Територіальний центр — надійна опора для самотньої старості

Уже 32-й рік Територіальний центр успішно виконує свої завдання, про що свідчать 1614 підопічних, які перебувають на обслуговуванні. Послуги надаються з урахуванням принципів діяльності — адресності та індивідуального підходу до кожного, доступності та відкритості, гуманності, забезпечення конфіденційності, дотримання етичних норм і правил.
У закладі діють такі підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома; відділення денного перебування; відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.
Основним підрозділом Територіального центру є відділення соціальної допомоги вдома. Воно силами 49 соціальних робітників надає послугу «догляд вдома» для 573 мешканців об’єднаної територіальної громади. Відділення існує, як підтримка для тих, хто втратив рухову активність, але ще може організувати своє життя. Середнє навантаження на кожного соціального робітника складає 12 підопічних, при нормі 10. У 2019 році здійснено 71618 відвідувань підопічних, надано соціальними робітниками 215,0 тис. послуг із догляду вдома.
Вади здоров’я, старість, самотність, розчарування — підсумки життя невтішні, та жити хочеться і потрібно. Тому до осель таких людей приходять енергійні та щиросердні соціальні робітники, які і допоможуть, і розрадять, і підтримають. На цих посадах працюють жінки. Бо тільки жінка призначена всім своїм єством вгамувати біль, дарувати любов, ніжність, ласку і доброту знедоленим. Випадкових людей серед них немає: працюють кваліфіковано, бо вихованню та навчанню приділяється належна увага. Приготувати їжу, оплатити комунальні платежі, придбати продукти, ліки, промислові товари, принести води, палива, прибрати домівку, оформити субсидію, відвести до лікарні — це ті заходи, які є складовими соціальної послуги «догляд вдома».
Протягом року здійснювалася систематична оцінка якості наданих послуг, перевірено 53 соціальних робітники, здійснено моніторинг 597 підопічних. Для соціальних робітників проводилися навчання.
У 2019 році в рамках акції «Милосердя» Територіальний центр активно співпрацював зі шкільною та студентською молоддю міста. До Дня людей похилого віку було зібрано та видано для 125 підопічних центру продуктові набори на загальну суму 21,0 тис. грн.
Відділення денного перебування проводить комплекс соціально-побутових, інформаційних, соціально-медичних та інших соціальних послуг, які спрямовані на підтримку активного способу життя людей похилого віку. У відділенні перебуває на обслуговуванні 770 підопічних, які мають змогу отримати послуги масажу, лікувальної фізкультури, займатися на тренажерах, відвідувати заняття з трудової адаптації та культурно-масові заходи.
На базі відділення впроваджена інноваційна соціально-педагогічна послуга «Університет третього віку», у якому діють факультети «Інформаційних технологій» (127 підопічних отримали сертифікати про закінчення комп’ютерних курсів); «Здоров’я» та «Основи медичних знань» (здобули знання 14 підопічних), «Іноземних мов» (англійська мова для початківців, навчається 9 осіб).
У відділенні функціонує пункт прокату засобів реабілітації, до якого звернулося 129 підопічних центру.
Проводиться комплекс заходів, спрямованих на розширення культурних контактів та соціальних зв’язків людей похилого віку, на розвиток їх різнобічних інтересів і потреб, розкриття здібностей і талантів (плетіння шпицями, гачком, вишивання, бісероплетіння), організовано фольклорний ансамбль «Осінь».
Установа тісно співпрацює з Новоград-Волинським центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, завдяки чому 120 підопічних отримали консультації з різних питань, також проводилися лекції.
Новоград-Волинське вище професійне училище — ще один надійний партнер центру. Навчальний заклад бере участь в акціях установи, надає безкоштовні перукарські послуги для наших підопічних, майстринями закладу були пошиті плахти для ансамблю «Осінь».
Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги займається обслуговуванням громадян, які перебувають у складній життєвій ситуації і, відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов, потребують натуральної чи грошової допомоги. Нині на обслуговуванні знаходиться 273 особи. У 2019 році було видано 1377 продуктових наборів на загальну суму 50,5 тис. грн пенсіонерам-ювілярам, громадянам, які опинились у складних життєвих обставинах. Завдяки співпраці з директором ПрАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» Портянком С.Ф., до свята Великодня 494 підопічних отримали «Великодній кекс», до свята Маковія 71 ліжковому хворому був доставлений за адресою проживання «Завиванець з маком». До Дня Перемоги 123 ветеранам були надані продуктові набори. З нагоди Дня людей похилого віку 303 підопічним вручено подарункові пакунки та організовано благодійний обід у кафе «Томас» на 60 осіб. До Дня людей з обмеженими фізичними можливостями 166 особам були видані солодощі.
Діє благодійна акція «Кошик доброти», метою якої є збір продуктів харчування для потребуючих верств населення та людей, які опинилися в складних життєвих обставинах. У 2019 році 13 громадянам міста була надана деревина. У відділенні працює робітник із комплексного обслуговування та ремонту будинків, яким у минулому році надано безоплатно для 122 підопічних соціально-побутові послуги, а саме: рубка дров, косіння трави, шпаклювання, фарбування приміщень, ремонт вікон та сантехніки, меблів, відкидання снігу.
Відділення звертається за допомогою до благодійних організацій, фондів, меценатів, організовує акції, які дають можливість залучити кошти для закупівлі продуктів харчування для потребуючих підопічних Територіального центру та отримує гуманітарну допомогу вживаними речами від релігійних місій.
Установа має автомобіль, яким надаються транспортні послуги для підопічних. У минулому році такою послугою скористалося 516 осіб.
Завдяки наполегливій праці колективу та зміцненій матеріально-технічній базі, центр був визнаний кращим в області. 19 вересня 2019 року в установі був проведений семінар «Соціальне обслуговування громадян похилого віку в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та об’єднаних територіальних громадах» за участю керівників департаменту праці, соціальної та сімейної політики Житомирської ОДА, керівників департаменту праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської ОТГ, голів об’єднаних територіальних громад та керівників територіальних центрів.
Суспільство очікує від соціальних послуг найвищої якості і Територіальний центр готовий надавати саме ті послуги, які відповідають потребам підопічних, постійно працює над оновленням та розширенням видів послуг, швидко реагує на нові потреби сьогодення.
Для отримання додаткової інформації звертатися за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Леваневського, 14. Тел.: (04141) 3-83-43, 3-87-00.
Інформація Територіального центру