До уваги новоград-волинців! Інформуємо про стан готовності медиків

Як повідомив головний лікар КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис, для надання допомоги при вірусній пневмонії в лікарні наявні 4 дихальні апарати. На закупівлю ще одного оголошено тендер. Проведення аукціону з визначення переможця тендерних торгів заплановано на 24 березня.
В інфекційному відділенні для дорослого населення облаштовано бокс на дві палати, розрахований на 5 осіб, з окремим входом, санвузлами та кисневими концентраторами.
На минулому тижні вдалося закупити 400 респіраторів, якими забезпечено медичний персонал приймального відділення, інфекційних відділень для дитячого та дорослого населення, реанімаційного відділення. Також було закуплено 20 протиепідемічних костюмів для одноразового використання. Протягом поточного тижня, відповідно до поданих заявок та наявності в продажу, здійснювалися додаткові закупівлі.
У разі необхідності діагностика зразків на коронавірусну інфекцію буде проводитися в ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», у наявності якої є тест-системи.
Також, як повідомляють у відділі підтримки муніципальних ініціатив і інвестицій, підприємницької діяльності, економічного аналізу та планування міської ради, на виконання рішення Новоград-Волинської міської надзвичайної протиепідемічної комісії щодо запобігання занесенню і поширенню випадків COVID-19 (від 13.03.2020 року) у Новоград-Волинській міській ОТГ щоденно дезінфікують громадський транспорт. Санітарну обробку дезінфікуючими розчинами проводять тричі на день. Обробка контактних поверхонь щогодини проводиться на автовокзалі та тричі на день — на залізничному вокзалі.
Довідково.
Нова коронавірусна інфекція COVID-19 і грип мають схожу клінічну картину. В обох випадках розвивається респіраторне захворювання, що може мати як легкий перебіг, так і важку форму. Згідно зі світовою тенденцією та медичними дослідженнями, чи не найвищий ризик зараження мають люди похилого віку та люди із хронічними хворобами і слабким імунітетом.
Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. Визначити коронавірусну інфекцію можуть тільки лабораторним дослідженням.
Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей;

  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.


Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради