Громада проти будівництва 27-ми ларків на стадіоні «Авангард». Але рішення — у руках депутатів

Громада проти будівництва 27-ми ларків на стадіоні «Авангард». Але рішення — у руках депутатів

Вісімдесят один учасник громадських слухань висловився проти (при семи — «за») будівництва на частині території стадіону «Авангард» 27-ми торговельних павільйонів. Звіт відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради щодо громадських слухань із цього питання читайте на 3-ій сторінці. Зараз — про те, що в офіційний звіт не увійшло.
Як розповів «Звягелю» депутат міської ради Сергій Хапчук, настрої серед частини депутатського корпусу нині такі, що питання про виокремлення земельної ділянки з території стадіону «Авангард» із подальшою передачею її в оренду на 10 років приватнику й будівництвом торговельних павільйонів може пройти. А може, й ні. Багато залежатиме від того, у якому складі збереться рада, — хтось, як завжди, буде відсутнім на сесії, ще хтось, можливо, вийде із зали вирішувати свої особисті питання на час цього голосування…
На громадських слуханнях громада стала свідком протилежної риторики депутатів. А саме від них, депутатів, залежатиме, яким буде рішення.
Тоді як у виступах Сергія Хапчука, Ігоря Юшманова прозвучали заклики зберегти територію стадіону «Авангард» винятково для спортивних потреб, депутати Олег Журбенко, Олег Ващенко, Олександр Стадник агітували громаду погодитися на пропозицію інвестора: збудувати торговельні павільйони взамін на «обтяження» — ремонт вхідних воріт, туалету і тротуару біля стадіону. Їхні аргументи: «Це — найкращий варіант для громади, оскільки в місто надійдуть інвестиції. Торгові павільйони збільшать надходження податків, а «обтяження» дозволять отримати благоустрій за небюджетні кошти».
«Є інтереси бізнесу, а є інтереси громади. Дуже прикро, що реконструкція стадіону «Авангард» може розпочатися з будівництва на ньому ларків», — зауважив на це колишній міський голова Микола Боровець.
«У Житомирі проходить реконструкція двох великих стадіонів за кошти з держбюджету. При цьому — жодного ларка на спортивній території не будують. Керівництву нашого міста треба більше уваги приділяти різним державним програмам, щоб залучити кошти, і тоді не треба буде здавати стадіонну землю в оренду в обмін на благоустрій», — порадив представникам органів місцевого самоврядування депутат районної ради, місцевий футбольний функціонер Юрій Гнітецький.
«Найбільш відвідувана у світі спортивна споруда — римський Колізей. Проте за дві тисячі років ніхто не додумався добудувати до Колізею павільйони», — виступив Сергій Хапчук.
Головний архітектор міста Дмитро Гудзь представив на огляд громади план реконструкції стадіону «Авангард». Прикметно, що із трьох пропозицій, запропонованих проектними інститутами, у Новограді обрали саме такий проект, який передбачає перед стадіоном торговий ряд. Тепер усе ніби йде до того, що павільйони «вписуються» в проект.
Утім більшість громади, яка знайшла в собі мужність висловити власну думку, сказала: «Ні!» Без сумніву, що більше податків до бюджету — то краще. Але ж можна на стадіонній території розмістити не торгові намети, а спортивну інфраструктуру. Наприклад, корт для великого тенісу, столи для гри в малий теніс тощо. І надавати платні спортивні послуги. Зрештою, не все вимірюється грошима й податками — людям для повноцінного життя потрібні й рекреаційні зони, місця для активного відпочинку. Наприклад, стадіон.
Заклик «Зберегти стадіон!» став головним меседжем громадських слухань, попри намагання частини депутатського корпусу переконати громаду в потрібності на тому місці торговельних павільйонів. Цікаво, що перший заступник міського голови Сергій Котолов на запитання: «Що ж продаватимуть у тих павільйонах?» відповів, що може бути «спортивна атрибутика»… Інвестор, який хоче взяти в оренду зазначені землі, відповів ширше: «Кафе, перукарня, відділення «Нової пошти».
Але громада не йняла цьому віри. Куди ймовірнішим виглядає розвиток подій, за якого через півроку (рік-два), якщо проект усе ж пройде, перед стадіоном виростуть типові для новоградських вулиць заклади: аптеки, секонди, ломбарди… Так, ніби містяни відчувають у цьому якийсь дефіцит. А там, чого доброго, може виникнути в когось ідея й інші ділянки периметра стадіону перетворити на торгові ряди… Бо, як свідчить новоградська практика, торгову точку можна відкрити практично будь-де. Дивно, що досі в центральному колі чи на території музею біля погруддя Лесі не продають фаст-фуд.
А вирішити проблему неоковирного паркану навколо стадіону «Авангард», тротуару та цивілізованого туалету не так і складно. Адже депутати міської ради хочуть у цьому році отримати для потреб своїх виборчих округів аж по 300 тисяч гривень? Тоді нехай три-чотири депутати, чиї округи розташовані в центрі, об’єднають ці кошти і «в складчину» профінансують роботи з благоустрою навколо стадіону. І спільна добра справа буде, і, може, не так відверто скидатиметься на передвиборну агітацію за бюджетні гроші.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Станіслава АФОНІНА