Секретар міської ради Олена Пономаренко поінформувала про рішення суду щодо свого поновлення на посаді

Секретар міської ради Олена Пономаренко 24 лютого провела прес-конференцію для представників місцевих засобів масової інформації. Олена Анатоліївна зустрілася з журналістами, щоб відповісти на запитання з приводу її поновлення на посаді секретаря міської ради.
Нагадаємо, що в травні 2018 року після пожежі в міському Молодіжному центрі, депутати міської ради рішенням міської ради припинили повноваження Олени Пономаренко як секретаря міської ради. Своє рішення депутати міської ради мотивували «незадовільним» забезпеченням пожежної безпеки комунального майна.
Оскільки, згідно з розподілом обов’язків між міським головою, секретарем міської ради, першим заступником міського голови, заступниками міського голови, заступником міського голови — начальником фінансового управління міської ради і керуючим справами виконавчого комітету міської ради, секретар міської ради не відповідала за забезпечення пожежної безпеки комунального майна, Олена Пономаренко подала позов до Житомирського окружного адміністративного суду з метою судового захисту своїх Конституційних прав.
Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 25 жовтня 2018 року визначено, що рішення депутатів міської ради було прийнято з порушенням Регламенту Новоград-Волинської міської ради (ст.15), а також засвідчено, що аргументація причин припинення повноважень секретаря міської ради не має під собою підстав. Суд постановив виплатити Олені Пономаренко компенсацію різниці між фактичною заробітною платою на посаді заступника директора департаменту праці та соціального захисту населення міської ради та заробітною платою, яку Олена Анатоліївна отримувала б на посаді секретаря міської ради в сумі 81 тис. 500 грн. 14 березня 2019 року зазначене рішення набрало законної сили.
Згідно з вимогами чинного законодавства, питання про поновлення Олени Пономаренко на посаді секретаря міської ради мало бути включеним до порядку денного чергової сесії міської ради (01.11.2018 року) та проголосоване депутатами. Однак, під час засідань сесій міської ради щонайменше 5 разів серед депутатів міської ради не знайшлося необхідної кількості голосів для включення питання про виконання рішення суду до порядку денного засідання сесії міської ради.
Саме тому, у жовтні 2019 року Олена Пономаренко подала черговий позов до Житомирського окружного адміністративного суду з приводу затримки виконання попереднього рішення суду.
Під час засідання 36-ї сесії міської ради 31 жовтня 2019 року питання про поновлення Олени Пономаренко на посаді секретаря міської ради було врешті включено до порядку денного та підтримано більшістю голосів депутатів міської ради.
Позов до Житомирського окружного адміністративного суду з приводу затримки виконання рішення суду про поновлення Олени Пономаренко на посаді також був задоволений 14 січня 2020 року. На користь позивача рішенням суду визначено стягнути з міської ради 457 тис. 600 грн (сума разом з податками та зборами) за період із 26.10.2018 р. по 31.10.2019 року.
Реагуючи на рішення суду, Новоград-Волинська міська рада подала 7 лютого 2020 року апеляцію щодо скасування рішення про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду. Наразі справа перебуває на розгляді суду.
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради