До відома отримувачів державних соціальних допомог та житлових субсидій!

Для попередження випадків нецільового використання бюджетних коштів особи, які перебувають на обліку в департаменті праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради і отримують соціальні виплати, зобов’язані завчасно інформувати про факти, які впливають на отримання державної соціальної допомоги, у тому числі — щодо виїзду ними чи членами їхніх сімей за кордон на тривале перебування.
Особливо це стосується громадян, які: здійснюють догляд за особою з інвалідністю І групи або особою похилого віку; мають статус малозабезпеченої сім’ї; отримують субсидії.
Обов’язковою умовою для одержання державної соціальної допомоги є умова постійного перебування громадян на території України, оскільки це є підставою здійснення фактичного догляду при одержанні компенсації та чинником, який визначає статус малозабезпеченої сім’ї. Якщо одержувач зазначених виплат перебуває та працевлаштований за кордоном, то вказані виплати припиняються та скасовуються.
Аналогічна умова присутня в механізмі призначення житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Відповідно житлова субсидія не призначається в разі, коли заявник або член його сім’ї зі складу домогосподарства перебуває неофіційно за кордоном більше 60 днів.
Право на соціальну допомогу від держави на загальних підставах втрачають особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, здійснили одноразову покупку чи сплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень. Також це стосується власників транспортних засобів, із дня випуску яких пройшло менше 5 років.
Із метою попередження, виявлення та недопущення в подальшому порушень та зловживань з боку одержувачів соціальної допомоги, департаментом праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради безпосередньо через відділ державних соціальних інспекторів здійснюється постійний контроль за правильністю надання державних допомог і житлових субсидій та використання коштів Державного бюджету України. Зокрема, здійснюються запити до державної прикордонної служби, державної фіскальної служби, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, виїзні обстеження умов проживання і здійснення догляду, а також перевірки достовірності задекларованих доходів та майнового стану.
Якщо в ході перевірки буде виявлено, що громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані, чи в період виплати перебував за кордоном, призначена допомога припиняється, а надміру виплачені кошти підлягають поверненню до державного бюджету в добровільному або судовому порядку.
Лілія ХРУЩ, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради