Наближається 150-річчя з дня народження Лесі України

Наближається 150-річчя з дня народження Лесі України

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка) — без перебільшення, одна з найвизначніших постатей в історії української літератури, яка народилася та провела перші роки свого життя в місті Новограді-Волинському.
Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки», 25 лютого 2021 року на державному рівні мають відбутися масштабні заходи. Зокрема, у Постанові зазначено, що має бути передбачено проведення реконструкції Літературно-меморіального музею Лесі Українки із розширенням його площі. Проте, на сьогодні кошти з державного бюджету на зазначені цілі не виділено. Хоча відповідні листи до центральних органів влади були направлені.
21 лютого 2020 року в Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, який підпорядкований Житомирському обласному краєзнавчому музею, за участі міського голови Віктора Весельського, секретаря міської ради Олени Пономаренко, заступника міського голови Оксани Гвозденко, начальника відділу культури і туризму міської ради Лариси Заєць відбулася робоча зустріч із головою Житомирської обласної ради Володимиром Ширмою та депутатом обласної ради Степаном Нусбаумом.
Мета зустрічі: ознайомлення з проблемними питаннями щодо ремонту та заміни експозицій у музеї.
Зазначимо, що в Новоград-Волинській міській раді та в Житомирській обласній раді створено організаційні комітети та затверджено плани заходів із відзначення в місті та в області 150-річчя з дня народження геніальної поетеси.
Крім того, виготовлено проектно-кошторисну документацію для реконструкції та розширення площ Літературно-меморіального музею Лесі Українки, на що з обласного бюджету було спрямовано 600 тис. грн. Згідно з проектно-кошторисною документацією, вартість відповідних будівельних робіт складає 11 млн 500 тис. грн.
Як зауважила заступник міського голови Оксана Гвозденко, з 1986 року в меморіальній частині музею не проводився ремонт та заміна експозицій. Тож міський голова Віктор Весельський звернувся до голови обласної ради Володимира Ширми з проханням передбачити на зазначені цілі кошти з обласного бюджету, оскільки музей перебуває в обласному підпорядкуванні.
У свою чергу, голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма зазначив, що напередодні сесії обласної ради запланує виїзне засідання постійної комісії з питань бюджету і комунальної власності, з метою вирішення питання виділення коштів з обласного бюджету на поточний ремонт меморіальної частини Літературно-меморіального музею Лесі Українки та оновлення експозицій.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради