На території громади — більше двохсот багатоквартирних будинків, яким треба гроші на ремонт…

ВІДПОВІДЬ ВИКОНКОМУ НА ЗАПИТ ЩОДО БУДИНКУ ПО ВУЛ.ЖИТОМИРСЬКІЙ, 79
На ваше звернення про надання коментаря щодо капітального ремонту даху житлового будинку №79 на вул.Житомирська повідомляємо наступне:
«Питання, що регулюють правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків власників квартир та власників нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку щодо його спільного утримання та управління, визначаються Законами України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».
Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку та здійснюють управління багатоквартирним будинком самостійно або передають ці функції об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку. Прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку належить до виняткової компетенції загальних зборів співвласників.
Наразі управління будинком №79 на вул.Житомирська здійснює ОСББ «Чайка», обов’язком якого є забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам за рахунок відповідних внесків і платежів співвласників.
Із метою надання підтримки співвласникам багатоквартирних будинків Новоград-Волинською міською радою прийнято рішення від 20.12.2018 р. №612 «Про затвердження Програми фінансової підтримки об’єднань співвласників багатоквартирного будинку на 2019-2021 роки», якою передбачено виділення коштів для проведення заходів із покращення технічного стану житлових будинків, у тому числі — ремонту дахів, при умові спільного фінансування. Кошти бюджету міської об’єднаної територіальної громади на реалізацію вищезазначеної програми виділяються в межах фінансової можливості.
Наразі Новоград-Волинською міською радою прийнято рішення від 27.02.2020 р. №867 «Про внесення змін до бюджету Новоград-Волинської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік» та виділено кошти в сумі 400000 грн на капітальний ремонт покрівлі багатоквартирного житлового будинку на вул.Житомирська, 79.
Водночас зазначаємо, що на території Новоград-Волинської міської об’єднаної територіальної громади знаходиться більше двохсот багатоквартирних будинків, співвласники яких звертаються до міської ради з проханням виділити кошти на їх ремонт та здійснення благоустрою на прибудинкових територіях».
А.ЛЕГЕНЧУК, заступник міського голови