Хроніка 10/2020

Хроніка 10/2020

ПОЛІЦІЯ РОЗШУКУЄ ВОДІЯ, ЯКИЙ СМЕРТЕЛЬНО ТРАВМУВАВ ПІШОХОДА В НОВОГРАДІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 26 лютого, близько 18:45, у Новограді-Волинському, на перехресті вулиць Житомирської та Рокоссовського. Поліцейські встановлюють водія-учасника ДТП та автомобіль, а також просять громадян повідомити їм інформацію, що може допомогти розслідуванню.
Попередньо, водій невстановленого автомобіля, рухаючись вул. Житомирською, здійснив наїзд на пішохода, який перетинав автошлях.
Унаслідок ДТП пішохід, 19-річний житель райцентру, отримав тілесні ушкодження та загинув на місці. Водій автомобіля поїхав з місця події.
Правоохоронці негайно розпочали розшук водія та транспортного засобу. Для цього на Звягельщині, а також у сусідніх районах було введено в дію спеціальну поліцейську операцію. Тривають подальші слідчо-розшукові заходи в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. За наявною інформацією, автомобіль учасника ДТП світлого (ймовірно сірого) кольору та має характерні ушкодження.
Шановні громадяни! Якщо ви були свідками або очевидцями вказаної дорожньо-транспортної пригоди, проїздили повз та маєте записи з відеореєстратора, маєте іншу інформацію, що може бути важливою для слідства, просимо звернутися до Новоград-Волинського відділу поліції за адресою: вул.І.Франка, 3 а, або зателефонувати: (04141) 3-51-54 чи на спецлінію «102».
НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ОПЕРАТИВНИКИ ВИЯВИЛИ ПАКУНОК З НАРКОТИКАМИ В ПЕРЕХОЖОГО
На вулиці Новограда-Волинського в місцевого жителя поліцейські вилучили поліетиленовий пакет із рослинною сумішшю, попередньо — наркотичним засобом. У рамках кримінального провадження триває встановлення походження зілля та його призначення.
На вулиці райцентру оперативники кримінальної поліції звернули увагу на чоловіка, який поводив себе підозріло, постійно оглядався та поспішав зникнути з поля зору інших людей. Відтак поліцейські зупинили перехожого. Вони з’ясували, що 36-річний місцевий житель мешкає неподалік. Чоловік намагався якнайшвидше завершити розмову, адже, за його словами, поспішає додому. Утім, під час поверхневого огляду поліцейські помітили в нього досить місткий пакунок. З’ясувалося, що чоловік переносив рослинну суміш, схожу на наркотичний засіб.
Обставини події задокументували працівники слідчо-оперативної групи, які й вилучили виявлене. Слідчі підготували подання до суду щодо направлення вилученого на експертне дослідження.
Попередня правова кваліфікація події — ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України. Поліцейські з’ясовують походження речовини та перевіряють ймовірну причетність чоловіка до поширення наркотичних засобів.
За чинним законодавством, за правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до 2 років, або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років.
УПРОДОВЖ ДОБИ ПРАВООХОРОНЦІ ЖИТОМИРЩИНИ ВИКРИЛИ БЛИЗЬКО ДЕСЯТКА КРАДІЇВ
26 лютого поліцейські Житомирського та Коростишівського відділів, Баранівського та Пулинського відділень поліції викрили близько десяти осіб у причетності до крадіжок майна жителів районів. За всіма фактами тривають досудові розслідування.
Уранці 26 лютого до поліції звернувся 19-річний житель селища Пулини. Хлопець розповів, що напередодні ввечері невідомі викрали з його незачиненого автомобіля гроші.
Розшуковими заходами поліцейські сектору реагування спільно з оперативниками швидко встановили особу ймовірного крадія — 20-річного місцевого жителя. У скоєному хлопець зізнався та розповів, що вже встиг витратити викрадені гроші на власні потреби.
Крім того, місцеві оперативники викрили й 16-річного жителя району в крадіжці акустичної техніки та грошей із будинку 32-річного односельчанина. Правоохоронці з’ясували, що невідомі проникли до оселі через вікно. Поліцейські вилучили всі необхідні речові докази, опитали свідків та встановили причетність підлітка до крадіжки. У скоєному хлопець зізнався, викрадене майно в нього вилучили.
Ще низку крадіїв із магазинів викрили житомирські та коростишівські поліцейські, а правоохоронці Баранівки й обласного центру розшукали підозрюваних у крадіжках мобільних телефонів.
Тривають досудові розслідування за ст.185 (Крадіжка) КК України. Законодавством подібні протиправні дії караються від штрафу до шести років ув’язнення.
ЗАТРИМАЛИ УЧАСНИКА БАНДИ НАПАДНИКІВ НА ЮВЕЛІРНІ МАГАЗИНИ
26 лютого в Олевському районі оперативники кримінальної поліції викрили місце переховування та затримали 45-річного жителя Миколаївської області, якого в травні 2018 року оголосили в міжнародний розшук херсонські поліцейські. Чоловік входив до складу бандитського угруповання, яке упродовж 2016-2018 років здійснювало розбійні напади на ювелірні магазини на території кількох регіонів України.
Викрити місце переховування розшукуваного оперативникам кримінальної поліції Олевського відділення ГУНП Житомирщини вдалося під час перевірки наявної інформації про підозрілого чоловіка в одному із сіл району.
За словами начальника місцевого відділення поліції Ігоря Григоришина, це село небагатолюдне, лише в кількох будинках живуть люди. В одному із них, за зібраними правоохоронцями відомостями, кілька місяців тому оселився приїжджий чоловік, нібито з Одещини. Проживав одинаком, зайвої уваги до себе не привертав. Однак поліцейські отримали відомості про те, що він може бути не тим, за кого себе видає. Врешті під час перевірки і було остаточно ідентифіковано його особу.
«Чоловік використовував засоби конспірації, мав документи на чуже ім’я, змінив стиль життя та зовнішність. Однак усі ці легенди не допомогли йому. Під час звірки за відомчими базами ми встановили, що насправді — це 45-річний житель Первомайська Миколаївської області, підозрюваний у причетності до низки тяжких злочинів, серед яких — розбійні напади в складі бандитського угруповання на ювелірні магазини на території кількох областей України. Із травня 2018 року він перебував у міжнародному розшуку», — повідомив начальник ГУНП Житомирщини Сергій Крупєй.
У ході проведення невідкладного обшуку за місцем тимчасового проживання затриманого поліцейські вилучили незареєстровану зброю та набої до неї, а також інші предмети, які мають значення для слідства.
Водночас до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за двома статтями: 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.
Нині чоловік перебуває під вартою.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПІД ДОМАШНІМ АРЕШТОМ ПЕРЕБУВАТИМУТЬ УСІ ТРИ СТАРШОКЛАСНИЦІ, ПІДОЗРЮВАНІ В ПОБИТТІ НЕПОВНОЛІТНЬОЇ
28 лютого Бердичівською місцевою прокуратурою забезпечено участь у розгляді клопотання щодо застосування запобіжного заходу ще одній підозрюваній у побитті неповнолітньої, що сталося в Бердичівському районі.
Ухвалою Бердичівського міськрайонного суду особі застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічну пору доби.
Дві інші підозрювані, відповідно до ухвали Бердичівського міськрайонного суду від 25.02.2020 р., також перебуватимуть під домашнім арештом у нічну пору доби.
Усіх трьох дівчат підозрюють у скоєнні злочину за ч.2 ст.296 КК України (Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, вчинене групою осіб).
За версією слідства, три дівчини, 2004 та 2005 року народження, під час з’ясування стосунків із ровесницею побили її, знявши хуліганські дії на відеокамеру мобільного телефону.
За процесуального керівництва Бердичівської місцевої прокуратури триває досудове розслідування, яке проводить Бердичівський ВП.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ПРИПИНИЛИ НЕЗАКОННЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГРАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
Прокуратура Житомирщини та правоохоронні органи області продовжують вживати спільні заходи з викриття та протидії незаконному гральному бізнесу.
28 лютого, за процесуального керівництва Бердичівської місцевої прокуратури в кримінальному провадженні за ч.1 ст.203-2 КК України, співробітниками місцевого відділу поліції викрито та припинено незаконне функціонування грального закладу в місті Чуднові.
Цього разу «бізнес-ділки» облаштували незаконний гральний заклад у підвальному приміщенні, розташованому по вул.Героїв Майдану.
Відвідувачі закладу, аби мати доступ до заборонених у країні азартних ігор, повинні були сплатити відповідні кошти, у тому числі — через систему електронних платежів, що не є гарантією одержання виграшу.
Під час проведення обшуку виявлено та вилучено 23 одиниці комп’ютерної техніки (10 системних блоків та 13 моніторів), а також один відеореєстратор, 3 відеокамери, 2 роутери, 3 usb-накопичувачі, 1 тв-тюнер, 2 сейфи та грошові кошти.
Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучену комп’ютерну техніку та інше майно.
Досудове розслідування проводить Чуднівське відділення поліції.
Прес-служба прокуратури Житомирської області