У Новограді планують встановити «відлякувачі птахів»

Про такі наміри «Звягелю» розповіли в управлінні житлово-комунального господарства міської ради. Комунальники змушені вдатися до заходів боротьби, оскільки в громадських місцях Новограда спостерігається масове скупчення пернатих. Зграї птахів створюють галас, «сморід курника», загиджують послідом лавки, тротуари й перехожих.
За прикладами далеко ходити не треба. Найперший — міський Парк культури та відпочинку. Нині там проводиться кронування дерев — як із метою покращення стану самого парку, так і з надією, що маси птахів покинуть це місце.
Нещодавно ще однією точкою збору галасливих зграй стали ялинки між Будинком рад і будівлею «Укртелекому». Також нашестя ворон спостерігається в «Зелених» і «Морському», неподалік від залізничного вокзалу.
За попередньою інформацією, планується придбати п’ять «відлякувачів птахів».
Як пишуть інформагентства, над таким способом вирішення проблеми замислюються і в інших українських містах.
Акустичний відлякувач для птахів працює за принципом відтворення звуків, що видають птахи-хижаки в природному середовищі. За задумом, ворони та подібні їм пернаті, почувши клич хижака, мають злякатися й переселитися в інше місце.
Втім, навряд чи вдасться повністю позбутися проблеми. Найпевніше, зграї просто облюбують дерева в сусідньому мікрорайоні, перебравшись на безпечну відстань.
Але якщо в такий нехитрий і доволі гуманний спосіб вдасться очистити парк, гадаю, містяни подякують. До того ж, у парку почалися й інші роботи з благоустрою. Зокрема, коштом підприємця, який надає послуги розваг.
Олег БРЮХАНОВ