«Дійте, доки не вдарив дзвін!»

«Дійте, доки не вдарив дзвін!»

НЕЗАХИЩЕНІСТЬ МЕДИКІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО КАТАСТРОФИ
Ось такими масками, як на фото, забезпечені медики міськрай ТМО в умовах пандемії. Про це написала в мережі медична сестра: «За такого захисту медики швидко почнуть хворіти. Невже варто почати ховати спеціалістів, аби нарешті комусь щось дійшло?».
Навіть найсучасніший медичний захисний одяг часто свідчить про беззахисність провідних медицин світу перед новою біологічною зброєю. Згідно зі статистикою, серед захворілих на коронавірусну інфекцію – значна частина медиків.
«Для роботи в умовах потенційної небезпеки потрібен захист іншого рівня, — із цим не посперечаєшся. — Можна за місяць оснастити лікарню згідно з вимогами новітніх стандартів, але підготовити на заміну сотні фахівців за такий термін — нонсенс! Дійте, доки не вдарив дзвін! Завтра безвідповідальність може обернутися катастрофою», — пишуть медики в мережі.
Щодо масок (кому необхідно в них ходити, аби не розповсюджувати інфекцію), виникли питання і в депутатів на позачерговій закритій сесії міської ради 19 березня.
— Маску носять для того, аби менше торкатися брудними руками до обличчя. Максимально не потрібно торкатися обличчя руками, щоб не інфікуватися коронавірусом. І знаходитися один від одного на відстані метра, а інакше немає значення, чи ви в масці, чи ні», — пояснив головний лікар міськрайТМО Василь Борис.
Також депутати заслухали головного лікаря щодо стану підготовки лікувального закладу.
— Позитивно те, що підозра на коронавірус у хворої, яка поступила в інфекційне відділення, не підтвердилася, — повідомив головний лікар. — Але мушу зауважити, що ми дуже легковажно ставимося до подій. Так, неодноразово збирали комісії, розробили заходи для попередження розповсюдження вірусу, але населення безпечно поводиться. Я пропонував пускати машину з гучномовцем і застерігати людей. Переживали, що буде паніка, але вже час і налякати. Бо перший захист – не маска, а дисципліна населення. Треба закритися по хатах і сидіти вдома.
Ми закупили 1240 респіраторів, 20 протиепідемічних костюмів, дезінфікуючі розчини. Закінчуємо підведення кисню до спеціальних боків в інфекційному відділенні. Фабрика «Леся» допомогла з придбанням апарата вентиляції легень. Інші керівники, коли я дзвоню, скидають трубку. Але слід розуміти, що маємо самі себе рятувати. Тому згодний, що потрібний окремий рахунок для благодійної допомоги. Не потрібно, щоб ці кошти поступали на рахунок нашого закладу, треба створити окремий фонд і акумулювати кошти.
Найнеобхідніше — це засоби індивідуального захисту для медпрацівників. Очікуємо надходження ще 120 протиепідемічних костюмів, захисних окулярів, 500 респіраторів. Але прогнозувати, скільки і чого буде потрібно, ми не можемо. Ситуація повністю нова. Нема де закупити необхідне, бо досі це не продукувалося в Україні в необхідній кількості. Сьогодні мають привезти 2 тисячі одноразових хірургічних масок із державного резервного фонду. Замовили 30 експрес-тестів, але достовірну інформацію вони дають 50 на 50, адже важливо зробити тест у правильний період. Тому можна витратити кошти і не отримати достовірної інформації.
Зараз у нас є 12 дихальних апаратів. Лише 6 з них можуть використовуватися під час реанімаційних заходів при коронавірусі. 24 березня відбудеться аукціон із закупівлі апарата експерт-класу. Вартість 730 тисяч. Лише одна людина може перебувати на такому апараті. Катастрофічно не вистачає дихальних апаратів у світі.
У лікарні проведено низку серйозних підготовчих заходів для того, аби в разі необхідності приймати хворих. Стараємося робити все можливе, — зазначив Василь Борис.
«Прошу зарезервувати кошти для преміювання медиків, — закликав депутат міської ради, лікар Костянтин Шнайдер. — Ці люди наражають на ризик не лише себе, а й свої родини за 4 тисячі зарплати. 95 осіб у нас працюватимуть в безпосередньому контакті з хворими. Знайдіть кошти і можливість застрахувати життя медиків».
Юлія КЛИМЧУК