Звіт міського голови Весельського Віктора Леонідовича за 2016-2019 роки

Звіт міського голови Весельського Віктора Леонідовича за 2016-2019 роки

(Продовження. Початок у №6 (1382) від 07.02.20, №7 (1383) від 14.02.20 )

ОСВІТА
Шановні присутні, хочу зазначити, що 2016-2019 роки для галузі освіти були роками значних змін та реформ. Зокрема, робота щодо розбудови нової української школи, забезпечення широкої автономії закладів загальної середньої освіти, змін в організації харчування учнів, проведення конкурсного відбору на посади директорів шкіл, значне покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, впровадження реформи децентралізації.
Бюджет галузі стабільно збільшувався з 2016 року, і на 2019 рік становив уже понад 195 млн грн. Щороку недостатність по заробітній платі та грошовій винагороді на стадії формування бюджету складала від 7 до 14 млн грн за рахунок недофінансування державною субвенцією на оплату праці вчителям. Проте, розуміючи важливе соціальне значення галузі, за підтримки депутатів міської ради, усі освітяни були забезпечені заробітною платою своєчасно та в повному обсязі. Також за рахунок міського бюджету впродовж чотирьох останніх років педагогам виплачувалася грошова винагорода в розмірі посадового окладу, крім 2018 року, коли було 50%.
Упродовж 2018-2019 років для забезпечення роботи 1-2 класів закладів загальної середньої освіти в умовах нової української школи з державного бюджету було передбачено близько 2,8 млн грн, співфінансування з міського бюджету становило більше 1 млн грн. На ці кошти у всі школи громади закуплені шкільні парти, дидактичне обладнання, комп’ютерне обладнання.
Для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти за 2016-2019 роки управлінням освіти і науки міської ради, як замовником, завершено та продовжено капітальні ремонти на 21 об’єкті, роботи на яких були розпочаті у 2013-2016 роках. Це — реконструкція та капітальний ремонт дахів, ремонт систем теплопостачання, заміна віконних блоків та дверей, капітальний ремонт харчоблоків, санвузлів, спортивних залів, спортивних майданчиків — усе те, що було задекларовано в моїй передвиборчій програмі.
У цілому за чотири роки на галузь освіти для вирішення нагальних проблем та її розвитку спрямовано додатково близько 26 млн грн, із них майже 6,5 млн грн — це залучені кошти державного бюджету.
Зокрема, упродовж лише 2019 року в закладах освіти проведено капітальні ремонти на загальну суму 3 млн 709 тис. грн. Це — капітальний ремонт системи теплопостачання та заміни віконних блоків у ДНЗ №4 — 1 млн 758 тис. грн; завершення капітального ремонту спортивної зали в ЗОШ №5 — 952,2 тис. грн; гідрохімічне очищення системи опалення Ліцею №4 — 297,9 тис. грн; заміна вікон у Ліцеї №11 — 77, 3 тис. грн.
Із метою продовження проведення капітальних ремонтів у 2020 році виготовлено та відкориговано проектно-кошторисних документацій на суму 604,2 тис. грн та на стадії формування бюджету передбачено 4,3 млн грн на проведення капітального ремонту спортивної зали ЗОШ №3, встановлення огорожі у ДНЗ №5 та капітальний ремонт будівлі Майстрівської ЗОШ.
У 2019 році на проведення поточних ремонтів загалом використано більше 2,5 млн грн.
Значна увага впродовж років приділялась охороні праці та пожежній безпеці в закладах освіти. За інформацією міськрайонного відділу Управління ДСНС України в Житомирській області, завдяки проведеним заходам, вдалося скоротити майже в чотири рази кількість приписів щодо усунення недоліків. На заходи пожежної безпеки у 2019 році спрямовано близько 500 тис. грн.
На 2020 рік передбачено вже 1 млн 710 тис. грн, зокрема 1,1 млн грн на встановлення систем протипожежного захисту з оповіщенням у закладах освіти.
Уперше з міського бюджету було виділено 200 тис. грн на проведення поточного ремонту приміщень басейну Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму.
У 2019 році також уперше було реалізовано проект бюджету участі «Сучасна бібліотека — ворота в майбутнє» Ліцею №4 на 100 тис. грн.
Із метою покращення якості питної води в закладах дошкільної освіти встановлено обладнання для очистки води на суму 444,1 тис. грн, із них 427,9 тис. грн — за рахунок державної субвенції на соціально-економічний розвиток.
Упродовж чотирьох років належна увага приділялася закладам позашкільної освіти, які утримуються за рахунок коштів міського бюджету. Палац дітей та молоді у 2018 році отримав нове приміщення, яке було передано з державної в комунальну власність, де створено комфортні сучасні умови для розвитку дітей.
Для обстеження дітей з особливими освітніми потребами в місті успішно функціонує інклюзивно-ресурсний центр. За два роки створено матеріальну базу інклюзивно-ресурсного центру, у тому числі — за рахунок коштів міського бюджету на суму 130 тис. грн. У 2019 році в чотирьох закладах дошкільної освіти міста вперше створено 5 інклюзивних груп для 11 дітей з особливими освітніми потребами, введено 5 посад асистента вихователя та 8 посад асистента вчителя у заклади загальної середньої освіти.
Загалом по галузі освіти за період 2016-2019 років для забезпечення нагальних потреб закладів освіти рішеннями виконавчого комітету додатково введено 43 посади: практичні психологи, логопеди, медичні сестри, сторожі.
У зв’язку із добровільним приєднанням до міської громади Майстрівського старостинського округу, до мережі закладів освіти міста з січня 2019 року долучилися три школи першого ступеня, у яких навчається 35 учнів у 1-4 класах. Для решти 291 учнів 5-11 класів сіл Майстрова, Майстрової Волі та Маковиці забезпечено організоване підвезення до найближчих шкіл інших громад, на що витрачено 113,3 тис. грн із міського бюджету.
У 2019 році в сільські школи придбано нові меблі, шкільні дошки, комп’ютерне обладнання, дидактичний матеріал на 236 тис. грн. Замінено вікна та двері в Майстровільській ЗОШ на 35,6 тис. грн, виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт Майстрівської ЗОШ, на що витрачено 29,6 тис. грн.
Також під’єднано всі школи до мережі Інтернет, використавши при цьому 50 тис. грн.
Із вересня 2018 року всі заклади загальної середньої освіти перейшли на ведення самостійного бухгалтерського обліку та організацію харчування учнів суб’єктами господарювання, що сприяло покращенню асортименту страв.
У 2019 році з міського бюджету на забезпечення харчуванням дітей у закладах освіти спрямовано 10,3 млн грн.
Рішеннями міської ради та виконавчого комітету міської ради звільнено від плати за харчування дітей таких категорій, які не передбачені чинним законодавством, а саме: дітей, батьки яких мають статус учасника бойових дій АТО та учнів з інвалідністю.
Загалом, відповідно до наданих пільг, як державних, так і міських, кожна четверта дитина в школі та кожна третя дитина в дошкільному закладі харчується безкоштовно — 1591 та 728 відповідно.
Крім пільг на харчування, четвертий рік поспіль учні користуються пільгами на перевезення міським транспортом. У 2019 році з міського бюджету було використано 254 тис. грн. Щороку міським бюджетом передбачаються кошти і на оздоровлення та відпочинок учнів у пришкільних таборах. Улітку 2019 року таку можливість мав 871 школяр, на що було використано 234,6 тис. грн.
Четвертий рік виплачується стипендія міського голови найкращим учням шкіл міста. У 2019-2020 навчальному році рішенням міської ради було збільшено місячний стипендіальний фонд із 3000 тис. грн до 5000 тис. грн.
Фінансувалася робота школи обдарованої дитини, на що у 2019 році використано додатково близько 90 тис. грн із міського бюджету. У 2020 році планується провести стимулювання кращих педагогів міської громади за результативну підготовку учнів до олімпіад, малої академії наук, змагань та участь у конкурсах фахової майстерності.
Аналізуючи затверджений міський бюджет на 2020 рік, можна прогнозувати, що галузь освіти має ще більш сприятливі показники щодо її функціонування та розвитку у 2020 році, ніж у 2019-му.
ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я
Одним із пріоритетних напрямків роботи міської ради є збереження здоров’я громади. У 2019 році на функціонування галузі виділено 130847,1 тис. грн, на капітальні видатки з міського бюджету — 10034,1 тис. грн.
Із метою впровадження Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» всі комунальні заклади охорони здоров’я, які знаходяться на території Новоград-Волинської міської ОТГ, реорганізовані шляхом перетворення в комунальні некомерційні підприємства. Підприємства отримали ліцензію на провадження медичної практики та підключені до електронної медичної системи.

Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» 15 серпня 2018 року підписало договір із Національною службою здоров’я України про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій і з 01 жовтня 2018 року отримує фінансування з Національної служби здоров’я України, відповідно до договору. У 2019 році підприємство отримало вищу акредитаційну категорію.
Підприємства, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, готуються до підписання договору з Національною службою здоров’я України.
Із метою наближення надання первинної медичної допомоги до жителів громади розгорнута мережа амбулаторій загальної практики сімейної медицини. У місті функціонує 7 таких амбулаторій, усі вони обладнані, відповідно до табеля оснащення. У 2019 році проведений капітальний ремонт АЗПСМ №7, із міського бюджету виділено 871,1 тис. грн. Проведений поточний ремонт АЗПСМ №1, 3, 6.
Для кабінетів надання первинної медичної допомоги Майстрівського старостинського округу в 2019 році придбано медичне обладнання на загальну суму 27,3 тис. грн та меблі на суму 35,1 тис. грн. Проведений ремонт покрівлі будівлі з надання медичної допомоги с.Майстрова Воля.
Одне з основних завдань галузі — це покращення матеріально-технічної бази галузі.
Будівництво хірургічного корпусу комунального некомерційного підприємства «Новоград-Волинське міськрайонне територіальне медичне об’єднання», яке розпочате в 2012 році, завдяки моїй ініціативі та підтримці обласного керівництва, нинішніх депутатів обласної та міської рад, керівництва новостворених об’єднаних територіальних громад, відновлено у 2017 році і наразі продовжується. У період із 2017 по 2019 роки на будівництві освоєно 31244,5 тис. грн. У 2019 році з міського бюджету освоєно 2194, 5 тис. грн, з бюджету об’єднаних територіальних громад — 175,8 тис. грн.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. №479-р проект будівництва хірургічного корпусу внесено до переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. У 2019 році з фонду виділено та освоєно 10 млн грн.
Проведено капітальний ремонт відділення анестезіології та інтенсивної терапії, з міського бюджету виділено 1 млн грн.
У 2019 році придбано медичне обладнання, у тому числі — ультразвукову діагностичну систему експертного класу, систему цифрової візуалізації рентгенівського зображення, комплект обладнання для лапароскопії, автоматичний біохімічний аналізатор на загальну суму 6,6 млн грн, у тому числі за кошти міського бюджету — 5,5 млн грн.
Протягом 2016-2019 років на забезпечення медичними засобами та виробами медичного призначення осіб із обмеженими фізичними можливостями та дітей з інвалідністю з міського бюджету було виділено 1115,2 тис. грн., у тому числі у 2019 році — 424,2 тис. грн.
Із 2016 по 2019 рік із міського бюджету було виділено 1855,2 тис. грн та закуплено дієтичне харчування для дітей з орфанними захворюваннями (фенілкетонурія — 3 дітей, муковісцидоз — 1 дитина), у тому числі у 2019 році — 843,0 тис. грн.
На забезпечення лікарськими засобами пільгової категорії населення протягом 2016-2019 років із міського бюджету було виділено 9294,5 тис. грн, у тому числі у 2019 році — 4447,5 тис. грн.
На пільгове зубопротезування з міського бюджету було виділено у 2016 році 327,7 тис. грн, у 2019 році — 410,0 тис. грн.
Хворі на інсулінопотребуючий цукровий діабет забезпечуються препаратами інсуліну безкоштовно. У зв’язку з недостатнім фінансуванням державною програмою цієї категорії хворих,у 2019 році додатково з міського бюджету виділено 305 тис. грн.
ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА, СПОРТ, МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА
Із кожним роком фінансування галузі спорту, програм підтримки сім’ї, розвитку молодіжної політики значно збільшувалося. Так, у 2019 році галузь була профінансована на суму
9 млн 153 тис. грн, що на 5 млн 921 тис. грн більше, ніж у 2016 році. На 2020 рік заплановано профінансувати галузь на суму 11 млн 905 тис. грн.
Протягом 2016-2019 р. було збільшено фінансування відряджень для участі в обласних змаганнях спортсменам дитячо-юнацької спортивної школи, дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки, міських громадських спортивних федерацій на 93%, у порівнянні з 2016 роком.
Уперше у 2017 році були виділені кошти на підтримку міських футбольних клубів. Так, у 2019 році на 4 міських футбольних команди з міського бюджету було виділено 1 млн 077 тис. грн.
У 2018 році виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу на вул.Івана Мамайчука, 13, на території стадіону «Авангард» стадії «П» та проведено комплексну експертизу, що дає змогу у 2020 році взяти участь у конкурсі проектів, які фінансуються за рахунок Державного фонду регіонального розвитку.
Затверджено рішенням міської ради Положення про виплати стипендій міської ради перспективним та обдарованим спортсменам міста та рішення міської ради від 20.12.2018 р. №631 «Про фінансове стимулювання спортсменів та їх тренерів», які дають змогу стимулювати визначних спортсменів та тренерів за високі досягнення в спорті. Так, у 2019 році було вручено сертифікати на отримання фінансового стимулювання на загальну суму 416 тис. 400 грн. Також для підтримки та заохочення спортсменам міста було виплачено стипендії на загальну суму 46 тис. 800 грн.
Прийнято рішення міської ради від 19.04.2018 року №478 «Про затвердження граничних норм витрат на проведення спортивних змагань та навчально-тренувальних зборів», яким збільшено розмір фінансування на харчування спортсменів під час виїзних змагань та зборів майже удвічі — зі 60 гривень до 110 гривень.
У 2018-2019 роках за кошти міського бюджету було придбано спортивний інвентар, обладнання, татамі. Також за рахунок державної субвенції за сприяння депутата Верховної Ради України VІІІ скликання та при співфінансуванні з міського бюджету закуплено професійний боксерський ринг для дитячо-юнацької спортивної школи.
Протягом 2018-2019 років у місті проводився чемпіонат України з футболу серед команд другої ліги, що дало можливість за рахунок оренди футбольного поля залучити кошти на розвиток міського стадіону «Авангард».
На виконання соціальних програм, проведення молодіжних, сімейних та фізкультурно-оздоровчих заходів протягом 2016-2019 років у місті було проведено та організовано низку молодіжних, спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів за участю мешканців міста, у тому числі — дітей дошкільного та шкільного віку. Також ведеться плідна співпраця з військовослужбовцями, учасниками антитерористичних операцій та операцій об’єднаних сил.
На виготовлення проектно-кошторисної документації для реставрації міського Молодіжного центру у 2019 році з міського бюджету було виділено та використано 1 млн 725 тис. грн. На 2020 рік виділено 5 млн грн та розпочато реставраційні роботи.
Для підтримки багатодітних, малозабезпечених родин систематично проводяться акції, конкурси, фестивалі. На обліку в управлінні у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради перебуває 773 багатодітні сім’ї.
У 2019 році за рахунок коштів із міського бюджету 117 дітей, які потребують соціальної уваги та підтримки, забезпечено оздоровленням та відпочинком на загальну суму 677 тис. 746 грн.
Також було залучено кошти з державного, обласного бюджетів та спонсорські кошти.
КУЛЬТУРА Й ТУРИЗМ
Для організації дозвілля населення у 2019 році було проведено 199 культурно-масових заходів (у тому числі — концерти професійних колективів та відомих виконавців України). Для реалізації творчих здібностей різної вікової категорії мешканців громади при міському Палаці культури імені Лесі Українки працювало 13 клубних формувань за різними жанрами. Аматорські колективи закладу брали активну участь та здобули призові місця на конкурсах та фестивалях різного рівня.
Фінансування галузі збільшувалося щороку. Відсоток питомої ваги видатків на культуру виріс до 5%.
Завдяки суттєвому фінансуванню, міський Палац культури імені Лесі Українки отримав можливість провести частковий ремонт покрівлі, придбати комплекти меблів, сценічні костюми та взуття, комп’ютери, пральну автоматичну машину та світлотехнічне обладнання.
На покращення матеріально-технічної бази бібліотек із міського бюджету було виділено 40 тис. грн, за які придбано меблі та технічне обладнання. Фонди бібліотек попов-
нилися на 630 примірників книг, на які було виділено з міського бюджету 70 тис. грн. На початку року були покращені умови роботи бібліотекарів та відвідувачів бібліотеки-філії №1. Наразі вона розміщується в приміщенні ЗОШ №8.
Бібліотечна система поповнилася бібліотекою в с.Майстрові. Нещодавно її перевели з приміщення сільського клубу в приміщення Майстрівського старостинського округу, чим покращили умови роботи бібліотекаря та відвідувачів бібліотеки.
У 2019 році зміцнилася матеріально-технічна база Школи мистецтв. Придбано обладнання на суму 147 тис. грн. За чотири попередні роки в школу закуплено інструментів на суму 437 тис. грн, пошито сценічних костюмів майже на 100 тис. грн, на 207 тис. грн закуплено меблі та обладнання.
206 учнів Школи мистецтв отримали можливість безкоштовно навчатися. Це — діти-сироти; учні з малозабезпечених родин; учні з багатодітних родин; діти-інваліди; діти, батьки яких загинули в АТО. Звільнені від оплати за навчання на 50% — 114 учнів: діти, один із батьків яких є учасником АТО; діти, батьки яких є інвалідами 1 або 2 групи; учні-переможці обласних, регіональних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких конкурсів.
Методичною групою викладачів Школи мистецтв у 2019 році було розроблено та представлено адаптовану авторську програму «Музична освіта — дітям з особливими освітніми потребами». Програма рекомендована Державним науково-методичним центром змісту культурно-мистецької освіти (м.Київ) для впровадження в освітній процес та друку.
У 2019 році розпочався капітальний ремонт у новому приміщенні Краєзнавчого музею, на це з міського бюджету було виділено у звітному році 403 тис. грн.
Наразі ремонт продовжується. Також у 2019 році введені до штату музею 3 ставки. Фонди краєзнавчого музею поповнились артефактами, які датуються Х-ХІІІ ст.
Музей родини Косачів у звітному році облаштовано охоронною сигналізацією (30 тис. грн). Придбано комплект комп’ютерної техніки (15 тис. грн) та експозиційні меблі
(8 тис. грн). Частково відремонтовано фасад музею (54,2 тис. грн). У 2019 році музеєм надано послуг на суму 18 тис. грн, що майже на 13 тис. грн більше, ніж у 2018 році.
Як і раніше, приділяється велика увага збереженню культурної спадщини громади. У 2019 році було проведено капітальний ремонт пам’ятника на братській могилі воїнів у с.Майстрові (33 тис. грн). Із 2016 по 2019 рік встановлено 10 меморіальних дощок воїнам, загиблим під час АТО і ООС, 3 меморіальні дошки — видатним діячам українського визвольного руху.
Зрушилося з місця питання розвитку туризму в нашому місті. Розроблено план розвитку туризму. Відкрито рубрику «Новоград-Волинський туристичний» на офіційному сайті міської ради. Випущено туристичний буклет. У 2019 році встановлено перший туристично-інформаційний вказівник. Розроблено низку нових туристичних маршрутів. Створено Раду з питань розвитку туристичної діяльності в громаді.
У 2019 році налагоджено зв’язки з громадою м. Гадяча Полтавської області. Підписано чотиристоронню угоду між Громадською організацією «Київське історико-родовідне товариство», відділом культури і туризму Новоград-Волинської міської ради, Музеєм родини Косачів, Краєзнавчим музеєм з метою створення Всесвітнього інтерактивного Музею родини Косачів-Драгоманових, який висвітлюватиме культурне надбання України.
Невирішеною проблемою залишається побудова в місті нового приміщення для Школи мистецтв.
Шановні новоград-волинці! Представлений звіт — це відображення ключових аспектів життя нашого міста за період роботи від початку моєї каденції.
У 2020 році буде продовжуватися реалізація основних пріоритетів, визначених Програмою соціально-економічного розвитку Новоград-Волинської міської об’єднаної територіальної громади. Зокрема, це: завершення будівництва ЦНАП у форматі «Прозорий офіс»; продовження будівництва хірургічного корпусу КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»; здійснення реконструкції та розширення площ Літературно-меморіального музею Лесі Українки; капітальний ремонт доріг та тротуарів; розвиток туристичного напрямку та багато іншого.
На завершення хочу подякувати громаді міста, яка 25 жовтня 2015 року надала мені кредит довіри, висловила підтримку та уповноважила представляти її інтереси на найвищій посаді міста.
Висловлюю щиру подяку депутатам міської, обласної рад, членам виконавчого комітету міської ради, заступникам міського голови, керівникам і працівникам структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради, керівникам містоутворюючих підприємств, установ та організацій за розуміння та підтримку під час прийняття ряду надважливих та необхідних для міської громади рішень.
Моя каденція та каденція депутатів міської ради сьомого скликання в цьому, 2020 році, закінчується. Тому це — мій останній звіт перед громадою. Я прийняв рішення не балотуватися на другий термін. Тож майбутнім кандидатам на посаду міського голови та в депутати міської ради вже восьмого скликання бажаю успіху.
Я щиро вдячний усім, хто не на словах, а конкретними справами розвиває Новоград-Волинську міську об’єднану територіальну громаду.
Мій принцип і позиція в рішеннях, які приймаються міською радою та виконавчим комітетом, залишаються непорушні: інтереси громади, кожного трудового колективу, кожної родини, кожного новоград-волинця — понад усе!
Дякую всім вам за спільну та результативну роботу!