Хроніка 7/2020

КЕРІВНИК СЛІДЧОГО УПРАВЛІННЯ ПОЛІЦІЇ ЖИТОМИРЩИНИ ПРОВІВ ВИЇЗНИЙ ПРИЙОМ У НОВОГРАДІ
7 лютого заступник начальника ГУНП — начальник Слідчого управління Олександр Радченко спілкувався з місцевими жителями з питань роботи поліції регіону.
Можливістю зустрітися із очільником слідчих та обговорити важливі питання скористалися троє жителів райцентру. Усіх їх цікавив хід розслідування кримінальних проваджень, у яких вони є потерпілими.
Зокрема, подружжя звягельчан звернулося з проханням провести додаткові слідчі дії в провадженні щодо обставин ДТП, у якій загинув їх син. Також детальну інформацію про хід розслідування крадіжки та пошкодження їх майна дізнавалися ще двоє жителів району.
Олександр Радченко в кожному з випадків вислухав заявників, вивчив зібрані слідчими матеріали та взяв під контроль їх подальше розслідування. Він запевнив відвідувачів у виконанні всіх необхідних процесуальних дій, передбачених законом.
ПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ЗАКЛИКАЄ БАТЬКІВ ДБАТИ ПРО БЕЗПЕКУ ДІТЕЙ
Поліцейські встановлювали місцезнаходження двох дівчат — 8-річної жительки Новограда-Волинського та 14-річної житомирянки. Також триває встановлення обставин отруєння чадним газом трьох маленьких жителів Любарщини. Нині всі діти перебувають у безпеці, їх життю ніщо не загрожує. Правоохоронці закликають батьків приділяти максимум уваги дітям та належно дбати про них.
9 лютого до Новоград-Волинського відділу поліції звернулася 29-річна жителька райцентру із повідомленням про зникнення її 8-річної доньки. За словами матері, ще чотири дні тому вона відправила дівчинку погостювати до бабусі. Дитина самостійно мала дістатися маршрутним автобусом на інший бік міста. Нині ж вона телефоном дізналася, що дівчинки в бабусі немає.
Поліцейські негайно розпочали розшук маленької звягельчанки. У результаті дитину знайшли за місцем проживання співмешканця матері, де останнім часом проживала сім’я, та куди, як виявилося, дівчинка самостійно повернулася. Дитину тимчасово вилучили з оселі, де не було належних санітарно-побутових умов, та помістили до міської лікарні для медичного обстеження. Матір дівчинки, яка раніше вже потрапляла в поле зору поліцейських через зловживання спиртним та неналежне ставлення до виконання батьківських обов’язків, притягнули до відповідальності за ст.184 (Невиконання батьками або особами, які їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей) КУпАП. Соціальні служби вирішують питання щодо доцільності перебування дитини в сім’ї.
Також 9 лютого працівники Житомирського відділу поліції встановлювали місцезнаходження 14-річної житомирянки. За словами 36-річної матері, дівчини вже добу немає вдома. Напередодні вона пішла нібито до однокласниці, однак згодом рідні її там не знайшли. Мобільний телефон юнки був вимкнений. У ході проведених заходів поліцейські розшукали дівчину в подруги. Вона розповіла, що побоювалася покарання за свій вчинок, а тому не поверталася додому. Нині з родиною працюють поліцейські ювенальної превенції.
У неділю, 9 лютого, близько 16:15, до Любарського відділення поліції надійшло повідомлення про пожежу в с.Липному та отруєння чадним газом двох 3-річних двійнят та їх 4-річного братика. Попередньо, діти спали в одній із кімнат, а через деякий час дорослі, навідавшись до будинку, виявили, що в кімнаті повно диму та тліє постіль. Пожежу швидко загасили, а малих доставили до реанімаційного відділення Любарської райлікарні. Вони перебувають під наглядом медиків дитячої обласної лікарні, їх стан оцінюють як стабільний. Поліцейські встановлюють усі причини та обставини події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) КК України.
ВИКРИЛИ ПАРУБКІВ ЗА ВЧИНЕННЯ КРАДІЖОК
В одному з торговельних кіосків м. Бердичева 22-річний вінничанин викрав гроші, а в Новограді-Волинському з кафе — 20-річний житель райцентру жіночу сумку. Тривають досудові розслідування.
8 лютого до Бердичівського відділу поліції звернулася 30-річна жителька райцентру із повідомленням про крадіжку з кіоску, де працює продавцем. Заявниця повідомила поліцейським, що з торговельного закладу викрали гроші: 3200 гривень та 200 доларів США. На місці події правоохоронці з’ясували, що невідомий потрапив усередину приміщення, віджавши вхідні двері. Під час подальших заходів та перевірок розшуківці викрили в крадіжці 22-річного жителя Вінницької області.
Також 10 лютого поліцейські Новоград-Волинського відділу встановили причетність 20-річного звягельчанина до крадіжки із закладу відпочинку в райцентрі. З кафе, у якому відпочивала 32-річна місцева жителька, було викрадено її сумку з грошима. Сума завданого збитку становить майже 5 тисяч гривень.
Відповідно до ст.185 (Крадіжка) КК України, таємне викрадення чужого майна карається штрафом або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ТРЬОХ КРАДІЇВ ІЗ ПРИВАТНИХ БУДИНКІВ
Чуднівські дільничні офіцери поліції з’ясовували обставини викрадення електричної дискової пили з будинку 57-річного жителя району. За словами заявника, злодій, ймовірно, зайшов до його будинку пізно увечері чи вночі через… незачинені двері. Поки господар спав, він викрав із однієї з кімнат електроінструмент вартістю понад тисячу гривень. У ході проведених заходів поліцейські з’ясували, що до правопорушення причетний 27-річний житель с.Вільшанки. Чоловік визнав свою провину, викрадене в нього вилучили.
Уранці 7 лютого до Новоград-Волинського відділу поліції звернувся 63-річний житель Городниці із повідомленням про викрадення продуктів харчування. Чоловік розповів, що увечері хтось розбив вікно та забрав з будинку його сина… 12 кг м’яса, що знаходилось у холодильнику. Дільничні офіцери поліції встановили, що до вчинення правопорушення причетний 25-річний місцевий житель. Молодик визнав свою провину.
З літньої кухні у с.Злобичах Коростенського району було викрадено металевий посуд, господарські інструменти та металеві елементи пічного опалення. За словами власниці, 48-річної жительки Коростеня, крадіжку, ймовірно, було вчинено ще в січні, поки вона не навідувалася до домогосподарства. Працівники кримінальної поліції з’ясували, що до правопорушення причетний 52-річний житель сусіднього села.
За всіма випадками тривають подальші розслідування.
РОЗСЛІДУЮТЬ СМЕРТЬ ЧОЛОВІКА ЧЕРЕЗ ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ
5 лютого до поліції звернулася жителька одного з сіл району і повідомила про побиття її батька. 48-річного чоловіка знайшли уранці на місцевому базарі без свідомості та доставили до фельдшерської амбулаторії. Однак за кілька годин чоловік помер. Поліцейські встановили, що напередодні в нього був конфлікт, який перейшов у бійку, з іншим жителем цього ж села.
Поліцейські Новоград-Волинського відділу встановили, що увечері 4 лютого він прийшов до будинку, де раніше мешкав, а тепер проживають його діти. Там між ним та нинішнім 46-річним співмешканцем його колишньої дружини, чий будинок розташований поряд, виник конфлікт. Молодший із чоловіків побив старшого та вигнав із оселі.
Через певний час потерпілий повернувся назад, оскільки почувався недобре. Однак його кривдник знову прийшов у будинок та, завдаючи побоїв, силоміць відвіз чоловіка в центр села, де залишив просто на вулиці. Уже вранці його непритомного і виявили випадкові перехожі.
Як розповів начальник Новоград-Волинського відділу поліції Микола Заровний, за попереднім висновком, у чоловіка були травми у вигляді забоїв, саден та переломів, але причиною смерті стало загальне переохолодження організму.
Поліцейські, з’ясувавши всі обставини події, затримали підозрюваного в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Досудове розслідування проводиться за статтями 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) ч.2 та 135 (Залишення в небезпеці). Підозрюваному може загрожувати покарання у вигляді ув’язнення аж до 10 років.
ВИКРИЛИ ПОРУШНИКА ПДР У ВИКРАДЕННІ МОПЕДА
3 лютого в одному із сіл Новоград-Волинського району правоохоронці зупинили за порушення Правил дорожнього руху водія мопеда. У ході подальшої перевірки з’ясувалося, що двоколісник перебуває в розшуку як викрадений. Проводиться досудове розслідування.
Працівники сектору реагування патрульної поліції місцевого відділу зупинили мопедиста за керування транспортним засобом без мотошолома. Відповідних документів, які б посвідчували право водія керувати двоколісником, 27-річний парубок не пред’явив, а після його освідування з’ясувалося, що він ще й перебуває в стані алкогольного сп’яніння.
За всіма встановленими правопорушеннями були оформлені відповідні адміністративні матеріали.
А коли правоохоронці перевірили і мопед «Honda Dio», то з’ясувалося, що він крадений і насправді належить 62-річному жителеві села Наталівки. Пенсіонер повідомив про проникнення сторонніх до його гаража та викрадення техніки на початку січня.
Молодик не став заперечувати очевидне і зізнався в скоєному. Двоколісник правоохоронці вилучили.
Парубок раніше вже відбував покарання за майнові злочини. Нині ж, окрім адміністративної відповідальності, чоловікові загрожує ще й від 5 до 8 років ув’язнення за ч.2 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області