Віктор Весельський вважає, що виконав свої передвиборчі обіцянки

Віктор Весельський вважає, що виконав свої передвиборчі обіцянки

Про це міський голова Новограда-Волинського заявив під час щорічного звіту перед громадою міста. Звіт пройшов 6 лютого у великій залі Палацу культури. Через тривалий лікарняний Віктора Весельського звіт не відбувся минулої осені, як мало б бути за графіком. Але це «запізнення» міський голова «компенсував» об’ємністю звіту, який ледве вмістився на двох десятках сторінок А4 й охопив період роботи з 2016 по 2019 роки.
Дехто в кулуарах пожартував, мовляв, коли немає вагомих здобутків за 2019 рік, то треба виставити напоказ усе, що відбулося за всю каденцію.
«Можете сміятися, але я виконав усю свою передвиборчу програму, з якою балотувався на міського голову. Усю, крім трьох пунктів: не виконано тролейбусне сполучення, велосипедні доріжки і ТП 330 кВт», — безапеляційно заявив із трибуни Віктор Весельський.
У залі, може, і посміхнулися б на таку заяву, проте переважну більшість слухачів звіту склали безпосередні підлеглі міського голови, освітяни та інші бюджетники, яким не з руки сміятися, сидячи навпроти шефа.
Продовжуючи свою думку, уже відповідаючи на одне із запитань, Весельський сказав: «Вам у хаті тепло? Вам вода біжить із крана? Я теж хочу, щоб усе було. І щоб було одночасно, але так не буває».
«Як буває» — читачі можуть ознайомитися на офіційних сторінках міської ради в газеті «Звягель». Звіт друкуємо в повному обсязі, щоправда, через об’ємність, у кількох номерах.
Ще однією доленосною заявою Віктора Весельського стало його запевнення, що він не буде балотуватися на міського голову Новограда-Волинського на чергових виборах, що намічені на осінь цього року. Віктор Леонідович, за його словами, збирається повернутися в Академію медичних наук.
Хтозна, можливо, таке рішення продиктовано не стільки бажанням знову присвятити себе медицині, як реальною оцінкою стану справ. Адже об’єктивні показники — відсоток голосів на виборах — скотилися із понад 54% на виборах мера у 2015-му до 3,91% — на виборах у Верховну Раду влітку 2019-го. Треба віддати належне Віктору Весельському: свої 54% він заслужив значною мірою за особисту допомогу землякам. Щоразу, коли до нього зверталися з проханням посприяти у вирішенні тих чи інших проблем (переважно зі здоров’ям), він ставився з розумінням і допомагав. Проте на посаді міського голови, де виклики уже не локально особисті, а глобально загальноміські, щось пішло не так. Накопичення проблем, про які багато йшлося і перерахунком яких не хочеться перевантажувати зараз вашу увагу, призвело до обвалу електоральної підтримки…
Тож іншим потенційним кандидатам Віктор Весельський порадив виставляти свої кандидатури, обиратися, а тоді «будете за все відповідати». Це насамперед була реакція на вигук із зали, що «ви — міський голова, ви ж готувалися, тому маєте на все відповідати», коли Весельський сказав, що не готовий тут і зараз назвати суму, яку витратили з міського бюджету на утримання апарату міської ради у 2019 році.
На поміч прийшла заступник міського голови — начальник фінуправління міської ради Ірина Ящук. За її словами, на заробітну плату й загалом на утримання апарату було витрачено 33 мільйони 140 тисяч гривень. Це — 6% міського бюджету Новограда-Волинського за 2019 рік.
Зазначимо, що та частина присутніх у залі, яка напряму не залежала від апарату міської ради, спромоглася на декілька гострих запитань. Серед них: хто контролював освоєння коштів, виділених під ті чи інші проекти, про реалізацію яких ішлося у звіті? Адже, погодьтеся, у сучасних українських реаліях може бути суттєва різниця між тим, що «виділено», і тим, що фактично «освоєно».
«У нас було три аудити: у департаменті праці й соціального захисту населення міської ради, в управлінні освіти й науки і загалом — щодо діяльності міської ради. Результати аудитів є у вільному доступі. Можете ознайомитися на сайті», — відповів Віктор Весельський. (Повний текст документа дійсно легко знайти в мережі. Вводите в пошук «аудит Новоград-Волинської міської ради» й отримуєте посилання на pdf-файл, що містить 85 сторінок звіту Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області, — авт.).
Віктора Весельського також запитали, чому водогони, які ведуться на «Смолку» й «Дружбу», не передбачають одночасну централізовану каналізацію? Адже це — порушення санітарних норм.
Як щодо водогонів, так і щодо інших масштабних проектів, реалізація яких потребує значних витрат і підтримки з державного бюджету, Весельський відповів, що багато разів мав зустрічі з різними міністрами, і всі обіцяли допомогти. Проте зараз на посадах у міністерствах — нові люди. «Ті, хто обіцяли, їх немає! Що мені робити?» — сказав Весельський.
Із новообраним народним депутатом від нашого округу Дмитром Костюком Віктор Весельський зустрічався тричі — на «Лесиних джерелах», у Києві (під час лікарняного) і в Новограді, коли нардеп проводив прийом громадян. У питанні відновлення роботи військового шпиталю і Весельський, і Костюк мають спільну позицію. Міський голова пообіцяв, відповідаючи на запитання голови спілки солдатських матерів Тамари Шостак, що до завершення каденції спробує добитися позитивного результату в цьому питанні.
«Чому ви не дотримали слова, яке дали два роки тому тут, у цій залі, що не допустите відміни сніданків для вихованців дитсадків?» — звернулася до Віктора Весельського Людмила Пасічник, котра раніше працювала в санстанції й перевіряла якість харчування в навчальних закладах. За шефа вступилася заступник міського голови Оксана Гвозденко, якій доручили відповідати на питання. Оксана Василівна сказала, що норми харчування в дитсадках Новограда виконуються на 98%, і це — один із кращих показників у Житомирській області.
…Рівно о 18:00 двогодинний звіт, а точніше його частину «запитання-відповіді», було завершено. Причому, запитання було обірвано фактично на півслові, оскільки такої пунктуальності вимагав «регламент».
Віктор Весельський підкреслив, що це — його останній звіт перед громадою Новограда-Волинського. Наступного разу нам звітуватиме новий міський голова.
Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради