладного спорту; волейболу; баскетболу; міні-футболу; футболу.
У НУЦЗ України здобувачі вищої освіти весело та цікаво проводять свій час, займаючись художньою самодіяльністю в найрізноманітніших колективах університету: танцювальному «Флейм», вокальному «Аніма», театральному «Лицедій», літературному гуртку «Джерело», команді КВК «Люди в погонах», гуртку з малювання, вокально-інструментальному ансамблі. В університеті є унікальний музей, що вміщує понад 8 тисяч експонатів та світлин.
Інформація Національного університету цивільного захисту України