Весна прийшла — коронавірус принесла

Нова тенденція в Україні — асоціювати початок весни з коронавірусом, а не з Міжнародним жіночим днем. Якщо раніше в ці весняні дні всі бігали по магазинах у пошуках квітів, то тепер — у пошуках масок, які… раптово зникли з усіх аптек.
Ажіотаж із Китаю дістався до Європи, а тепер наближається до українських міст. Перший випадок коронавірусної інфекції 3 березня виявлено у хворого з Чернівців, який відвідував Італію, де спостерігається спалах вірусу.
У Новограді-Волинському, як і в інших містах держави, готуються прийняти виклик. Хоч місцеві фахівці неодноразово заявляли: інфекційне відділення лікарні (єдине місце, яке може прийняти хворих із таким діагнозом) у нас старе, занедбане і непристосоване. Ми запитали начальника місцевого управління охорони здоров’я Любомира Дутчака: як місто готується до можливих проявів коронавірусу?
— На останній сесії міської ради виділено близько мільйона гривень на заходи з підготовки до боротьби з коронавірусом. Зокрема, на закупівлю медикаментів та засобів індивідуального захисту, — прокоментував Любомир Романович. — З медикаментами легше, натомість масок та респіраторів на ринку немає. Нам пообіцяли поставки, щойно ситуація покращиться. Костюми індивідуального захисту для медиків мають привезти наступного тижня. В інфекційному відділенні облаштовують бокс для лікування хворих на п’ять ліжок. Оголосили тендер на закупівлю апарата штучної вентиляції легенів. Згідно із законодавством, на тендер відводиться близько місяця. Дві обласні лікарні в Житомирі визначені як опірні й прийматимуть хворих у разі потреби, третя готується в якості резерву.
Юлія КЛИМЧУК