Хроніка 9/2020

Хроніка 9/2020

ТРЬОМ ДІВЧАТАМ ПОВІДОМЛЕНО ПРО ПІДОЗРУ В СКОЄННІ ПОБИТТЯ НЕПОВНОЛІТНЬОЇ
21 лютого, за погодженням із Бердичівською місцевою прокуратурою, трьом особам, місцевим жителькам, повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч.2 ст.296 КК України (Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинене групою осіб).
За даними слідства, три дівчини, одна з яких 2004 та дві 2005 року народження, вирішили силовим методом з’ясувати стосунки із ровесницею стосовно спільного знайомого хлопця.
Із цією метою, викликавши дівчину на околицю одного із сіл Бердичівського району «поговорити», двоє із вказаних дівчат насправді вдалися до побиття потерпілої. Їхні хуліганські дії (били руками та ногами по обличчю й тулубу) третя «подружка» знімала на відеокамеру мобільного телефону.
За цим фактом слідчим відділом Бердичівського ВП розпочато та розслідується кримінальне провадження за ч.2 ст.296 КК України. Бердичівська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.
Бердичівська місцева прокуратура

МИТНИКУ ПОВІДОМЛЕНО ПРО ПІДОЗРУ В РОЗТРАТІ МАЙНА В ОСОБЛИВО ВЕЛИКИХ РОЗМІРАХ
За процесуального керівництва прокуратури Житомирської області 20 лютого, за результатами досудового розслідування, що здійснюється ТУ ДБР у м.Хмельницькому, та оперативного супроводу ВБКОЗ УСБУ в Житомирській області, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, голові комісії з реорганізації Житомирської митниці ДФС.
За даними слідства, підозрюваний, виконуючи обов’язки начальника Житомирської митниці ДФС, вчинив розтрату чужого майна в особливо великих розмірах.
Зокрема, посадовець, достовірно знаючи про фактичну відсутність авторського та технічного нагляду за виконанням будівельних робіт, підписав акти виконаних робіт за договором будівельного підряду службових модулів для спільного контролю в пункті пропуску. У подальшому сплатив кошти за виконані роботи, які в повному обсязі не відповідають проектно-кошторисній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва.
Такі протиправні дії посадової особи спричинили матеріальних збитків на суму понад 732 тис. грн.
Вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та відсторонення від обійманої посади. Досудове розслідування в кримінальному провадженні триває.
Відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
ДИРЕКТОРА ТОВАРИСТВА ПІДОЗРЮЮТЬ У ЗАПОДІЯННІ ДЕРЖАВІ ШКОДИ НА СУМУ ПОНАД 13,6 МЛН ГРН
20 лютого Коростишівською місцевою прокуратурою погоджено підозру директору суб’єкта господарювання в скоєнні злочину за ч.1 ст.239-1, ч.1 ст.240 ст.254 КК України (Незаконне заволодіння грунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, що створило небезпеку для довкілля; порушення встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля; безгосподарське використання земель, що спричинило порушення структури грунту).
За даними досудового розслідування, директор товариства з обмеженою відповідальністю організував на земельній ділянці лісогосподарського призначення, яка перебуває в користуванні ДП «Коростишівський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради, незаконний видобуток корисної копалини (піску) без дозвільних документів.
Так, протягом 2017-2018 років незаконно видобуто корисної копалини (піску) в розмірі 25,42 тис. куб. м, унаслідок чого державі завдано шкоду на суму понад 13,6 млн грн.
Протиправні дії викрито прокуратурою спільно зі слідчими Коростишівського ВП ГУНП в області та УСБУ в області. Досудове розслідування триває.
У ДВОХ ОСІБ ВИЛУЧИЛИ ПОНАД 32 КГ РТУТІ, БУРШТИН ТА САМОРОБНУ РУШНИЦЮ
За процесуального керівництва прокуратури Житомирської області, 20 лютого співробітниками УСБУ в області, спільно зі слідчими СУ ГУНП в області, у межах досудового розслідування проведено санкціоновані обшуки за місцем проживання та в нежитлових будівлях двох осіб — жителів міста Коростеня та Коростенського району.
У помешканні жителя міста Коростеня виявлено майже півкілограма бурштину. Крім цього, поблизу гаража, яким він користується, виявлено та вилучено понад 32 кг отруйної речовини — ртуті.
В іншого фігуранта справи, жителя Коростенського району, виявлено та вилучено саморобну рушницю і набої до неї, а також порох.
За даними досудового розслідування, особи шукали потенційних покупців, плануючи продати їм небезпечний товар за ціною 100 доларів США за один кілограм.
Вирішується питання щодо призначення проведення відповідних експертиз та накладення арешту на вилучене майно.
Досудове розслідування в кримінальному провадженні за ч.4 ст.321 (Незаконне зберігання з метою збуту отруйних речовин), ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України проводить СУ ГУНП в області.
УЗЯЛИ ПІД ВАРТУ РЕЦИДИВІСТА, ПІДОЗРЮВАНОГО В ЗАМАХУ НА ЗГВАЛТУВАННЯ
Бердичівською місцевою прокуратурою забезпечено участь у розгляді клопотання щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному в замаху на згвалтування.
За результатом розгляду клопотання, 20.02.2020 р. ухвалою Бердичівського міськрайонного суду особі застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці без права внесення грошової застави.
За версією слідства, житель Чернігівської області, 1982 року народження, раніше неодноразово судимий за аналогічні злочини, після відбуття покарання 15.02.2020 р. в темну пору доби, перебуваючи на залізничних коліях неподалік станції «Бердичів», погрожуючи ножем, намагався здійснити дії, які посягають на статеву недоторканність іншої особи. Лише завдяки активному опору, потерпіла змогла вирватися від підозрюваного, отримавши при цьому порізи на руках та шиї.
Чоловіку повідомлено про підозру в скоєнні злочину за ч.3 ст.15, ч.2 ст.152 КК України.
Процесуальне керівництво в кримінальному провадженні здійснює Бердичівська місцева прокуратура, досудове розслідування проводить слідчий відділ Бердичівського ВП ГУНП в області.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЗА МИНУЛИЙ ТИЖДЕНЬ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ДОПОМОГЛИ РОЗШУКАТИ 12 НЕПОВНОЛІТНІХ МАНДРІВНИКІВ
Поліцейські закликають громадян сумлінніше ставитися до своїх батьківських обов’язків і контролювати місцезнаходження дітей. Минулого тижня до підрозділів поліції регіону надійшло 13 повідомлень про зникнення неповнолітніх, 12 дітей уже повернені додому. Наразі правоохоронці встановлюють місце перебування 16-річного Дмитра Степарука, жителя с.Теренців Хорошівського району.
За наявною інформацією, у п’ятницю, 21 лютого, близько 14 години, юнак пішов прогулятися з товаришем, однак додому не повернувся.
Прикмети Дмитра: середнього зросту, темне волосся, на правій щоці має родиму пляму.
Був одягнений у чорний спортивний костюм, сіру куртку, чорні кросівки.
Шановні громадяни! Якщо ви володієте будь-якою інформацією щодо місця знаходження Дмитра Степарука, то повідомте за телефонами: (096) 812-79-51, (0414) 532-102, на спецлінію «102» або зверніться до найближчого відділення поліції.
РОЗПОЧАТО РОЗСЛІДУВАННЯ ТРАВМУВАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКОГО АВТІВКОЮ
Подія сталася 19 лютого в Малині. Водій легковика, відносно якого працівник сектору реагування патрульної поліції оформляв адміністративний протокол про порушення Правил дорожнього руху, раптово зрушив із місця та здійснив наїзд на правоохоронця. З отриманими травмами поліцейський госпіталізований до медзакладу. Обставини з’ясовуються в рамках розпочатого кримінального провадження.
До Малинського відділення поліції по лінії «102» надійшло повідомлення від місцевого підрозділу ДСНС про те, що виїзд службового автотранспорту з території заблокований припаркованими легковими автомобілями.
Для з’ясування ситуації та припинення правопорушень на місце виїхали працівники наряду сектору реагування патрульної поліції місцевого відділення. Один із керманичів автівки «Рено», 27-річний киянин, у відповідь на зауваження поліцейського повів себе агресивно. Під час оформлення сержантом поліції відповідних адміністративних матеріалів відносно правопорушника водій раптово розпочав рух автомобілем назад, унаслідок чого травмував інспектора ГРПП. Правоохоронець отримав травми, з якими його госпіталізували до лікарні.
Відповідна інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. У рамках кримінального провадження встановлюються всі обставини. Вирішується питання про оголошення киянину підозри з подальшим обранням для нього запобіжного заходу.
За чинним законодавством, умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень, у зв’язку із виконанням цим працівником службових обов’язків карається обмеженням чи позбавленням волі на строк до 5 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області