Хроніка 11/2020

Хроніка 11/2020

У ЛЮБАРІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ЗАГИБЕЛЬ ЧОТИРЬОХ ЛЮДЕЙ У РЕЗУЛЬТАТІ ДТП
9 березня, вранці, на автодорозі «Житомир — Чернівці» сталася дорожньо-транспортна пригода за участі двох легковиків. На місці пригоди загинуло троє людей, згодом у лікарні померла ще одна. Розпочато розслідування обставин пригоди.
Встановлено, що близько 4:15 у селищі Любарі сталося лобове зіткнення автомобілів «Део Ланос» та БМВ-523. За попередньою інформацією, 23-річний водій останнього не впорався з керуванням транспортним засобом та виїхав на смугу зустрічного руху.
Від отриманих травм на місці пригоди загинули обидва водії та пасажирка «Део Ланос». У реанімаційному відділенні лікарні померла дитина, яка знаходилась у «Део Ланос».
Нині в медичному закладі знаходиться пасажир БМВ-523, житель с.Громади Любарського району, 1994 року народження.
На місці події працювали слідчо-оперативні групи Любарського ВП та Головного управління Нацполіції в області. Розпочато кримінальне провадження за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ. Зафіксовані всі обставини дорожньо-транспортної пригоди. Триває встановлення осіб загиблих людей з автомобіля «Део Ланос».
Наразі відомо, що пасажирка «Део Ланос», 1985 року народження, громадянка України. Загибла дівчинка віком 1 рік і 3 місяці, її дитина, громадянка Італії. За наявною інформацією, жінка їхала від родичів у Хмельницькій області до аеропорту в столиці разом із донькою, скориставшись послугами водія таксі, 1976 року народження, жителя Хмельниччини.
У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ ПРИЧИНИ САМОГУБСТВА УЧАСНИКА АТО
6 березня в під’їзді одного з будинків обласного центру було виявлено тіло чоловіка з вогнепальним пораненням. Поряд знаходилася зброя, зареєстрована на нього. Усі обставини, зафіксовані в ході першочергових заходів, свідчать про самогубство чоловіка. Розслідування загибелі волонтера, колишнього військовослужбовця, перебуває під особливим контролем.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження. На місці події виявлено та вилучено мисливський карабін, кулю та інші речові докази. Зокрема, зафіксовано пошкодження стелі в коридорному приміщенні під’їзду над місцем, де сталася подія.
Наразі, окрім ретельного огляду місця події та призначення низки експертних досліджень, проведено опитування рідних загиблого та сусідів. Триває збір інформації від друзів, колег та інших осіб, які можуть володіти важливими для розслідування відомостями.
Водночас Головне управління Нацполіції в області звертається до небайдужих громадян із проханням не поширювати недостовірні чутки про обставини смерті загиблого, а в разі наявності інформації про її причини або мотиви, повідомити слідчим.
У КОРОСТИШЕВІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ
5 березня до поліції надійшло повідомлення про виявлення трупа чоловіка у дворі одного з приватних домогосподарств. Після огляду місця події жодних сумнівів щодо насильницької смерті чоловіка не було. У результаті проведених першочергових дій правоохоронці встановили особу підозрюваного. Нині він під вартою.
Поліцейські слідчо-оперативної групи Коростишівського відділу встановили, що у дворі будинку знаходиться труп власника домогосподарства, 1971 року народження. На тілі чоловіка були виявлені численні колото-різані рани грудей та спини.
Правоохоронці з’ясували, що вказана оселя має кількох господарів, оскільки поділена на частини, та спільний двір. У ході перевірки інших жителів домогосподарства розшуківці запідозрили причетність до злочину 32-річного сусіда загиблого. Молодик уже потрапляв у поле зору поліції через причетність до незаконного обігу наркотиків. Утім за місцем проживання чоловіка не було, хоча незадовго до події його бачили у дворі.
— Ми розпочали відпрацювання міста і виявили молодика поблизу одного з нічних торговельних закладів. Він розпивав спиртне і появі наших розшуківців геть не зрадів, — розповів начальник Коростишівського відділу поліції Дмитро Гаращенко.
Молодика затримали та доставили до відділу поліції.
Попередньо встановлено, що підозрюваний приблизно упродовж часу з 18 до 19 години знаходився у дворі будинку, де проживає, та завдавав ножові поранення собаці. У цей момент додому повернувся його 48-річний сусід, який зробив чоловіку зауваження щодо його дій. Натомість той відреагував на слова агресивно та накинувся на нього. Отримані тілесні ушкодження стали для чоловіка смертельними.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. У його рамках буде проведено низку досліджень, у тому числі — судово-психіатричну експертизу щодо стану підозрюваного.
Нині відносно нього за клопотанням слідчих обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін до 15 років.
ЄМІЛЬЧИНСЬКІ ДІЛЬНИЧНІ ОФІЦЕРИ ПОЛІЦІЇ ВИЯВИЛИ В ЖИТЕЛЯ РАЙОНУ БОЄПРИПАСИ
Під час санкціонованого обшуку в будинку жителя с.Сергіївки поліцейські вилучили патрони, корпус гранати та інші вибухонебезпечні речовини. У рамках досудового розслідування триває встановлення всіх обставин, у тому числі — мети, з якою чоловік зберігав боєприпаси.
Дільничний офіцер поліції, працюючи на адміністративній дільниці, отримав від місцевих жителів інформацію про можливе зберігання одним з односельців небезпечних предметів.
Відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами)
КК України.
5 березня поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання 57-річного чоловіка. У будинку виявили понад півсотні набоїв калібру 5,6 мм до нарізної зброї, корпус гранати «Ф-1», попередньо, із зарядом вибухової речовини, пускові пристрої до сигнальних патронів, ємкості із речовиною, ймовірно, порохом, а також пневмопістолети та мисливську зброю. Господар пояснив, що гранату він знайшов, частина набоїв залишилася йому від померлого батька, а от пускові пристрої придбав у столиці.
Вилучене слідчі направили на дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
У рамках кримінального провадження триває з’ясування всіх обставин події. Поліцейські встановлюють походження боєприпасів та мету, з якою чоловік усе це зберігав, а також перевіряють, чи не використовувалася зброя для вчинення правопорушень.
Відповідно до чинного законодавства, за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.
НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ВИКРАДАЧА АВТОМОБІЛЯ
До поліції звернулася жителька райцентру із повідомленням про незаконне заволодіння її «ВАЗом». Правоохоронці розшукали транспортний засіб та встановили причетного до незаконного заволодіння ним.
38-річна звягельчанка залишила автомобіль на вулиці в центрі міста та пішла у справах. Згодом, повернувшись, виявила пропажу свого ВАЗ-21063. Вона звернулася до поліції.
Правоохоронці розпочали заходи зі встановлення осіб, причетних до події та розшуку автомобіля в рамках розпочатого кримінального провадження за ч.1 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України.
Оперативники карного розшуку виявили викрадений автомобіль на одній із місцевих металобаз. Вони з’ясували, що транспортний засіб потрапив сюди в якості металобрухту. Поліцейські встановили особу псевдовласника «ВАЗа», який доправив сюди автомобіль, — 34-річного жителя райцентру. Його розшукали та доставили до відділу поліції для встановлення всіх обставин.
— Чоловік визнав свою провину та розповів, що помітив незачинений автомобіль на вулиці, тоді ж і вирішив ним заволодіти. Для цього винайняв таксі та, під виглядом власника, попросив відбуксирувати нібито зламаний транспортний засіб. Потому здав його на металобрухт, отримавши 2 тисячі гривень, — повідомив начальник Новоград-Волинського відділу поліції Микола Заровний. — Нині ми з’ясовуємо всі обставини події.
Відповідно до чинного законодавства, за незаконне заволодіння транспортним засобом чоловікові може загрожувати штраф від тисячі до 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від 3 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ І ГРОМАДА ЗНАЙШЛИ РОЗШУКУВАНОГО ХЛОПЧИКА У… СОБАЧІЙ БУДЦІ
Поки рідні й поліція по всіх усюдах шукали 9-річного жителя одного із сіл району, хлопчик спав у будці для свійського пса. Правоохоронці закликають батьків знаходити спільну мову і компроміси в спілкуванні з дітьми.
Увечері 4 березня до Черняхівського відділення поліції звернулася схвильована жителька одного із сіл району. Заявниця розповіла про зникнення її 9-річного онука.
Працівники поліції негайно виїхали за вказаною жінкою адресою, де з її слів з’ясували обставини. Виявилося, бабуся наглядала за хлопчиком, який повернувся зі школи, і зробила зауваження щодо його тривалих ігор у мобільному телефоні. Потому жінка пішла в літню кухню готувати вечерю. Коли ж повернулася, дитини в будинку не було. Не відгукувався онук ніде в обійсті. Після самостійних невдалих пошуків, до яких приєдналася після повернення з роботи і мама хлопчика, було вирішено звернутися за допомогою до правоохоронців.
Уже за годину спільних із місцевою громадою розшукових заходів поліції дитину знайшли. Увесь цей час хитрун проспав у собачій будці. Свою витівку він пояснив образою на зауваження бабусі.
У присутності рідних поліцейські поспілкувалися з хлопчиком, роз’яснивши негативні наслідки подібних вчинків і можливі загрози.
Тим часом правоохоронці звертаються до громадян, закликаючи не залишати малолітніх дітей без нагляду навіть на нетривалий час. Щоразу нагадуйте їм елементарні правила безпечної поведінки. Постійно спілкуйтесь із дітьми, цікавтеся колом їх інтересів і друзів. Намагайтеся також уникати відвертих конфліктів, натомість знаходячи розумні компроміси.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ОБСТАВИНИ ДТП ІЗ ПАСАЖИРСЬКИМ АВТОБУСОМ
Дорожньо-транспортна пригода за участі рейсового автобуса та вантажівки сталась уранці 3 березня неподалік с.Улашанівки. В автопригоді постраждали двоє людей.
За попередньою інформацією, близько 6 ранку водій рейсового автобуса «СКАНІА», 30-річний житель Львівщини, рухаючись по автодорозі «Київ — Чоп» у напрямку м.Житомира, неподалік с.Улашанівки не впорався з кермуванням та скоїв зіткнення з вантажним автомобілем «МАН» під керуванням 59-річного жителя Київщини.
У результаті вказаної ДТП постраждали двоє пасажирів автобуса, 21-річний житель Чернігівщини та 25-річний луганчанин. Вони були доставлені до медичного закладу.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. У рамках кримінального провадження поліцейські з’ясовують усі обставини та причини автопригоди.
Відділ комунікації поліції Житомирської області