Коронавірус очима наших земляків із-за кордону

Коронавірус очима наших земляків із-за кордону

Увесь світ оголосив війну новому глобальному виклику — пандемії коронавірусу. Кордони закриті, в усіх європейських країнах оголошено карантин. Припиняють авіасполучення, міжміський наземний транспорт зупинено. Людям у різних регіонах світу радять працювати дистанційно, уникати паніки і не виходити з дому без потреби. Заборонені не лише велелюдні спортивні й розважальні заходи, а й весільні святкування та похоронні церемонії.
Інтернет одразу заполонили хроніки коронавірусу: рекомендації щодо того, як не захворіти, поради, що робити вдома, та різні жарти на тему самоізоляції. Згадали навіть, що коли Шекспір був на карантині через чуму, то він написав «Король Лір».

«Звягель» поцікавився, а як у різних країнах світу реагують на ситуацію наші земляки? Як долають пандемію в країнах, де вони тепер живуть? Далі — не про статистику, а про настрої, страхи, сподівання новоградців далеко за межами України.
* * *

«Коронавірус у Німеччину прийшов 27 січня. Його привезла китаянка, яка проводила семінар у німецько-китайській фірмі. А далі, під час зимових відпусток і катання на лижах, з північно-італійської провінції Больцано-Південний Тіроль навезли німецькі відпускники «корону» по всій країні. Станом на 17 березня: інфікованих — 8454; померло — 23; одужали — 67. Молоді люди з міцною імунною системою переносять інфекцію відносно легко, але вони є джерелом вірусу для людей із групи ризику (похилого віку, обтяжених хронічними хворобами).
У нас звели до мінімуму контакти, заборонили масові зібрання. Читав, що сьогодні навіть дві весільні процесії поліція розігнала! Зачинено школи й дитсадки. Підприємствам рекомендовано скоротити робочий час, а держава планує виділяти кошти на компенсацію втрат. Те, без чого нормальне існування держави неможливе, продовжує функціонувати: медицина, поліція, супермаркети, внутрішній транспорт, важливі виробництва.
Фірма, на якій я працюю, має 6 заводів у різних регіонах — випускає мінеральну воду і безалкогольні напої. Попит на цю продукцію різко зріс, бо ЗМІ рекомендували населенню зробити запаси на 10 днів можливого повного карантину. Населення старанно розкуповує олію, борошно, цукор, сіль, макароннні вироби, консерви, мінеральну воду, предмети санітарії тощо.
Дефіциту немає, полиці регулярно поповнюються, але після обіду порожніють. Наша фірма організувала «кризовий штаб», із персоналом проведена роз’яснювальна робота щодо заходів безпеки: заборонено рукостискання, дистанція — 1,5 м, постійна дезінфекція рук, ручок дверей тощо. Хто повертається з відпустки — обов’язковий 2-тижневий карантин.
Паніки немає. Народ у нас на роботі серйозно ще не сприймає небезпеку. А у «верхах» розуміють, що можливості медзакладів обмежені і без дотримання карантинних заходів може настати критична ситуація.
Моя порада українцям, які повернулися з різних країн: самоізолюйте себе на два тижні. Ви можете видаватися здоровими, але бути носіями вірусу. Передавши його іншим, ви піддаєте їх небезпеці».
Микола НЕВІРКОВЕЦЬ, Німеччина

* * *

«Усе дуже серйозно через рекордну кількість смертей в Італії від коронавірусу. Станом на 17 березня 23073 хворих, 2749 — одужали, 2158 — померли.
Таке враження, що знімають якесь страшне кіно з порожніми вулицями. Якби не суворі примусові заходи з обмеження пересування, то наслідки в країні були б набагато гіршими. Виходити на вулицю можна лише в екстрених випадках: в аптеку, за продуктами і до лікаря.
Кожен реагує на ситуацію по-різному. У когось — паніка, а хтось радіє, що нарешті відпустка. Більшість людей налякані».
Ірина ФЕДОСОВА, Італія

* * *

«Починаємо панікувати. Щойно послухали в новинах, що в наших сусідів (у Німеччині) ситуація загострюється. Я не працюю, на карантині, але окремі організації працюють, там вжито заходів безпеки для персоналу. У транспорті не можна перебувати без маски. Міста і села, де виявлено коронавірус, ізольовано. Їх контролюють поліція і військові.
Людей на вулиці практично немає. Місця, де завжди багато людей, тепер порожні. Як і автомобільні шляхи, на яких спостерігали раніше регулярні затори, — тепер абсолютно вільні. Станом на сьогодні в Чехії 360 захворілих.
Магазини напівпорожні. Масок, засобів дезінфекції, навіть мила (!) у продажу немає, бо чехи розкупили. Обіцяють нам завезти через день. У лікарню звертатися з симптомами вірусу не можна — слід викликати «швидку» додому і забирають на карантин. Ось такі справи…».
Тетяна ГУБІНОВА, Чехія

* * *

«У магазинах усе скуповують моментально. Особливо туалетний папір! Що вони з ним роблять? Гребуть усе підряд. На входах у магазини, установи встановлені дезінфікатори для обробки рук.
Станом на сьогодні в Австралії від коронавірусу померли 11 мешканців, усі вони — похилого віку, віком від 71 до 85 років. Вірус на континет привезли з Америки та Канади. Захворів міністр еміграції, який відвідував США з дипломатичним візитом. Також захворіли декілька австралійських журналістів, які були у відрядженні.
Основний прибуток в австралійську економіку стабільно давав туризм, який зараз опинився на «нулі». Авіасполучення припинене, кораблі стоять біля берегів Австралії на карантині. Нікого не випускають. Пасажирам постачають продукти та все необхідне з континенту.
Багато брендових магазинів закрито, а підприємці опинилися на межі банкрутства. Пенсіонерам держава обіцяє підтримку і виплачувати допомогу в розмірі 800 доларів на медикаменти, засоби захисту і їжу».
Тамара ЛЕВЧЕНКО, Австралія

* * *

«У нас в Рейнланд-Пфальці з 16 березня школи і садочки на карантині, а з 17-го закриті розважальні заклади і заклади громадського харчування, кінотеатри, спортклуби, дитячі майданчики тощо. Усі державні установи з надання адмінпослуг населенню перейшли в телефонний режим. Готелі закриті, й усі туристи вже мали покинути країну. «Бауорден», де я працюю, мав розпочати три будівельні волонтерські табори, до яких приїхали також волонтери з України. Проте ми мали посприяти їх якнайшвидшому поверненню додому, що стало великою проблемою. Наземний транспорт не може проїхати через закриті кордони, з літаками теж велика проблема. Наше Генконсульство збирало до 17.03 списки українців, які не встигли виїхати, і тепер готує заходи з їх евакуації. Ми встигли внести наших волонтерів у списки. Наразі вони мають де жити, що їсти і застраховані. Як далі розвиватимуться події з евакуацією? Важко сказати.
Масові заходи в нашому місті скасовані до кінця червня. Є великі сумніви, що вдасться організувати цьогорічний благодійний табір для новоградських дітей, запланований на 18 липня. Можливо, карантин буде продовжено, а іноземці муситимуть провести 2 тижні на карантині після прибуття. Тож немає сенсу везти дітей і «закривати» їх.
Пік захворюваності очікується на літо, а спад прогнозують лише в кінці серпня чи на початку осені.
У нашому місті на цей момент троє хворих. Працюють супермаркети, аптеки, магазини продуктів і господарських товарів, служби з надання комунальних послуг. Хто може — працюють дистанційно, інші ходять на роботу. Громадський транспорт — напівпорожній. Людей на вулицях значно менше.
Закладам громадського харчування дозволено працювати з 6-ї до 18-ї, а столики мають стояти на відстані не менше метра. Якщо буде стрімкий ріст захворюваності, то їх закриють, як в Італії було. При перших ознаках застуди рекомендовано сидіти вдома і повідомити лікаря по телефону. Головне — вчасна самоізоляція.
Активісти організувалися для допомоги сусідам. Розвісили оголошення, аби люди похилого віку чи з групи ризику не виходили на вулицю. У формулярах зазначені контакти волонтерів, які куплять продукти, вигуляють собаку тощо».
Валентина СОБЕЦЬКА-РУНК, Німеччина

* * *

«Паніки в нас немає. Днями, як і скрізь, закрили дитячі садочки і школи, обмежили масові заходи. Усі служби викликають на роботу по декілька людей, щоб уникнути скупчень. Люди дуже сумлінні, дотримуються рекомендацій, карантину. В аптеках та магазинах усі чітко зберігають дистанцію в 1-2 метри. Сидять удома, гуляють на природі, але подалі від інших. Усе цивілізовано, тихо і спокійно. Мені цей спокій і дисципліна словенців дуже подобаються.
Вони знаходять позитив у тому, що отримали можливість побути з родинами.
Один старенький дідусь помер, а так — усе під контролем. Попри те, що Словенія межує з Італією, де вірус бушує на повну... Тому закрито всі кордони».
Наталія БОРІШЕК, Словенія

* * *

«Я живу в Барселоні. За добу зареєстрували 4 тисячі хворих, введено надзвичайний стан. Кількість хворих зростає. На вулицю ми не виходимо, боїмося заразитися. Поліція та військові контролюють усіх, хто виходить без поважних причин. Лікарні переповнені, дружина іспанського президента вже захворіла на коронавірус.
Прошу вас, люди, поставтеся до проблеми серйозно. Ще два дні тому ми жартували, а тепер уже нікому не смішно. Залишайтеся вдома, а за продуктами ходіть якомога рідше».
Олена НЕСТЕРЕНКО, Іспанія

* * *

«Я на лікарняному, почуваюся кволо. Живу в Наваррі, у місті Памплона. Наше місто повністю закрили. Станом на 18 березня в країні померли 533 хворих, 11826 — інфіковані. Патрулі на вулиці всіх зупиняють, перевіряють прописку.
Тим, хто працює, видали сертифікати, де зазначено, з якого часу починається робота і коли закінчується. У машині має пересуватися лише один водій (без пасажирів), а в магазин може вийти лише один член сім’ї. Штрафи за порушення серйозні — від 600 до 30000 €.
Консультації лікарів — лише по телефону, безкоштовно.
У кого підозра на вірус, тих відправляють на карантин. Мені дали лікарняний до 30 березня, виписали парацетамол, аналізи на вірус не роблять».
Ірина МИРОНОВА, Іспанія
Спілкувалася Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі