Звіт міського голови Віктора Весельського перед Новоград-Волинською міською ОТГ за 2016-2019 роки

Звіт міського голови Віктора Весельського перед Новоград-Волинською міською ОТГ за 2016-2019 роки

Шановна громадо! Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», дозвольте представити звіт про виконану роботу за 2019 рік. Однак, у своєму звіті я представлю не лише основні аспекти забезпечення життєдіяльності громади в минулому році, а й підсумую діяльність міської ради від початку моєї каденції.
Протягом 2016-2019 років ми разом із моєю командою, депутатами, членами виконавчого комітету міської ради працювали над виконанням планів соціально-економічного розвитку громади та пропозиціями виборців, які були задекларовані в моїй передвиборчій програмі у 2015 році. Вносили зміни з урахуванням нових викликів та тримали руку на пульсі життя Новограда-Волинського.

Відтак, упродовж останніх років у місті активно набрали обертів реформа системи охорони здоров’я, ключова реформа Міністерства освіти і науки — Нова українська школа, реформа децентралізації, значна увага приділялася удосконаленню соціальних стандартів та якісному наданню послуг населенню.
Ми керувалися принципом відкритого діалогу з міською громадою. Першим моїм кроком на посаді міського голови стало обрання на конкурсній основі шляхом проведення громадських слухань та призначення заступників міського голови. Відбулися співбесіди зі всіма начальниками управлінь та відділів міської ради, їх колективами.
Усі рішення приймалися відкрито та прозоро. Засідання сесій та виконавчого комітету міської ради, а також основні заходи транслювалися в прямому ефірі по місцевому телебаченню та на ютуб-каналі міської ради, висвітлювалися матеріали роботи засідань у місцевих засобах масової інформації.
ОРГАНІЗАЦІЙНА РОБОТА МІСЬКОЇ РАДИ ТА ЇЇ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ
За період роботи міської ради сьомого скликання, з 2016 по 2019 рік, підготовлено та проведено: 38 сесій міської ради (з них — 10 позачергових), у 2019 році — 9 сесій (із них — 2 позачергових); 44 пленарних засідання, у звітному періоді — 9; 53 засідання погоджувальної ради, у звітному періоді — 12; 182 засідання постійних комісій із розгляду питань сесій міської ради, у звітному періоді — 57.
Прийнято міською радою: 866 рішень, у звітному періоді — 213; 30 звернень депутатів міської ради до вищого керівництва країни щодо необхідності вирішення суспільно важливих проблем місцевого та державного значення, у звітному періоді — 6.
Проведено 87 засідань виконавчого комітету міської ради, на яких прийнято 1 тис. 121 рішення, зокрема, у 2019 році — 22 засідання, на яких прийнято 250 рішень.
Зареєстровано 1 тис. 297 розпоряджень міського голови з основної діяльності, зокрема, за 2019 рік — 302 розпорядження.
На адресу міської ради за 2019 рік надійшло 5 тис. 440 службових документів, опрацьовано вхідної та вихідної кореспонденції 8 тис. 414. Усього за 2016-2019 роки опрацьовано 32 тис. 872 документи.
Із 23 грудня 2019 року виконавчі органи міської ради розпочали працювати в електронній системі документообігу, що дає можливість оперативно в електронному вигляді опрацьовувати і погоджувати документи.
Протягом 2019 року до виконавчого комітету міської ради надійшло 3 тис. 162 письмових звернення громадян, що на 207 звернень менше, у порівнянні з попереднім роком.
Усього за чотири роки до виконавчих органів міської ради письмово надійшло — 23 тис. 70 звернень громадян. Найчастіше у зверненнях порушувалися питання земельних відносин, охорони здоров’я, благоустрою, житлової політики, соціального захисту.
Протягом звітного періоду я провів 123 особистих прийоми, на яких було розглянуто 1 тис. 741 звернення. Зокрема, у 2019 році — 20 особистих прийомів, під час яких прийнято 188 осіб. Переважна більшість питань, порушених громадянами у зверненнях, стосувалися лікування та житлово-комунального господарства. Вагома частина звернень — із приводу земельних відносин, надання матеріальної допомоги, будівництва, вирішення соціальних питань.
НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ
За період із 2016 по 2019 рік Центром надання адміністративних послуг надано 112 тис. 151 послуга мешканцям міста, у тому числі у 2019 році — 38 тис. 804. До міського бюджету з 2016 по 2019 рік за надані послуги ЦНАП надійшло 1 млн 764 тис. 54 грн, у тому числі у 2019 році — 770 тис. 291 грн.
ЕКОНОМІКА ГРОМАДИ
Однією з основних сфер економіки, що забезпечує зайнятість працездатного населення та наповнення бюджету громади Новограда-Волинського, є промислове виробництво.
Питома вага податків і зборів від діяльності промислових підприємств у загальному обсязі надходжень за 2019 рік до місцевого бюджету становить 16,9%, що складає 56,8 млн грн.
Провідними бюджетоформуючими підприємствами міста протягом 2019 року, як і в попередні роки, залишаються Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробниче об’єднання «Техна» — 10,9 млн грн та Приватне акціонерне підприємство «Виробничо-комерційна фірма «Леся» — 6,4 млн грн.
Промисловий комплекс Новоград-Волинської громади сьогодні складається з 15 підприємств. Майже всі підприємства основного кола протягом останніх років працюють прибутково.
За 2019 рік промисловими підприємствами вироблено продукції в розмірі 1434 млн грн. У порівнянні з 2018 роком, обсяги виробництва збільшилися на 9,2%, або на 120,6 млн грн, та в порівнянні з 2016 роком збільшилися на 51,3%, або на 461,4 млн грн.
Упродовж останніх років зберігається позитивна динаміка зростання рівня реалізації промислової продукції.
За 2019 рік промисловими підприємствами громади реалізовано споживачам продукції на суму 1520,4 млн грн. У порівнянні з минулим роком, реалізація збільшилася на 12%, що в сумі становить 162,3 млн грн.
Станом на 01 січня 2020 року в місті зареєстровано 4184 фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб. За 12 місяців 2019 року надходження до міського бюджету становлять 34,502,0 млн грн, що на 4,5 млн більше, ніж за 12 місяців 2018 року.
ІНВЕСТИЦІЇ ГРОМАДИ
У звітному році на діючих промислових підприємствах: ПАТ «Новоград-Волинськсільмаш», ПрАТ «ВКФ «Леся», ТОВ «Нові ласощі — Житомир», ТОВ «Факро — ТЛ», ТОВ «Укрмедпак», ТОВ «ЕкоБіоЗахист», ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» проводилася реконструкція виробничих приміщень, модернізація обладнання, введення нових ліній для виробництва, створювались нові робочі місця. За що висловлюю подяку керівникам та колективам підприємств міста.
Серед негативних чинників для залучення інвесторів є недостатня потужність електропостачання, відсутність вільних земельних ділянок та недостатня кількість кваліфікованої робочої сили.
Протягом 2016-2019 років вдалося реалізувати низку проектів, завдяки співпраці Новоград-Волинської міської ради з іноземними інституціями.
У 2016-2017 роках із спільним Проектом Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ» реалізовано 13 мікропроектів громад у 13 ОСББ міста. Загальна вартість проектів складає 4,7 млн грн: фінансова підтримка ЄС/ПРООН — 2,2 млн грн, Новоград-Волинської міської ради — 2,3 млн грн, внесок ОСББ — 0,2 млн грн.
Новоград-Волинський — єдине місто в Житомирській області та одне з 9 міст в Україні, де реалізовано два проекти з комплексної термомодернізації двох 5-поверхівок за адресою: вул.Житомирська, 53 (ОСББ «ЖБК-1»), вул.Леваневського, 5 (ОСББ «Чайка»).
Загальна вартість проектів — 7,1 млн грн. Внесок ЄС/ПРООН — 4,8 млн грн, внесок Новоград-Волинської міської ради — 1,9 млн грн, внесок ОСББ — 0,4 млн грн.
Наразі триває співпраця із проектом ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень «HOUSES», реалізація заходів проекту дала поштовх двом ОСББ міста взяти участь у програмі з часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках «Енергодім» у 2020 році.
У 2016 році на території ЗОШ №5 відкрито інноваційний еколого-натуралістичний парк (територія парку складає 1,2 га). Вартість проекту склала близько 1,5 млн грн, внесок Новоград-Волинської міської ради — 790 тис. грн, GIZ профінансував 450 тис. грн та 222 тис. грн — Мінрегіонбуд.
У 2017 році реалізовано проект «Впровадження інноваційної моделі розвитку медичної галузі міста» за фінансової підтримки ЄС/ПРООН та Новоград-Волинської міської ради. Загальна вартість проекту становить 1,1 млн грн. Внесок Новоград-Волинської міської ради — 0,5 млн грн, ЄС/ПРООН — 0,6 млн грн.
У 2019 році за сприяння Проекту «Адвокація громадського бюджету задля успішної реформи децентралізації, який реалізовано в межах Програми Європейського Союзу «Підтримка громадянського суспільства в Україні», процес голосування за бюджет участі відбувався через онлайн-платформу, що дозволило маломобільним групам населення долучитися до процесу прийняття рішень.
У рамках проекту зі встановлення геліоколектора для родини Щавлінських придбано систему гібридного нагріву води вартістю 31 тис. 594 грн, за спільного фінансування ГО «Екоклуб» (м.Рівне) — 16 тис. 94 грн та коштів, що виділені на потреби виборчого округу депутата міської ради Гарбовського Олександра Сергійовича, — 15 тис. 500 грн.
Коштом проекту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності», що впроваджується на базі ФОП Герус Володимир Адамович, проведено енергоаудит підприємства.
У 2019 році в співпраці із ЗОШ №5 взято участь у проекті, започаткованому Фондом Братів Кличко. У результаті у всіх навчальних закладах міста встановлено пункти для роздільного збору сміття, два баки з інформаційними банерами — у міському Парку культури та відпочинку, а також майданчики для роздільного збору ТПВ своїми силами облаштували три ОСББ міста.
Із метою розширення культурної та економічної співпраці підписано Протокол про наміри співробітництва з м.Опочно (Республіка Польща), Угода про співробітництво — з Новоград-Волинським відділенням міжнародної громадської організації «Земляцтво житомирян», Договір про побратимство — з Погребищенською районною радою Вінницької області.
Проведено відповідні заходи щодо організації співробітництва територіальних громад із метою подальшого розроблення та реалізації проекту задля покращення і підвищення рівня безпеки в громадах. Наразі очікуються відповіді від потенційних учасників щодо організації співробітництва територіальних громад.
ЕФІРНЕ РАДІОМОВЛЕННЯ
Із 2018 року в місті та районі запроваджено ефірне радіомовлення, а саме: ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (позивні «Радіо «Культура») та канал «Українське радіо» (УР1), які здійснюють радіотрансляцію 24 години на добу.
ТРАНСПОРТ
Пасажирським автотранспортом протягом 2019 року перевезено по місту близько 3 мільйонів пасажирів. Пільгами на перевезення міським пасажирським транспортом користується біля 17,5 тис. містян. Щороку з міського бюджету на компенсацію витрат за перевезення пільговиків відшкодовується 4,5-5,5 млн грн (у залежності до кількості перевезених пільговиків). Так, у 2019 році перевезено близько 1,5 мільйона пасажирів пільгових категорій, на відшкодування витрат на їх перевезення з міського бюджету було виділено 5,5 млн грн.
За період 2016-2019 років відкрито три нових маршрути: №7 сполученням «Дружба — Залізничний вокзал» (через центр, «Морське»), №12 Новоград-Волинський (Будинок офіцерів) — с.Майстрів та №16 «Райспоживспілка — Залізничний вокзал».
БЮДЖЕТ — ФІНАНСОВА ОСНОВА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
Саме тому четвертий рік поспіль проводиться громадське обговорення проекту міського бюджету.
Доходи міського бюджету з 2016 по 2019 роки зросли на 162,9 млн грн та за 2019 рік склали 642,8 млн грн.
Власні доходи міського бюджету з 2016 по 2019 рік збільшились на 119,8 млн грн та у 2019 році склали 295,8 млн грн. На 2020 рік власні доходи загального фонду заплановані в сумі 311,2 млн грн, що на 15,5 млн грн більше фактичного виконання минулого року.
Незважаючи на те, що доходна та видаткова частини бюджету за період із 2016 по 2019 роки щорічно змінювались, відповідно до загальнодержавної політики, міський бюджет щороку виконувався та забезпечував утримання 61 бюджетної установи, виплату заробітної плати, відпускних, матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам бюджетної сфери, фінансову підтримку комунальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність громади та виконання прийнятих місцевих програм.
Із 2017 року запроваджено виділення коштів на потреби виборчих округів, що дало змогу вирішувати проблемні питання конкретного округу.
Крім того, за ініціативи фракції «Самопоміч» із 2018 року розпочато впровадження Громадського бюджету (бюджету участі). У 2019 році реалізовано 5 проектів та відповідно передбачено кошти на реалізацію проектів на 2020 рік.
Як і в попередні роки, бюджет міської об’єднаної територіальної громади має соціальну спрямованість. Однак протягом 2016-2019 років на проведення капітальних видатків з усіх видів джерел вдалося спрямувати 193,4 млн грн, із них у 2019 році — 61,1 млн грн, а саме на:

  • будівництво та реконструкцію об’єктів — 23,5 млн грн (або 38,4%);

  • проведення капітальних ремонтів — 21,2 млн грн (або 34,7%);

  • придбання житла, обладнання, предметів довгострокового користування — 16,4 млн грн (або 26,9%).


ПІДТРИМКА ВІЙСЬКОВИХ
Відповідно до затвердженої рішенням міської ради Програми шефської допомоги військовим частинам Збройних сил України та матеріально-технічного забезпечення Новоград-Волинського військового комісаріату, які розташовані на території міста, протягом 2016-2019 років із міського бюджету для потреб військових частин було перераховано 1 млн 380 тис. грн.
Зокрема, у 2019 році з міського бюджету було виділено: 400 тис. грн для 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького на заміну бетонного паркану на
вул.Леваневського; 100 тис. грн — для 54-го окремого розвідувального батальйону на матеріально-технічне забезпечення; по 100 тис. грн — для 12-го окремого полку оперативного забезпечення та для 181-го окремого батальйону матеріального забезпечення на поточний ремонт приміщень місць загального користування.
(Продовження в наступному номері)