З п’ятниці 13-го наша громада йде на карантин до 3 квітня

Це рішення прийняла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕП і НС), з огляду на швидке поширення коронавірусу у світі та Європі. Спеціалісти переконані, що боротися з наслідками хвороби в Україні буде значно важче, аніж попередити її поширення, тому на три тижні закривають освітні заклади, забороняють проводити масові заходи (за участі двохсот і більше осіб). Керівників установ та підприємств усіх форм власності зобов’яжуть ретельно дотримуватися профілактичних заходів, рекомендованих Кабміном. У разі недотримання несвідомих збираються карати, звільняти з роботи. У місті мають відкрити «телефон довіри», куди можна буде сповіщати про небезпечні випадки.
Міська влада виділила мільйон гривень на профілактичні заходи, придбання медикаментів, засобів індивідуального захисту, костюмів для медиків. Утім, на цьому шляху не лише новоград-волинців, а й усіх українців спіткала прикра несподіванка. Виробники завзято заробляють на європейському ринку, де коронавірус з’явився раніше і де все необхідне коштує значно дорожче: «Масок, респіраторів, костюмів, тестів нині в Україні практично немає, усе зникло і мало що можна купити», — повідомив начальник управління охорони здоров’я Любомир Дутчак.
— Поки грім не гримне — мужик не перехреститься, так і в нас, — доповів головний лікар міськрайТМО Василь Борис. — Провідні медицини світу відверто заявили, що неготові дати серйозну відсіч новому вірусу через недостатність медичного обладнання і персоналу. У багатьох країнах медиків навіть із пенсії викликають. У нас же рапортують, що «готові», а в закладах нічого немає. Ми оголосили тендери на закупівлю, зокрема, дихального апарата для інфекційного відділення, закінчуємо роботи з підведення кисню до спеціального боксу, який облаштували в лікарні. Постійно моніторимо закупівлі на «Прозоро», але проблема в тому, що Європа, яка масово скуповує засоби захисту, залишила Україну з порожніми аптечними прилавками. Якщо в нас костюм коштує 200-300 гривень, то в Європі — 200-300 євро. Кабмін нарешті прийняв рішення до 1 червня заборонити експорт товарів протиепідеміологічного призначення.
Як розповів головний лікар, цими днями в місто приїдуть захисні респіратори та костюми для медиків (багаторазового використання). Також Житомирщина має отримати тест-системи для діагностування коронавірусу. Дві лікарні в Житомирі готові прийняти хворих — лише там в області забезпечено всі необхідні умови.
На засіданні комісії фахівці обговорили алгоритм дій: що робити, коли людина має ознаки підвищеної температури чи ГРВІ. У такому разі слід зателефонувати сімейному лікарю, який дасть рекомендації, та обмежити контакти з людьми. Лікарняні видаватимуть дистанційно лише в разі необхідності, щоб уникнути спекуляцій.
До групи ризику попадають насамперед люди, які відвідували країни, де зафіксовано коронавірус, і особи, котрі з ними контактували. В інших випадках не потрібно панікувати, а користуватися противірусними рекомендаціями, які нині в усіх на слуху. У разі високої температури треба телефонувати в «швидку», яка за потреби доставить хворого в спеціалізовані обласні лікарні.
За словами керівника підстанції «швидкої допомоги» в нашому місті, бригади медиків екстреної допомоги відповідно укомплектовані лише в Житомирі, чого не сказати про місцевих фахівців. Тож у разі серйозної загрози вони можуть відмовитися наражати себе на ризик.
Медики рекомендували населенню запастися жарознижувальними препаратами і телефонувати сімейним лікарям, з якими проведено відповідні навчання. І якщо хворий має відношення до групи ризику, то лікар особисто зобов’язаний викликати «швидку».
Під час карантину комісія зобов’язала керівників громадського транспорту та всіх закладів, де є велике скупчення людей (вокзали, ринки тощо), проводити постійну дезінфекцію. Виробити алгоритм дій для відповідальних служб та поширити рекомендації для населення на сіті-лайтах та в ЗМІ.
Юлія КЛИМЧУК