ХРОНИКА 23/2009

СИН ДОПИВСЯ, А МАТИ … ДОЖИЛАСЯ
На вихідних, близько 17.30, у міський відділ міліції зателефонувала 76-річна мешканка міста, яка повідомила, що гр.Г. влаштував із нею сварку та увімкнув у квартирі газ.
56-річний пасинок жінки прийшов додому добряче напідпитку. Зі слів старенької, та й самого гр.Г., він тривалий час зловживає спиртними напоями, і такі сварки, через пристрасть дорослого чоловіка до оковитої, виникають постійно. Проте, цього разу п’яниця увімкнув у квартирі газ та погрожував підірвати будинок. За вчинення насильства у сім’ї, погрози та образи, на порушника складено адмінпротокол за ст.173-2 КУпАП, який направлено до суду.
«ЗЕЛЕНА КІМНАТА» — ДОПОМОГА БАТЬКАМ, У ЯКИХ НЕСЛУХНЯНІ ДІТИ
З метою профілактики злочинності серед неповнолітніх та допомоги батькам у вихованні підростаючого покоління при кожному відділку органів внутрішніх справ створюються так звані «Зелені кімнати». Новоград-Волинський МВ УМВС не став винятком. Обов’язковою вимогою до їх офрмлення є забарвлення приміщення та меблів у зелений колір, наявність кімнатних рослин, іграшок, художньої літератури.
Створена вона з метою соціального та правового захисту підлітків, для проведення з ними психологічної профілактики та корекції відхилень у поведінці, а також для виявлення та усунення причин і умов, що сприяють учиненню неповнолітніми протиправних дій. «Зелена кімната» допомагає дітям відчути домашню атмосферу, сприяє відкритому спілкуванню з дорослими.
Працівники сектору кримінальної міліції запрошують батьків, які мають проблемних чи просто неслухняних дітей, звернутися до Новоград-Волинського МВ УМВС каб. №17, де правоохоронці, спільно з дорослими, проведуть з дитиною профілактично-роз’яснювальну бесіду.
ВИЛУЧЕНА МАРИХУАНА
Під час оперативно-профілактичного відпрацювання у с.Ярунь Новоград-Волинського р-ну оперативниками сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків та карного розшуку був затриманий місцевий житель Ігор (ім’я змінено), у якого правоохоронці виявили та вилучили поліетиленовий пакет, частково наповнений наркозіллям марихуана.
22-річного хлопця міліціонери спіймали на «гарячому». Молодик «ловив кайф», ховаючись у рівчаку. Помітивши незнайомих, Ігор почав висипати «траву» у воду, проте знищити весь запас йому не вдалося.
За словами затриманого, отруту він приготував для себе сам, з конопель, що знайшов у цьому ж рівчаку. Як повідомив начальник сектору дізнання Сергій Парійчук, проти чоловіка порушено кримінальну справу за ч.1 ст.309 КК України. За незаконне виробництво, виготовлення, зберігання наркозасобів без мети збуту, йому загрожує обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк.
Трьох мешканців села притягнуто до відповідальності за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виготовлення (ст.176 КУпАП). На 10 осіб складені протоколи за розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і появу у громадських місцях у п’яному вигляді (ст.178 КУпАП). Відвідали правоохоронці й проблемні сім’ї на предмет належного виконання батьками обов’язків щодо виховання дітей. Перевірили підоблікових осіб, провели профілактично-роз’яснювальну роботу з місцевими жителями, як діяти у випадках появи незнайомих у селі, як не стати жертвами злочину, роздали наочні матеріали, залишили візитівки.
«ПОДВИГИ» 17-РІЧНОГО ДМИТРА
23 травня, о 8 год., в Новоград-Волинський МВ із заявою про крадіжку майна з приміщення кіоску «Мобільні аксесуари», що розташований на території ринку «Урожай», звернувся гр.Д, 1955 р.н., ПП, житель міста. Чоловік повідомив, що невідома особа, розбивши скло у вхідних дверях, викрала картки поповнення та 5 мобільних уживаних телефонів, завдавши власнику збитку на загальну суму 1350 грн.
Цього ж дня надійшли ще дві заяви про пошкоджені кіоски на даному ринку. Заявниця, яка працює продавцем в одному з кіосків, вказала, що невідома особа, шляхом злому захисних ролетів у кіоску, проникла у приміщення, звідки викрала кондитерські вироби. В іншому — пошкодження аналогічні, проте злоумиснику не вдалося нічим «поживитися», бо кіоск тимчасово пустує.
Проведеними оперативно-розшуковими заходами, вже наступного дня, за підозрою у злочині, оперативники сектору карного розшуку затримали 17-річного мешканця міста, студента 2-го курсу Баранівського профліцею. У Дмитра (ім’я змінено) правоохоронці виявили та вилучили викрадене.
За словами хлопця, 22 травня, близько 19 год., він пішов гуляти у місто. У розумінні неповнолітнього, відпочинок — це розпиття спиртного, що знову ж таки, з його слів, йому придбали незнайомі дорослі. Саме після випитих пару сотень грамів горілки, проходячи повз ринок, хлопця потягнуло на «подвиги», метою яких були гроші. Зламавши захисні ролети у кондитерському кіоску, поживитися готівкою хлопцеві не вдалося. Відчуваючи спрагу, за словами Дмитра, він випив пачку соку та поласував цукерками. Наступною жертвою парубка став кіоск «Мобільні аксесуари». Того ж вечора злодію вдалося продати два викрадених мобільних телефони по 50 грн. кожний. Зароблені гроші хлопець витратив на випивку та закуску.
Зібрані матеріали будуть передані до слідства. Злочинні дії підлітка за ч.3 ст.185 «Крадіжка» КК України, поєднані з проникненням у приміщення, що завдали значної шкоди потерпілому, караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
«ЗАБАВЛЯВСЯ» ПІДЛІТОК
Оперативники сектору карного розшуку встановили злодія, який 23 березня цього року вчинив крадіжку товарно-матеріальних цінностей з магазину «Забава», на загальну суму більше 16 тис. грн. Затриманий неповнолітній зізнався, що тієї ночі, близько 2.30 хв., шляхом пошкодження вхідних дверей, він проник у приміщення кіоску, звідки виніс сейф, де знаходилися картки поповнення рахунку та зароблені протягом тижня гроші. Зламавши замок у сейфі, хлопець забрав готівку та картки поповнення, а металевого «сторожа» викинув на смітник. За його ж словами, викрадене він витратив на хмільні гулянки із знайомими.
АЛКОГОЛЬНА ОТРУТА ЛИЛАСЯ РІКОЮ
Протягом минулого тижня дільничні інспектори у нашому місті «ліквідували» чотири самогонні «точки». У самогонників правоохоронці виявили 520 літрів самогонної закваски, близько 10 л готової продукції та 6 самогонних апаратів.
Так, по вул.Чехова у 69-річної жінки дільничний інспектор, капітан міліції Ігор Шевчук, при огляді домоволодіння, у ванній кімнаті виявив 120 л самогонної закваски, що господиня зберігала у двох 40 л каструлях та 40 л бідоні. У приміщенні літньої кухні у «бойовій готовності» стояв самогонний апарат. За словами літньої жінки, займається вона такою «підприємницькою» діяльністю з добрими намірами, — допомагає грішми доньці.
Ще 80 л самогонної закваски, близько 4 л самогону та самогонний апарат, — у районі школи-інтернату дільничний інспектор ст.лейтенант Віктор Лобода при санкціонованому огляді квартири 65-річної жительки міста. Закваску жінка заготовила у ванній, а самогонний апарат зберігала у шафі.
У районі м’ясокомбінату, у спільному будинку на двох господарів, міні-гуральню 55-річний чоловік організував, так би мовити, у сусіда, оскільки через стінку у нього ніхто тривалий строк не проживає. Гр.В. сподівався на те, що друга частина будинку є нежилою, тому там ніхто не шукатиме. При огляді дільничний інспектор, лейтенант міліції Андрій Солощук, виявив та вилучив 3 самогонні апарати та 120 літрів закваски. Напередодні, два тижні тому, чоловіка було притягнуто до адмінвідповідальності за ст.176 КУпАП (Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його виготовлення). «Новоспечена» закваска хоч і встигла вистоятись, проте отрутою не стала. Але висновків для себе порушник так і не зробив, за що й постане перед судом у якості злочинця.
200 л закваски та самогонний апарат у районі «Дружба» дільничний інспектор, ст. лейтенант міліції Володимир Пугач, виявив при огляді домоволодіння 32-річного мешканця міста. Молодий чоловік мешкає разом з дружиною та двома неповнолітніми дітьми.
Брагу дільничні інспектори міліції у присутності понятих вилили у каналізацію, а самогонні апарати вилучено та знищено. Кримінальної відповідальності самогонникам за ст.203 КК України (Зайняття забороненими видами діяльності) не уникнути.
Як повідомив начальник міліції ГБ В.Іскоростенський, дільничними інспекторами Новоград-Волинського МВ за п’ять місяців поточного року до адміністративної відповідальності за виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення (ст.176 КУпАП) притягнуто 166 осіб, з яких 106 — мешканці району та 60 — міста (за аналогічний період минулого року складено 119 адмінпротоколів, з них 36 — жителі міста). Вилучено 20 самогонних апаратів, 137 л самогону та 1200 л самогонної закваски.
Шановні жителі міста та району! Якщо вам відома інформація щодо місць виготовлення, зберігання з метою збуту самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення, звертайтеся до дільничного інспектора міліції, телефонуйте 102, 5-22-25 (цілодобово).
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст.лейтенант міліції