Реакція містян на наміри представити чиновників до високих нагород

Реакція містян на наміри представити чиновників до високих нагород

«Невмирущим совком» назвали містяни повідомлення на місцевих інформаційних ресурсах про те, що в нашому Будинку рад готують чергові кандидатури на отримання державних нагород. Зокрема, йдеться про заступника міського голови, начальника фінансового управління міської ради Ірину Ящук та директора департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Лілію Хрущ.
«Про це йдеться в проекті рішень виконавчого комітету міської ради, — повідомляє сайт Novograd.City. — Клопотання щодо кандидатур подали їх колеги, а на черговому засіданні виконкому має відбутися голосування. У разі підтримки питання порушать перед Житомирською ОДА». Обговорюють присвоєння двох відзнак: Почесної грамоти Кабінету Міністрів України та звання «Заслужений працівник соціальної сфери України».
Справа не в сумнівах щодо компетентності чиновників. І навряд чи людські якості чи сумлінне виконання обов’язків — привід для визнання на найвищому рівні. Державні нагороди супроводжуються преміями та пільгами, а подібні рішення скидаються більше на спроби покращити матеріальний стан посадовців, які й без того мають нормальні зарплати. У той час, коли більшість зводить кінці з кінцями.
«Чим керівники кращі за звичайних людей, які не менш сумлінно працюють на своїх роботах? І що такого геніального ці чиновники зробили для нашого міста?» — запитують новоград-волинці. Звісно, про роботу згаданих кандидаток є позитивні відгуки, а є й коментарі такого змісту:
«Складається враження, що все робиться, аби роздратувати народ. Місто в занепаді. Ключові питання не вирішуються. А влада роздає медальки одне одному».
«На пенсію збираються. Там за кожну медальку доплачують».

«Неймовірний внесок вони зробили в розвиток міста — треба орден причепити і премію нову виділити? «Важка» праця, як біля доменних печей у сталеливарному цеху».
Жодних нарікань свого часу не викликали відзнаки на державному рівні тренера клубу «Січ» Петра Корнійчука, з вагомими спортивними досягненнями його вихованців, якому присвоїли звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України». Або ж, коли члени виконкому одноголосно підтримали клопотання про присвоєння звання «Заслужений працівник культури України» віртуозній скрипальці, директору Школи мистецтв Лілії Полтавченко.
«Політичною біжутерією» назвала українська письменниця Ліна Костенко звання Героя України, відмовившись прийняти його від Президента Віктора Ющенка в 2005-му році. Серед відомих українців, які не захотіли високих державних регалій, — музикант, лідер гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка (не прийняв звання «Заслужений артист України» до 14-ї річниці Незалежності держави); лідер гурту «Піккардійська терція», завідувач відділу кіновідеофондів Національної телекомпанії України Володимир Якимець (відмовився від звання «Заслужений журналіст України», присвоєного Президентом Віктором Януковичем); лауреат Шевченківської премії, автор відомого роману «Залишенець. Чорний Ворон» Василь Шкляр відмовився від нагородження його Шевченківською премією тощо.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі