Лікарня «тріщить» від хворих на грип та ГРВІ

У Новограді-Волинському та районі триває спалах захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, що станом на сьогодні перевищив епідемічний пороговий рівень на 24%. Основну частину захворілих складає дитяче населення, тому місцеві школи закрили на передчасні канікули. Лікарі нагадують, що грип проходить із можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.
По Новоград-Волинському району захворіло на грип та ГРВІ 870 осіб (зокрема, 564 дитини, що складає 65%). У місті перевищено пороговий рівень на 13,3%: 420 хворих (285 з них — діти, або 68%); у сільській мережі поріг перевищено на 14,6%: 374 особи (237 — діти, або 63,4%); у Гродниці захворіло 76 осіб (42 дитини, що складає 55,3%).
Як розповіла «Звягелю» лікар-інфекціоніст поліклініки КДД Ірина Дідик, хвороба має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але набагато небезпечніші. Важливо з перших симптомів звернутися до лікаря, а самолікування може серйозно загрожувати здоров’ю.
Ознаками грипу є: раптовий початок, головний біль, ломота в м’язах і суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 38°С і більше, кашель, в окремих випадках — блювота, пронос.
Заразитися вірусом можна повітряно-краплинним шляхом під час розмови, кашлю, чхання внаслідок контакту на відстані близько 2 метрів. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів — близько семи днів.
Найчастіше ускладненням грипу є пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність.
Як попередити зараження грипом:

  • уникайте контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції;

  • обмежте відвідування місць великого скупчення людей;

  • часто провітрюйте приміщення;

  • часто мийте руки з милом;

  • не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками;

  • уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань;

  • прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку після використання потрібно викинути;

  • від людини з симптомами грипу необхідно триматися на відстані не менше двох метрів.


За словами лікарів, найкраща профілактика грипу — щорічна вакцинація. Вона дає змогу зменшити ризик захворіти, зменшити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті. На території України зареєстровано вакцини для профілактики грипу з оновленим штамовим складом епідемічного сезону 2019/2020 років: «Ваксігрип Тетра»; «Джісі Флю».
Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику: діти до 5 років; вагітні; люди від 65 років; із надмірною вагою; хворі на діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів та інші хронічні захворювання; пацієнти на імуносупресивній терапії. Професійні групи ризику: медичні працівники, учителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту — усі, хто працює в багатолюдних місцях.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК