Поради від Матері Терези щодо виховання дітей

Її називали Мати Тереза. Вона дійсно стала матір’ю для багатьох нікому не потрібних дітей — немовлят зі сміттєвих баків, маленьких інвалідів і сиріт... Маленька, худорлява, усміхнена бабуся. Проникливий погляд, рухливе обличчя, грубі, непропорційно великі натруджені селянські руки.
У її присутності співрозмовники відчували себе осмисленою частиною творіння — вона променисто й розумно дивилася в обличчя світу, дивилася людям в очі, вибачаючись, що змушена поспішати. Не говорила щомиті слів про Бога, але про Нього свідчила своїм життям. Вона радісно робила те, що опинилося за межами людських інтересів: говорила нікому не потрібному, нічим не примітному жебракові, одноруким, безпорадним: «Ти не один!».
Ми зібрали цікаві висловлювання Матері Терези про виховання дітей. Сподіваємося, вони допоможуть вам виховати і виростити людину з великої літери, завдяки тій турботі, з якою робила це Мати Тереза.
Отже, ось чудові поради щодо виховання дітей від Матері Терези:

  • Будьте уважні до того, що ви їм говорите. Дорослі недостатньо контролюють свої висловлювання, коли розмовляють із дітьми. Деякі, звертаючись до дитини, називають її ледарем, дурнем, нездарою. Цим дорослі — батьки й вихователі — часто гублять дітей. Діти, піддаючись навіюванню, через деякий час дійсно стають не допитливими, ледачими і нездатними до тих чи інших справ.

  • Не треба лякати дітей чудовиськами, вовками, поліцією. Це не зробить їх ні розумнішими, ні добрішими.

  • Виховуйте дітей, подаючи їм бездоганний приклад. Діти не люблять повчань і нотацій, вони хочуть бачити ваші вчинки, а не слухати ваші слова.

  • За будь-яких обставин намагайтеся бути на висоті в очах своїх дітей. Не виставляйте напоказ свої слабкості й недоліки. Коли батьки дозволяють дітям бачити їх слабкості, діти хвилюються, втрачають орієнтацію, бо їм ні на кого більше покластися.

  • Дитина відчуває себе маленькою і слабкою, хоче мати над собою непорушний авторитет, який захищає її. Дитина шукає в батьків фізичної та психологічної підтримки. Якщо вдома дитина є свідком сварок, суперечок між батьками, бачить брехню і нечесність, то як можуть батьки очікувати, що їм вдасться добре виховати її?

  • Краще ніколи не бити дитину. У крайньому випадку, якщо вона цього дійсно заслуговує, ляпас нe зашкодить, але будьте обережні! Ніколи не карайте дитину, якщо ви злі. Ви залишите в її пам’яті враження від ненависті, злоби, а не від справедливості.

  • Діти повинні безмежно довіряти своїм батькам і підкорятися їм. Це — одне з основних правил виховання дітей у дружній і люблячій сім’ї. Так поводився Ісус у Назареті, тридцять років підкоряючись своїм батькам.


Рада церков міста