Розпочато новий сезон впровадження й реалізації бюджету участі

Протягом двох попередніх років мешканці Новограда-Волинського мали можливість самостійно розпорядитися частиною коштів міського бюджету (500 тис. грн) за допомогою голосування в рамках проекту «Бюджет участі». По п’ять обраних громадою проектів, кошторис яких вкладався в 100 тис. грн кожен, у 2018 та 2019 роках отримали змогу бути реалізованими.
У 2018 році в п’ятірку проектів, які набрали найбільшу кількість голосів новоград-волинців, потрапили такі: «Сучасна бібліотека — ворота в майбутнє»; «Дитячий майданчик «Мультяшки — щасливі діти, щасливі батьки!»; «Спортивний майданчик по вул. Рокоссовського»; «Освітлення Арки пам’яті Небесній Сотні та загиблим в АТО»; «Сумні очі, розбите серце».
Згідно з рейтингом у 2019 році, у п’ятірку проектів-лідерів потрапили: «Спортивно-гімнастичний майданчик»; «Шахове королівство»; «Інклюзивний дитячий майданчик «Відпочиваємо разом!»; «Капітальний ремонт майданчика для збору ТПВ, вул.Леваневського, 18»; «Скейтпарк».
Наразі розпочато новий сезон впровадження і реалізації бюджету участі. Т.в.о. міського голови (розпорядження від 27.02.2020 №94(к)), секретар міської ради Олена Пономаренко, заступник міського голови — начальник фінансового управління Ірина Ящук, депутати міської ради Сергій Хапчук та Ігор Юшманов зібралися 10 березня в конференц-залі Будинку рад. До першого у 2020 році засідання робочої групи з питань організації та координації впровадження і реалізації бюджету участі (громадський бюджет) в Новоград-Волинській міській об’єднаній територіальній громаді також долучилися члени робочої групи, склад яких був змінений рішенням міської ради №899 від 27.02.2020 року.
Учасники робочої зустрічі обміркували можливі нововведення в критеріях відбору проектів для бюджету участі, а саме: зміщення акценту від локальних проектів до загальноміських. Проектні пропозиції мають відповідати таким критеріям (рішення міської ради №898 від 27.02.2020 року):

  • одна заявка — один об’єкт;

  • заявка має бути підкріплена орієнтовним кошторисом та необхідними розрахунками (закупівля товарів, робіт, послуг);

  • об’єкт загального користування (доступний більшості населення ОТГ та не може бути локальним, тобто використовуватися обмеженою групою осіб або жителями одного району та не може бути проектом благоустрою для окремого будинку або мікрорайону);

  • актуальність для членів міської об’єднаної територіальної громади міста;

  • узгодженість мети і результату;

  • можливість реалізації протягом бюджетного року;

  • дотримання норм чинного законодавства України.


Також цього року відпрацьована нова схема розподілу загальної суми, що виділяється на бюджет участі (500 тис. грн) між проектами: 1 проект фінансуватиметься в обсязі 200 тис. грн, а 3 — на суму по 100 тис. грн.
Попередньо визначено, що охочі взяти участь у реалізації громадського бюджету, зможуть подавати свої авторські проекти в каб. №1 Будинку рад протягом травня та червня. Саме ж голосування за кращі проекти відбуватиметься в серпні.
Під час засідання обговорили елементи реалізації одного з п’ятірки тогорічних проектів-переможців — «Скейт-парк». Зокрема, було вирішено організувати додаткову зустріч з автором проекту та ініціативною групою задля узгодження деталей.
Олена ОБУХ, головний спеціаліст відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради