Хроніка 8/2020

НА ЖИТОМИРЩИНІ В СІЧНІ ЗМЕНШИЛАСЯ КІЛЬКІСТЬ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
Упродовж першого місяця року поліцейські відмічають зниження рівня злочинності, у порівнянні з 2019 роком, на 13%. На 10 тисяч жителів області приходиться 122 звернення до поліції (у державі цей показник вищий). У вчиненні кримінальних діянь викрито 367 громадян, більшість із них раніше вже скоювали злочини.
Загалом за січень зареєстровано 14 тисяч 780 заяв та повідомлень громадян про ті чи інші події. У 1169 випадках встановлено ознаки кримінальних правопорушень та внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, у тому числі — за 364 фактами тяжких та особливо тяжких злочинів.
Як свідчить загальна статистика, на 10 тисяч жителів області скоюється близько 10 злочинів, що дещо менше, ніж загальнодержавний показник.
Потерпілими стали 660 громадян, серед них — 13 дітей, 245 жінок та 86 пенсіонерів. 18 людей, у результаті учинення відносно них кримінальних діянь, загинули.
На території області зменшилася кількість убивств (із 29 до 11), умисних тяжких тілесних ушкоджень (із 9 до 4), крадіжок (із 606 до 425), у тому числі — із квартир (з 49 до 21), із транспортних засобів (із 63 до 39), грабежів (із 38 до 24), хуліганств (із 27 до 11).
Водночас на 28,3% зросла кількість встановлених правопорушників та на 13,2% більше оголошено їм підозр у вчиненні кримінальних діянь.
Серед 367 осіб, які викриті в злочинах: 233 — раніше вже їх скоювали, 48 — жінок, 15 — дітей та стільки ж осіб, які на момент правопорушення перебували в стані алкогольного сп’яніння.
Також удвічі більше виявлено фактів продажу наркотиків (із 18 до 27). До суду направлено 38 обвинувальних актів щодо наркоділків.
Із початку року на території області відбулося понад 1300 масових заходів за участі приблизно 112 тисяч жителів та гостей області. За цей же період розшукано 35 дітей, усі живі й здорові повернуті до місць проживання.
— Статистичні дані не є критерієм оцінки діяльності поліції. Законом визначено, що лише довіра людей може визначати ефективність роботи правоохоронців. Однак аналіз цифрових показників дає нам можливість розуміти тенденції розвитку ситуації та прогнозувати її, — прокоментував начальник ГУНП Сергій Крупєй.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ З’ЯСОВУЮТЬ ПОХОДЖЕННЯ ПІДОЗРІЛИХ РЕЧОВИН
Уночі 7 лютого поліцейські вилучили в 32-річної звягельчанки шприци з рідиною та згортки з кристалічною речовиною. Попередньо, жінка у власній сумці зберігала наркотичні засоби. У рамках кримінального провадження триває з’ясування походження та призначення такого «набору».
Під час патрулювання вулиць та громадських місць районного центру поліцейські звернули увагу на жінку, яка перебувала на залізничному вокзалі. Під час перевірки інспектори з’ясували, що 32-річна місцева жителька зберігає в сумці 2 шприци, заповнені прозорою рідиною. А в кишені верхнього одягу вона тримала пластилінову кульку із кристалічною речовиною усередині, ймовірно, наркотичним засобом.
На місці події працювала слідчо-оперативна група поліції. У жінки вилучили виявлене. У пластиліновій кульці виявилися 2 полімерних згортки з білою кристалічною речовиною. Усе це направили на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України поліцейські з’ясовують, звідки жінка взяла виявлені в неї речовини та з якою метою вона їх принесла на вокзал.
Законодавством подібне правопорушення карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.
ВИКРИТО ТРЬОХ ЖИТЕЛІВ ОБЛАСТІ В ЗБЕРІГАННІ НАРКОТИКІВ
Правоохоронці Житомира та Новограда-Волинського вилучили в перехожих метадон, а поліцейські селища Пулини — у господаря із гаража коноплю та саморобний пістолет.
11 лютого в ході відпрацювання селища Пулинів дільничні офіцери поліції зібрали інформацію про ймовірне зберігання наркотичних засобів жителем райцентру. Отримавши дозвіл на проведення обшуку за місцем його проживання, 14 лютого правоохоронці розпочали слідчі дії.
У ході обшуку поліцейські виявили в гаражі 37-річного господаря подрібнені рослини, схожі на коноплі, пристрій для куріння із залишками речовин, саморобний пістолет та речовину, схожу на порох. Усе це правоохоронці вилучили для подальшого направлення на експертизу.
14 лютого правоохоронці Житомирського та Новоград-Волинського відділів поліції вилучили наркотичні засоби в перехожих. В обласному центрі 19-річний житель Коростишева носив у кишені куртки 9 поліетиленових згортків із речовиною, схожою на коноплю. На Звягельщині ж 26-річний житель райцентру — з десяток таблеток метадону.
Усе виявлене поліцейські вилучили для подальшого направлення на дослідження до Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
Слідчі відділів та відділення поліції встановлюють усі обставини подій у рамках кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.
Законодавством такі протиправні дії караються від штрафу до 3 років ув’язнення.
У ДЕНЬ ЗАКОХАНИХ КАТАЛИСЯ НА... КРАДЕНИХ МОТОЦИКЛАХ
Протягом 14 лютого Коростишівські, Радомишльські та Пулинські поліцейські розшукали чотирьох причетних до незаконних заволодінь автомобілями та мопедами в жителів районів.
Так, 14 лютого до поліції звернувся 74-річний власник обійстя в Радомишльському районі. Пенсіонер розповів, що з його дачного домоволодіння невідомі викрали скутер, який стояв у зачиненому сараї. Заявник додав, що у своєму господарстві буває рідко, оскільки проживає в іншому населеному пункті.
На місці події працювала слідчо-оперативна група відділення поліції. З огляду території стало зрозуміло, що зловмисники зірвали замок із господарського приміщення та вивезли звідти двоколісник.
Правоохоронці зібрали всі необхідні речові докази та опитали свідків подій, що допомогло їм встановити особу ймовірного крадія. Ним виявився 27-річний житель району, у якого поліцейські й вилучили скутер. Раніше хлопець вже неодноразово притягувався до відповідальності за майнові правопорушення та злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків.
Ще одного крадія двоколісника розшукали поліцейські Коростишівського району. Зі слів 37-річного заявника, мотоцикл він залишав на території обійстя за місцем свого проживання, проте через певний час виявив, що транспорт зник.
Дільничні встановили причетного до незаконного заволодіння — 22-річного жителя району. У скоєному хлопець зізнався, двоколісник поліцейські в нього вилучили.
Причетність ще двох хлопців до викрадення автомобіля встановили правоохоронці Пулинського відділення. Уранці 14 лютого до поліції звернувся 29-річний житель Новограда-Волинського. Чоловік розповів, що залишив свій «Volkswagen» на ніч на території місцевого підприємства, а коли повернувся вранці, зрозумів, що автомобіль зник.
Оперативники спільно з поліцейськими групи реагування швидко встановили місцезнаходження автомобіля та причетних до крадіжки. Ними виявилися двоє 19-річних парубків. Автомобіль правоохоронці вилучили.
За всіма фактами проводяться досудові розслідування. Правова кваліфікація подій — ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України. Подібні протиправні дії караються від штрафу до 8 років ув’язнення.
У БАРАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ КРАДІЇВ ЛІСУ
До поліції звернувся працівник місцевого лісгоспу із повідомленням про крадіжку готової лісопродукції. Дільничні офіцери Баранівського відділення поліції встановили причетність до правопорушення двох жителів району. Викрадене вилучили, триває досудове розслідування.
За повідомленням лісівників, крадіжку було вчинено декілька днів тому з території лісництва між селами Дубрівкою та Жарами. Працівники лісгоспу заготовили дубові та вільхові технологічні дрова, які згодом мали бути транспортовані. Саме цю лісопродукцію загальним обсягом понад 1,3 куб. м і було викрадено.
Поліцейські встановили, що до вчинення правопорушення причетні двоє жителів сусідніх сіл, віком 24 та 25 років. Молодики визнали свою провину та розповіли, що їхали лісом гужовою підводою і, помітивши заготовлені колоди, вирішили їх викрасти. Тож завантажили лісопродукцію та завезли до села, аби надалі продати. Викрадене поліцейські вилучили.
Триває подальше встановлення всіх обставин події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.185 (Крадіжка) КК України. Законодавством таке правопорушення, вчинене за попередньою змовою групою осіб, карається арештом на строк від 3 до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 5 років.
Крім того, овруцькі поліцейські зупинили вантажівку, у якій транспортували понад 60 соснових колод. Водій, 34-річний житель Овруччини, відповідних документів не надав. Відтак автомобіль із вантажем вилучили. Триває встановлення походження та призначення деревини.
ОЛЕВСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО В КРАДІЖЦІ СТА ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ
12 лютого до Олевського відділення поліції звернувся 37-річний житель району. Чоловік розповів, що цього ж дня невідомі розбили вікно в його будинку та викрали значну суму грошей і ноутбук. Оперативники встановили підозрюваного та розшукали його практично за добу. Нині молодик під вартою.
За місцем проживання заявника працювала слідчо-оперативна група місцевого відділення поліції. До огляду домогосподарства залучили й поліцейських-кінологів зі службовими собаками.
Крім того, небайдужі жителі села розповіли, як того дня бачили поблизу обікраденого домоволодіння підозрілого немісцевого чоловіка. Із їх слів, раніше він бував у селі, оскільки тимчасово працював неподалік. Поліцейські встановили, про кого йшлося, — 28-річного жителя Звягельщини.
— Перевіряючи зібрану інформацію, наші розшуківці об’їздили декілька районів області та врешті, 14 лютого, затримали підозрюваного в торговельному центрі Житомира, — повідомив начальник Олевського ВП Ігор Григоришин.
У ході перевірки також з’ясувалося, що чоловік раніше неодноразово притягувався до відповідальності за майнові злочини. До того ж, на момент вчинення крадіжки з будинку в Олевському районі вже перебував у розшуку за грабіж на Київщині та досі є підсудним у Бердичівському районі.
У скоєному чоловік зізнався, частину викраденого олевські правоохоронці в нього вилучили.
Триває подальше встановлення всіх обставин події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ст.185 (Крадіжка) КК України. Чоловіка затримали в порядку ст.208
(Затримання уповноваженою службовою особою) КПК та вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.
У НОВОГРАДІ В ДТП ЗАГИНУВ ПІШОХІД
Дорожньо-транспортна пригода сталася 17 лютого, близько 20:50. Попередньо, 24-річний водій автомобіля «Volkswagen Touran», рухаючись по вул.Житомирській, вчинив наїзд на 56-річного чоловіка, який перетинав проїжджу частину. Унаслідок ДТП пішохід загинув на місці події.
Усі обставини ДТП з’ясовуються в рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Шановні водії! Обирайте таку швидкість руху, щоб мати змогу постійно контролювати свій транспортний засіб і вчасно реагувати на зміну дорожньої ситуації. Пам’ятайте, що дозволена швидкість руху в населених пунктах — 50 км/год.
Шановні пішоходи! Зауважте, що в умовах недостатньої видимості варто переходити дорогу винятково у встановлених місцях, перед цим переконавшись, що водії транспортних засобів помітили та зрозуміли ваші наміри. Будьте обережні!
ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ У ДТП ВЕЛОСИПЕДИСТА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 18 лютого, близько 16:30, у Новограді-Волинському.
Попередньо, водійка автомобіля ВАЗ-21063, 41-річна жителька райцентру, рухаючись вулицею міста, допустила наїзд на велосипед, яким керував 64-річний місцевий житель.
У результаті ДТП велосипедист отримав тілесні ушкодження та був доставлений до травматологічного відділення міської лікарні.
Триває встановлення всіх причин та обставин ДТП.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ДВОХ МОЛОДИКІВ У КРАДІЖЦІ З БУДИНКУ
До поліції звернулася 64-річна жителька міста Новограда-Волинського із повідомленням про крадіжку з її будинку, розташованого в одному з сіл району. Жінка розповіла, що з оселі викрали дві тисячі гривень, насосну станцію, тепловентилятор, хлібопіч, електродвигун та п’ять скляних бутлів із вином. Сума завданих збитків склала близько 10 тисяч гривень.
На місці події працівники слідчо-оперативної групи з’ясували, що зловмисники потрапили до будинку через вікно, скориставшись тимчасовою відсутністю власниці.
Дільничні офіцери поліції з’ясували, що до вчинення правопорушення можуть бути причетні двоє жителів району, віком 19 і 24 роки. Один із парубків мешкав неподалік обікраденого будинку. Поліцейські розшукали хлопців.
Вони визнали свою провину та розповіли, що викрадене перевезли в райцентр до свого знайомого на тимчасове зберігання, видавши за власне. Звідти поліцейські й вилучили викрадене.
Триває досудове розслідування за ч.3 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. За чинним законодавством подібні протиправні дії караються ув’язненням на строк від 3 до 6 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області