Хроніка 13/2020

ЗВЯГЕЛЬСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ ОСОБУ ПІШОХОДА, ЯКИЙ ЗАГИНУВ У ДТП
Дорожньо-транспортна пригода сталася 22 березня неподалік с.Багатого Новоград-Волинського району. Унаслідок отриманих травм пішохід загинув на місці. Поліція розпочала досудове розслідування.
Дорожньо-транспортна пригода сталася на 247-му км автодороги «Київ — Чоп» близько 04:00.
Попрередньо, водій вантажівки «MAN TGL», 39-річний киянин, рухаючись у напрямку Києва, здійснив наїзд на невідомого чоловіка, який переходив дорогу на неосвітленій ділянці.
Унаслідок ДТП пішохід загинув на місці події.
Попередня правова кваліфікація — ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Триває з’ясування всіх обставин.
Також поліцейські встановлюють особу загиблого чоловіка. Його прикмети: вік близько 45-50 років, волосся світло-руде. Був одягнений у чорну кофту, смугасту сорочку.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ СУДИТИМУТЬ 38-РІЧНОГО ЧОЛОВІКА ЗА НАСИЛЬСТВО НАД ЦИВІЛЬНОЮ ДРУЖИНОЮ
Новоград-Волинська місцева прокуратура здійснюватиме публічне обвинувачення в справі стосовно місцевого жителя, обвинуваченого в неодноразовому скоєнні насильства над цивільною дружиною.
Наразі обвинувальний акт за ст.126-1 КК України (Домашнє насильство, тобто, умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного насильства щодо дружини, з якою особа перебуває в сімейних стосунках, що призводить до фізичних або психологічних страждань, погіршення якості життя потерпілої особи) скеровано до суду для розгляду по суті.
За даними досудового розслідування, 38-річний житель Новоград-Волинського району протягом тривалого часу скоював психологічне насильство над цивільною дружиною.
Зокрема, він систематично, протягом декількох місяців, умисно ображав 40-річну цивільну дружину нецензурною лайкою, шарпав за верхній одяг та погрожував фізичною розправою, через що жінка змушена була неодноразово викликати працівників поліції.
Крім того, працівники поліції стосовно нього за насильство в сім’ї неодноразово складали протоколи про вчинення адміністративних правопорушень за ч.1, 2 ст.173-2 КУпАП, за результатом розгляду яких суд визнавав чоловіка винним та застосовував штраф.
Справу розглядатиме Новоград-Волинський міськрайонний суд, який визначить остаточне покарання.
Санкцією зазначеної статті передбачено покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років.
Усього протягом 2019-2020 років Новоград-Волинською місцевою прокуратурою скеровано до суду 24 обвинувальних акти в кримінальних провадженнях за ст.126-1 КК України (Домашнє насильство). Наразі в шести справах судами винесено вироки стосовно 6 осіб та призначено покарання.
Прес-служба прокуратури

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ У ХОРОШІВСЬКОМУ РАЙОНІ В ДТП ЗАГИНУВ ЧОЛОВІК
Дорожньо-транспортна пригода сталася 21 березня, близько 16:00, на автошляху «Хорошів — Яблунівка» в Хорошівському районі.
Попередньо, водій автомобіля ВАЗ-21112, 38-річний житель райцентру, рухаючись у напрямку с.Дашинки, здійснив виїзд на зустрічну смугу руху та скоїв зіткнення з автомобілем «Daewoo Nexia» під керуванням 44-річного жителя селища Хорошева.
Унаслідок зіткнення легковиків водій «ВАЗівки» від отриманих травм помер на місці пригоди. Іншого керманича було госпіталізовано до місцевої лікарні.
Правоохоронці встановлюють усі причини та обставини ДТП у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.246 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ Й ПРИТЯГНУЛИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЖІНКУ ЗА НЕДОГЛЯД ЗА МАЛЯМ
Уранці 20 березня жителі Романівського району повідомили поліцію про маленького хлопчика, який тривалий час знаходиться на вулиці без нагляду. Виявилося, що мати залишила маленьку дитину на односельчанку і тиждень перебувала в роз’їздах. Здоров’ям маляти нині опікуються медики. Відносно жінки склали адміністративний протокол за неналежне виконання батьківських обов’язків.
Про те, що вулицею селища розгулює маленька дитина без верхнього одягу і без нагляду дорослих, до Романівського відділення поліції повідомили місцеві жителі. Для перевірки інформації на місце події виїхали ювенальні інспектори, дільничний офіцер і представники соціальної служби.
Як з’ясувалося, хлопчик проживає в будинку на цій же вулиці. На початку тижня мати залишила його на односельчанку й поїхала у власних справах. До цього часу вдома не з’являлась. Натомість жінка, під чиєю опікою перебувала дитина, увесь цей час не надто переймалася покладеними на неї обов’язками.
Правоохоронці зв’язались із 22-річною матір’ю маляти, і та пообіцяла повернутися додому. Тим часом до обійстя було викликано «швидку». Хлопчика, якому рік і 8 місяців, медики госпіталізували з симптомами застуди. Нині йому надається необхідна лікарська допомога.
— Матір дитини з’явилася 20 березня в другій половині дня. Раніше жінка вже потрапляла в поле зору поліції і минулого року притягувалася до адміністративної відповідальності за неналежне виконання обов’язків щодо виховання дитини. За новим фактом ми повторно склали відносно неї адміністративний протокол. Із матір’ю працюють ювенальні поліцейські та представники соцслужби, — повідомила начальник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.
ЗА ДОБУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ В ПРИЧЕТНОСТІ ДО КРАДІЖОК ДЕСЯТОК ЖИТЕЛІВ ЖИТОМИРЩИНИ
У жителів Чуднівського та Черняхівського районів із будинків викрали комп’ютерну техніку. В одному з випадків господар не зачинив двері, в іншому — запросив до власного житла нечистого на руку гостя. У результаті власники втратили планшет, нетбук та 2 мобільних телефони. Поліцейські встановили причетність 21-річного жителя Чуднівщини до першої крадіжки та вилучили в нього викрадене. А от 44-річного «гостя» з Черняхівщини ще розшукують.
Бердичівські поліцейські розшукали 24-річного місцевого жителя, який 9 березня викрав ноутбук у містянина, а в Житомирі оперативники викрили 18-річну дівчину в крадіжці мобільного телефона в знайомого.
А 44-річний житель Новограда-Волинського, залишивши велосипед неподалік банківської установи, згодом його не виявив. Поліцейські знайшли двоколісник у 32-річного жителя району. Викрадене в нього вилучили.
Житель Ємільчинського району потрапив у неприємну ситуацію, завітавши в гості. На початку березня чоловік побував у будинку своєї знайомої, де разом з іншими гостями вживав спиртне. Згодом виявив, що з кишені його куртки зникли 100 доларів США та 200 гривень. Коли самостійно не зміг з’ясувати, куди поділися гроші, повідомив до поліції про крадіжку. Правоохоронці встановили, що кишені заявника перевірила 22-річна місцева жителька, яка була серед гостей. Дівчина визнала свою провину та розповіла, що гроші встигла витратити.
Також із домоволодінь жителів області викрадали елементи пічного обладнання, інструменти та овочі. Утім усіх причетних поліцейські оперативно розшукали, а викрадене вилучили.
За названими фактами тривають досудові розслідування.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ТРАВМУВАННЯ ЧОЛОВІКА В РЕЗУЛЬТАТІ БРАКОНЬЄРСТВА
20 березня вночі до лікарні було госпіталізовано 35-річного чоловіка із пораненням черевної порожнини. Потерпілому надано медичну допомогу, загрози життю немає. Водночас поліцейські встановили, що поранення він отримав під час незаконного полювання на території Пулинського району. Розпочато кримінальне провадження.
Повідомлення про госпіталізацію чоловіка з підозрою на вогнепальне поранення нижньої частини черевної порожнини надійшло до поліції після 2:00.
Правоохоронці встановили, що потерпілий — житель с.Трудового Пулинського району. У подальшому під час першочергових дій поліцейські місцевого відділення попередньо з’ясували, що він разом із 45-річним жителем Житомирського району вночі поїхали в ліс неподалік с. Нового Заводу, де мали на меті вполювати звіра. Потерпілий залишився поблизу автомобіля, а його товариш із мисливською зброєю пішов у гущавину лісу. Через якийсь час пролунав постріл. Куля пробила лобове скло транспортного засобу та, ймовірно, зрекошетила у чоловіка, який знаходився поряд.
— Нині всі ці обставини перевіряються в рамках розпочатого кримінального провадження. Попередня кваліфікація події — необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.128 ККУ), — розповів начальник Пулинського відділення поліції Віктор Лисюк. — Наразі вилучено зброю, пристрій для нічного бачення, якими користувався один із чоловіків, а також автомобіль «Нісан».
У рамках досудового розслідування призначено низку експертних досліджень, у тому числі — і щодо тяжкості отриманих потерпілим тілесних ушкоджень.
Відділ комунікації поліції Житомирської області