Хроніка 6/2020

Хроніка 6/2020

ЗВЯГЕЛЬСЬКА ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ЗАГИБЕЛЬ ПІШОХОДА ПІД КОЛЕСАМИ ВАНТАЖІВКИ
Дорожньо-транспортна пригода сталася увечері 2 лютого поблизу с.Романівки Новоград-Волинського району. Унаслідок наїзду вантажівки загинув чоловік. Розпочато кримінальне провадження.
Попередньо встановлено, що близько 18 години на 214-му км автодороги «Київ-Чоп» 48-річний житель м.Львова, керуючи автомобілем «Renault Premium», скоїв наїзд на невідомого чоловіка, який перетинав проїжджу частину поза межами пішохідного переходу.
Від отриманих унаслідок ДТП травм чоловік загинув на місці пригоди. Поліцейські встановлюють особу загиблого.
Усі обставини вказаної події з’ясовуються в рамках розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ досудового розслідування.
Правоохоронці нагадують водіям про необхідність дотримання Правил дорожнього руху та заходів безпеки. Під час поїздок зважайте на час доби та дорожню обстановку. Обирайте таку швидкість руху, яка дозволить вчасно зреагувати на раптові зміни. Пішоходам поліцейські радять не ризикувати життям і здоров’ям — перетинати проїжджу частину дороги лише у визначених місцях, під час пішої ходи уздовж автошляху дотримуватися безпечної дистанції.
ЗАТРИМАЛИ ЛІКАРЯ ЗА ВИМАГАННЯ ХАБАРА В УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ
1 лютого слідчі Головного управління Нацполіції спільно з працівниками УСБУ в області під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирщини затримали лікаря, який входить до військово-лікарської комісії військового шпиталю. Чоловік вимагав та отримав неправомірну вигоду за сприяння в призначенні групи інвалідності учаснику операції об’єднаних сил, який отримав поранення в зоні бойових дій.
Правоохоронці задокументували протиправні дії 33-річного лікаря та затримали його після передачі неправомірної вигоди в розмірі тисячі доларів США в службовому кабінеті. Наразі тривають слідчі дії. Гроші вилучено.
Попередня правова кваліфікація події — ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.
За вказані протиправні дії законодавством визначено кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

СБУ ЗАТРИМАЛА ДЕЗЕРТИРА
1 лютого 2020 року прокуратурою Житомирської області погоджено повідомлення про підозру двом особам — дружині та чоловіку в скоєнні кримінального правопорушення за ч.4 ст.27, ч.3 ст.369 КК України (Підбурювання іншого співучасника до вчинення злочину, надання неправомірної вигоди службовій особі, за попередньою змовою групою осіб).
Установлено, що 28-річна житомирянка, аби «легалізувати» дезертирство та відправити за кордон чоловіка-військовослужбовця, який після відпустки (у 2015 році) замість повернення на військову службу тривалий час переховувався на території країни-агресора — Російської Федерації, попросила сприяння іншої особи у виготовленні паспорта громадянина України з вигаданими анкетними даними та фотокарткою чоловіка.
У подальшому, реалізуючи свій злочинний намір та підбурюючи особу до надання неправомірної вигоди службовій особі Державної міграційної служби України, перерахувала кошти в розмірі 7 тис. 250 грн, що еквівалентно 300 доларів США, та надала вигадані анкетні дані і фото чоловіка.
Однак, чоловіку скористатися підробленим паспортом не вдалося. Під час отримання документа 1 лютого обоє були затримані співробітниками СУ ГУНП в області та УСБУ в області.
Наразі стосовно обох підозрюваних, затриманих у порядку ст.208 КПК України, вирішується питання про застосування запобіжних заходів.
Процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за ч.4 ст.27, ч.3 ст.369 КК України здійснює прокуратура Житомирської області, досудове розслідування проводить СУ ГУНП в області.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ВИЯВЛЕНО ЦЕХ ІЗ ВИРОБНИЦТВА ФАЛЬСИФІКОВАНОГО АЛКОГОЛЮ
Канал поширення фальсифікату перекрили працівники управління стратегічних розслідувань Житомирщини, співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Житомирській області під процесуальним керівництвом прокуратури області.
1200 літрів спирту та готової лікеро-горілчаної продукції, зокрема 160 пляшок об’ємом 0,7 літрів алкогольної продукції з ознаками підробки марок акцизного податку, автомобіль та устаткування для виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв вилучили під час проведення санкціонованих обшуків на території Коростишівського району.
Проводиться досудове розслідування.
Управління стратегічних розслідувань у Житомирській області

ЗНУЩАВСЯ НАД ПОРОСЯМ — ОТРИМАЄ ПОКАРАННЯ ЗА ЖОРСТОКІСТЬ
Правоохоронці оголосили про підозру 22-річному хлопцю з Малинського району Житомирської області, який розмістив у соціальній мережі відео знущання над поросям. Про це повідомляють на сайті ГУНП у Житомирській області.
«Запис із сценами жорстокого поводження з твариною з’явився в мережі близько місяця тому. Під час встановлення всіх обставин з’ясувалося, що подія відбувались в одному з сіл Малинського району, а їх учасником був місцевий 22-річний житель. Пояснюючи свою поведінку, парубок розповів, що запис зроблено в грудні минулого року. Після проведення необхідних слідчих дій днями чоловікові оголошено про підозру у вчиненні кримінального діяння, передбаченого ст.299 (Жорстоке поводження з тваринами) КК України», — йдеться в повідомленні.
Законодавством за такі дії передбачено покарання у вигляді арешту на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3 років.
«Найближчим часом планується завершити досудове розслідування та скерувати обвинувачення щодо парубка до суду», — повідомив начальник Малинського відділення поліції Михайло Старовойт.
ВИРОК ДЛЯ ВІЙСЬКОВОГО, ЯКИЙ З’ЯСОВУВАВ СТОСУНКИ І НЕ З’ЯВЛЯВСЯ НА СЛУЖБІ
Коростенський міськрайонний суд виніс вирок військовослужбовцю, який із 19 серпня по 3 грудня не з’являвся на службі у військовій частині. «Самоволку» чоловік пояснив з’ясуванням стосунків із дівчиною, яка його зраджувала. Вирок Коростенського міськрайонного суду від 23 січня 2020 року оприлюднений у Єдиному державному реєстрі судових рішень.
У матеріалах суду зазначається, що підсудний, уродженець Рівненської області, 15 липня 2019 року уклав контракт про проходження військової служби в ЗСУ, строком на 3 роки. Його було призначено на посаду стрільця взводу охорони та оборони військової частини А 1796, що дислокується в селі Ушомирі Коростенського району.
У період із 19 серпня по 3 грудня 2019 року військовий без поважних причин ухилявся від військової служби та проводив час на власний розсуд.
«У судовому засіданні по суті пред`явленого обвинувачення чоловік у скоєнні вказаного злочину визнав себе повністю, ствердив, що не з’являвся до військової частини, оскільки виникли проблеми з коханою дівчиною, яка його зрадила. Він тривалий час перебував за місцем її проживання з метою з’ясувати зазначені стосунки», — йдеться в матеріалах суду.
На підставі викладеного, суд ухвалив визнати військовослужбовця винуватим у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.407 ККУ (Самовільне залишення військової частини або місця служби) і призначити покарання у виді 3 років позбавлення волі та звільнити від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий термін на 1 рік 6 місяців.
Житомир.info