Небезпеки пневмонії

Одним із найбільш підступних і небезпечних для життя людини інфекційних захворювань є пневмонія. Захворювання, яке має інфекційне походження і характеризується запаленням легеневої тканини при виникненні провокуючих фізичних або хімічних факторів. Нерідко хворобу плутають з іншими інфекційно-запальними захворюваннями, що вражають дихальні шляхи. Викликає захворювання збудник інфекції — найчастіше бактерії, грибки, аденовірус, стрептококи, стафілококи й хламідії.
Вважається, що при наявності хорошого імунітету організм подолає хвороботворні агенти самостійно, і людина практично не помітить їх впливу. Існує низка факторів, які негативно діють на захисні функції організму і відкривають дорогу інфекції.

  1. Шкідливі звички: куріння, алкоголь, наркотики порушують бар’єрні властивості епітелію бронхів і подразнюють слизову дихальних шляхів.

  2. Отруєння парами хімічних речовин. Тривале вдихання токсинів вражає легені.

  3. Застій повітря. Слабка рухова активність робить непотрібним глибоке дихання.

  4. Супутні хронічні хвороби. Такі патології, як бронхіт або риніт, часто викликають запалення, яке може перейти в пневмонію.

  5. Серцеві, онкологічні захворювання та наслідки хірургічного втручання.


СИМПТОМИ ПНЕВМОНІЇ У ДОРОСЛИХ
Основним симптомом розвитку запалення легенів є кашель, зазвичай, спочатку сухий, нав’язливий і постійний, але в деяких випадках кашель на початку захворювання може бути рідким і несильним. Із розвитком запалення кашель стає вологим, із невеликим виділенням слизисто-гнійної мокроти.
Будь-яке простудне захворювання не повинно тривати більше 7 днів, а різке погіршення стану через 5-7 днів після початку ГРВІ або грипу вказує на початок запального процесу в нижніх дихальних шляхах.
Температура тіла може підійматися до 39-40 °С, а може залишатися субфебрильною 37,1-37,5 °С. Тому, навіть при невисокій температурі тіла, кашлі, слабкості й інших ознаках нездужання, слід обов’язково звернутися до сімейного лікаря. Якщо у хворого дуже висока температура, то однією з ознак наявності запалення в легенях є неефективність жарознижувальних препаратів.
Біль у грудях при вдиху чи напад кашлю після вдиху також є ознаками запалення. Крім простудних симптомів, у хворого спостерігається задишка та блідість шкірних покривів, загальна слабкість, підвищене потовиділення, озноб, зниження апетиту.
Якщо подібні симптоми з’являються або в розпал застуди, або через кілька днів після поліпшення, вони можуть бути першими ознаками пневмонії. Хворому слід негайно звернутися до лікаря і пройти повне обстеження.
С.ГНАТЮК, лікар-терапевт міськрайТМО